Po Unescovi “VEČERJI” – s pomladjo, vitamini in poezijo

Po Unescovi “VEČERJI” – s pomladjo, vitamini in poezijo Foto: učenci OŠ Maksa Pleteršnika Pišece

Prejšnjo sredo smo učenci od 1. - 9. razreda OŠ Maksa Pleteršnika Pišece od 8. do 12.30 ure sodelovali v različnih delavnicah. Tako smo počastili svetovni dan poezije, dan žena in materinski dan ter prihod pomladi.

Literarni delavnici so vodili Rudi Mlinar, Rut Zlobec, Ana Ivačič. Udeleženci iz 8. in 9. r. so pisali haikuje-japonske kratke pesmice in sodelovali pri predstavitvi knjige Rudija Mlinarja Gugalnica za dva. Prebarvali so zid pri vrtcu, ki sedaj čaka na njihove verze. Zaključno izdelavo foto zgodbe »Sarina izbira« in obisk knjižnice Brežice je vodila Tina Ipavec. Z njo smo bili sedmošolci. V knjižnici Brežice smo spoznali osnove postavitve in iskanja knjig, dobili pa smo tudi darilo projekta »Rastem s knjigo« - knjigo Dese Muck: Blazno resno o šoli. Poezijo v kuhinji sta izpeljali Katja Kržan in Tanja Plevnik. Šestošolci so pripravili več namazov ter spekli kruhe in peciva. Za ogled kulturne dediščine mesta Krško je poskrbela Romana Žnidaršič. Tja so potovali učenci 3. in 5. r. Velikonočno delavnico je vodila Urška Škofljanec. Tehniška delavnica je potekala pod vodstvom Anice Butkovič. Dedke in babice pa so v šolo povabili učenci 1. r. z Dragico Potokar, da bi spoznali, kakšno je bilo življenje nekoč. Na prireditvi so skupaj zaplesali stari ples »rašpla«.

Zvečer je potekala prireditev v Domu Pišece. Začela se je ob 18. uri, končala pa malo pred 20. uro. Predstavili so se učenci, ki hodijo v glasbeno šolo, mladi folkloristi, domači pesniki ter gosta iz Brežic – pesnica Ivana Vatovec ter pisatelj Rudi Mlinar. Sara Podgoršek, vnukinja domače ustvarjalke Ivanke Zupančič, je brala pesmi svoje babice. Učenka Sara Juršič, ki je s sošolcem Aljažem Sušinom povezovala prireditev, je predstavila svoji dve pesmi. Po kulturnem programu je bila pokušina jedi, ki so jih pripravili učenci šestega razreda in učiteljici. Na pogostitvi je bilo kar dosti ljudi. Čakali so jih različni kruhi, spomladanski, osvežilni namazi in torta ter slastno pecivo. Nastopajočih je bilo kar veliko, a najbolje se je odrezala starejša folklorna skupina.

Valentina Štrbuncl Novosel, Marko Dušič, 7.r.

FOTOGRAFIJE (76)

Poglejte tudi

Pridružite se nam na Facebooku

Pošljite novico