Malčki iz Velikega Podloga na obisku na Brniku (FOTO)

Malčki iz Velikega Podloga na obisku na Brniku (FOTO) Foto: Darja Cesar

V mesecu maju in juniju malčki skupine Mavrica iz Velikega Podloga raziskujemo, spoznavamo, odkrivamo vse, kar je povezano s pojmom promet.

Skozi procese naših vprašanj, spoznavanj in odkrivanj o vseh vrstah prometa, se nam je zdel letalski promet od vseh ostalih najbolj zanimiv, saj je nam najmanj znan. Skupaj s starši otrok smo tako prišli na idejo, da bi obiskali naše največje letališče v Sloveniji, seveda mislim na letališče Brnik (ali Aerodrom Ljubljana oz. letališče Jožeta Pučnika), ter tako otrokom omogočili, da bližje spoznajo in doživijo vse, kar sodi v ta sklop tranzita.

Pravijo, da se iz malih idej rodijo velike stvari in tako je bilo tudi v našem primeru. Na ta čudovit petkov dan nam je uresničil našo idejo in željo g. Domen Mikulec, pilot Adrie Airways, ki je organiziral ogled letališča in nas vodil med obiskom.

Najprej smo si čisto od blizu pogledali Vojaško letalsko bazo Brnik, kjer smo videli njihova letala in helikopterje. Vojaški pilot nam je predstavil opremo za gašenje požarov ter reševanje ponesrečencev iz gora. Nadaljevali smo z ogledom letališke ploščadi, kjer smo videli pristajati in vzletati letala ter uživali v vidni in slušni mogočnosti teh jeklenih ptic, ki se nam na nebu zdijo čisto majhne. Zanimivo doživetje pa so nam pripravili tudi letališki gasilci, ki so poleg predstavitve njihove opreme in nalog, ki jih na letališču izvajajo, pripravili osvežitev s tušem iz brizgalne njihovega spektakularnega specialnega vozila Panter.

Prijetno osveženi smo se odpeljali do letala Canadair Regional Jet CRJ900 družbe Adria Airways, se vanj vkrcali, si ga ogledali ter ga doživeli v potniškem in pilotskem delu, ki je bil za vse nas najbolj zanimiv. Toliko stikal in komand na enem mestu pa še nismo videli. Pilot Domen nam je povedal vse potrebne informacije, ki jih morajo vedeti potniki med letom na letalu. Obisk smo končali z vzponom na razgledno ploščad.

Po pestrem dogajanju na letališču Brnik, smo malčki in starši strnili vtise ter se vsi strinjali, da smo se imeli odlično. Družba Adria in vojaška letališka baza Brnik sta dokazali, da sta zelo profesionalni in hkrati odprti nam obiskovalcem. Dokaz za to je zanimivo opremljen celotni ambient, predvsem pa prijazno, dobrodušno osebje, saj so kljub njihovemu natrpanemu urniku našli čas, ter se izredno potrudili za dobro počutje vseh nas in nam omogočili nazoren vpogled v njihovo sicer skrbno varovano delovno okolje.

Darja Cesar

FOTOGRAFIJE (7)

Pridružite se nam na Facebooku

Pošljite novico