PREDČASNE VOLITVE 2018 V SLOVENIJI: Brez Dirnbeka v Ljubljani!

PREDČASNE VOLITVE 2018 V SLOVENIJI: Brez Dirnbeka v Ljubljani! Grafika: ePosavje

V nedeljo, 3. junija, so v Sloveniji potekale predčasne volitve v Državni zbor. Kako smo volili v Posavju? Kakšna je bila udeležba na voliščih? Vse in še več v nadaljevanju novice, ko objavljamo tudi prve rezultate vzporednih volitev.

Predčasne volitve v Sloveniji, junij 2018:

Kaj vemo doslej?

  • Po raziskavi vzporednih volitev je prva Slovenska demokratska stranka (24,4%), druga Lista Marjana Šarca (12,6%), tretja Stranka modernega centra (9,8%)
  • V prvih odzivih na volitve so bili predstavniki strank previdni
  • Brežiče, Krško, Sevnica in Radeče imajo po enega poslanca.
  • Petru Dirnbeku (Levica) so v nedeljo zvečer do izvolitve zmanjkali najmanj štirje (4!) glasovi
  • Najvišja udeležba v Sevnici, najnižja v Brežicah
  • Peter Dirnbek (Levica) je v ponedeljek popoldne znova med poslanci novega sklica DZ

POSAVCI V DRŽAVNEM ZBORU:

Posavski poslanci Volilni okraj
Tomaž Lisec (SDS) Sevnica
Igor Zorčič (SMC) Brežice
Dušan Šiško (SNS) Krško
Matjaž Han (SD) Laško
Peter Dirnbek (Levica) Brežice

* IZ MINUTE V MINUTO:

12. JUNIJ 2018

(12:10) Brez Dirnbeka v Državnem zboru?!

Z Državne volilne komisije so sporočili. da so prešteli še glasovnice po pošti iz tujine. Tako so izide glasovanja po pošti v tujini vključili v končni zidi predčasnih volitev v državni zbor in rezultati so pokazali, da je Peter Dirnbek (Levica) tokrat ostal izven. Primož Siter je na listi Levice v Trbovljah po pošti iz tujine prejel tri glasove, Peter Dirnbek štiri in zaradi boljšega razmerja med veljavnimi glasovnicami ter oddanim glasom za Siterja se je ta uvrstil v Državni zbor. Razlika med Dirnbekom in Siterjem tako znaša 0,04 %.

Grafika: ePosavje

5. JUNIJ 2018

(12:33) Peter Dirnbek (Levica): "Do 15. junija bom živel v upanju"

Najbolj napeta zgodba tokratnih volitev prihaja iz brežiškega volilnega okraja. Peter Dirnbek je bil v nedeljo zvečer za nekaj časa poslanec, pa potem spet ne, vse do ponedeljkovega popoldneva, ko se je znova vse postavilo na glavo.Več si lahko pogledate v torek zvečer, ob 20. uri v oddaji Posavski tednik na Ansat TV ali v sredo zjutraj na ePosavje.com

Grafika: ePosavje

(12:30) Dušan Šiško (SNS): "Sem malo presenečen, a sem potiho upal"

Kaj o rezultatu nedeljskih volitev ter izvolitvi v Državni zbor pravi Dušan Šiško, ki je v Krškem kandidiral na listi Slovenske nacionalne stranke (SNS)? Več na povezavi Dušan Šiško (SNS): "Sem malo presenečen, a sem potiho upal." Več si lahko pogledate v torek zvečer, ob 20. uri v oddaji Posavski tednik na Ansat TV ali v sredo zjutraj na ePosavje.com

Grafika: ePosavje

 Peter Dirnbek (Levica) je spet poslanec

4. JUNIJ 2018

(14:45) Peter Dirnbek (Levica) je spet poslanec

V nedeljo zvečer napovedana negotovost okoli izvolitve petega posavskega poslanca se nadaljuje tudi v ponedeljkovem popoldnevu. Po zadnjih podatkih Državne volilne komisije je namreč mandat v 6. volilni enoti Novo mesto na listi Levice dobil Peter Dirnbek iz volilnega okraja Brežice. Pa je, pa ni. Zdaj očitno vendarle spet je.

Grafika: ePosavje

(14:20) Igor Zorčič (SMC): "Rezultat izkazuje trud, ki smo ga vložili"

In kaj o rezultatu nedeljskih volitev ter vnovični izvolitvi v Državni zbor pravi Igor Zorčič, ki je v Brežicah kandidiral na listi SMC?

Več na povezavi Igor Zorčič (SMC): "Rezultat izkazuje trud, ki smo ga vložili".

 Več v torek ob 20. uri na Ansat TV

(13:15) Franc Bogovič (SLS): "Mogoče bo nova priložnost za vstop v parlament že prej kot v štirih letih"

Iskrena hvala volivkam in volivcem za zaupanje in veliko število glasov v domačem, krškem okraju, kjer sem dobil najvišji rezultat med vsemi kandidati Slovenske ljudske stranke, ki je skoraj petkratnik slovenskega povprečja SLS. Kljub temu, da sem prejel okoli 12,5 % glasov, pa to žal ni zadostovalo, da bi se SLS vrnila v parlament.

 

Obžalujem, da nismo prepričali dovolj volivk in volivcev, in bojim se, da slovensko podeželje, slovenske občine, predvsem pa slovenski kmetje ne bodo imeli iskrenega zastopnika v slovenskem parlamentu.

 

Čestitke zmagovalcu volitev, stranki SDS in vsem strankam ter novim poslancem, ki so se uvrstili v slovenski parlament. Upam, da bodo stranke iz predvolilnih obljub in parol čimprej prešle v odgovorno sestavljanje vlade in iskanje rešitev za Slovenijo. Čestitke kolegu Dušanu Šišku, edinemu izvoljenemu iz krškega okraja, prav tako iskrene čestitke ostalim trem poslancem iz Posavja Igorju Zorčiču, Tomažu Liscu in Matjažu Hanu.

 

Ob napovedanemu odstopu predsednika SLS Marka Zidanška se mu želim zahvaliti za skoraj štiri leta zahtevnega dela, kar vodenje stranke SLS zagotovo je. Želim, da se sedaj posvetimo lokalnim volitvam, da ostane stranka SLS še naprej trden gradnik slovenske lokalne samouprave. 

 

Novo vodstvo SLS, ki bo izvoljeno na kongresu, pa bo po mojem prepričanju moralo temeljito razmisliti o bodočem profilu stranke in hkrati o morebitnih bodočih povezavah ter sodelovanju s sorodnimi strankami. Mogoče pa bo nova priložnost za vstop v parlament že prej kot v štirih letih, kajti velik izziv bo že sestava nove vlade, iz velikega števila strank. Še večji izziv pa bo izvedba številnih reform, ki jih prejšnja vlada v skoraj polnem štiriletnem mandatu ni uspela izpeljati.

 

Kakršnakoli vlada že bo, naj nikar ne pozabi, da smo ravno v teh dneh v EU prejeli na mizo veliko število uredb, ki urejajo bodočo kmetijsko politiko in politiko razvoja podeželja, predloge za bodočo kohezijsko politiko in številne druge uredbe, ki določata porabo evropskih sredstev po letu 2020 ter postavljajo nove okvire bodoče EU. V naslednjem letu se bo odločalo o tem, koliko EU sredstev bomo prejeli in ali bodo te politike tudi po naši meri. Predvsem se pa moramo v Sloveniji dogovoriti za vizijo našega razvoja in to zapisati v operativne programe za črpanje EU sredstev. Sam si bom prizadeval, da v zadnjem letu mandata v Evropskem parlamentu bodoči vladi čimbolj pomagam pri pripravi teh za nas tako pomembnih dokumentov.

 

Franc Bogovič, poslanec v Evropskem parlamentu (SLS/EPP)

(10:40) Tomaž Lisec (SDS): "Veliko število glasov je velika obveznost"

Ponedeljkovo dopoldne po predčasnih volitvah je prineslo že prve odzive. Kaj je po izvolitvi povedal Tomaž Lisec, ki je na listi Slovenske demokratske stranke (SDS) kandidiral v Sevnici? Več na povezavi Tomaž Lisec (SDS): "Veliko število glasov je velika obveznost". In kaj bodo njegovi prvi koraki? Kako komentira rezultate volitev in kakšna prihodnost nas čaka? Več si lahko pogledate v torek zvečer, ob 20. uri v oddaji Posavski tednik na Ansat TV ali v sredo zjutraj na ePosavje.com

 Več v torek ob 20. uri na Ansat TV

(00:40) Rezultati - Slovenija (od 23:15, 3. junij)

Do 23:15 je bilo preštetih 99,89% glasovnic, volilna udeležba je bila 51,97%.

Kandidatna listaŠtevilo mandatovŠtevilo glasovOdstotek glasov
SDS 25 219.415 24,96 %
LISTA MARJANA ŠARCA 13 111.299 12,66 %
SOCIALNI DEMOKRATI 10 87.234 9,92 %
SMC - STRANKA MODERNEGA CENTRA 10 85.705 9,75 %
LEVICA 9 81.689 9,29 %
NSI 7 62.682 7,13 %
STRANKA ALENKE BRATUŠEK 5 45.000 5,12 %
DeSUS  5 43.129 4,91 %
SNS 4 36.904 4,20 %
SLS SLOVENSKA LJUDSKA STRANKA 0 23.131 2,63 %
PIRATSKA STRANKA SLOVENIJE 0 18.911 2,15 %
DD DOBRA DRŽAVA 0 13.406 1,53 %
ANDREJ ČUŠ IN ZELENI SLOVENIJE 0 9.407 1,07 %
LISTA NOVINARJA BOJANA POŽARJA 0 7.731 0,88 %
ZA ZDRAVO DRUŽBO 0 5.444 0,62 %
GIBANJE ZEDINJENA SLOVENIJA 0 5.208 0,59 %
ZDRUŽENA LEVICA IN SLOGA 0 4.933 0,56 %
GIBANJE SKUPAJ NAPREJ 0 4.301 0,49 %
ReSET 0 3.597 0,41 %
GAS - GOSPODARSKO AKTIVNA STRANKA 0 3.037 0,35 %
SOLIDARNOST, ZA PRAVIČNO DRUŽBO 0 2.075 0,24 %
ZDRUŽENA DESNICA 0 2.064 0,23 %
SOCIALISTIČNA PARTIJA SLOVENIJE 0 1.428 0,16 %
SSN - STRANKA SLOVENSKEGA NARODA 0 1.169 0,13 %
NAPREJ SLOVENIJA 0 169 0,02 %

Vir: DVK, 0:40, 4. junij 2018

(00:30) Med Dirnbekom in Siterjem le še trije glasovi razlike

Na spletni strani Državne volilne komisije so popravili podatek pri številu glasovnic za Petra Dirnbeka (Levica) v brežiškem volilnem okraju, ki je tako prejel 1105 glasov, Primož Siter (volilni okraj Trbovlje) pa je ostal na 824 glasovih. Če Siter ostane na 824 glasovih in jih Dirnbek dobi še najmanj 3, gre v Ljubljano Peter Dirnbek.

3. JUNIJ 2018

(23:20) Prvi odziv Petra Dirnbeka po volitvah

Peter Dirnbek se je oglasil po napeti dirki. Kot pravi, so se številne čestitke izkazale za preuranjene, negotovost pa bo trajala še naslednjih 14 dni.

"Razliko lahko nadoknadijo glasovi iz tujine"

"Razliko 0,02 % s katero zaostajam za tovarišem Primožem Sitarjem iz Trbovelj lahko teoretično nadoknadijo glasovi iz tujine, ampak v tem trenutku je to drugotnega pomena. S Primožem svatovariša in stanovska kolega (kantavtorja) in se nahajava na osebnem razpotju kulturnega in političnega boja. Oboje vodi k istemu cilju. Sprejela bova vlogo, ki ste nama jo namenili in se borila za pravičnejšo, vključujočo, sproščeno in spoštljivo skupnost. Negotovost bo trajala 14 dni. Lahko noč in lepe sanje - sanje o boljšem in pravičnejšem jutri," dodaja Dirnbek.

 Foto: arhiv ePosavje

(23:10) Dirnbeku zmanjkali najmanj štirje (4) glasovi ?!

Po hitri analizi porazdelitve glasov stranke znotraj volilne enote Novo mesto je Petru Dirnbeku (Levica) zmanjkalo vsega nekaj glasov. Ob trenutnem rezultatu (v volilnih okrajih Brežice in Trbovlje so prešteli vse glasovnice) bi namreč Dirnbeku za uvrstitev v parlament pomagali le še štirje glasovi. Štirje! Štirje!

(23:00) Kako smo volili v Posavju?

Pripravili smo pregled treh posavskih volišč. Kakšne rezultate so dosegle posamezne politične stranke? Kakšna je bila udeležba? Kliknite in poglejte za svoj volilni okraj:

VOLITVE 2018: Kako smo volili v Brežicah? (REZULTATI)

VOLITVE 2018: Kako smo volili v Sevnici? (REZULTATI)

(22:20) Presenečenje! Dirnbek (spet) izven Državnega zbora

Še nekaj minut pred 22. uro smo zapisali, da imamo Posavci pet poslancev. Pa je prišlo presenečenje in po zadnji osvežitvi seznama mandatov v novem državnem zboru je Peter Dirnbek izpadel iz Državnega zbora. 

(21:55) Pet poslancev iz Posavja!

Zdaj je že dokončno jasno. Posavci bomo v nov sklic Državnega zbora prispevali pet poslancev, iz volilnega okraja Brežice prihajata Igor Zorčič in Peter Dirnbek, iz volilnega okraja Krško Dušan Šiško, iz volilnega okraja Sevnica Tomaž Lisec in iz volilnega okraja Laško Matjaž Han.

(21:43) Rok Petančič ostaja izven parlamenta

Če je pred pol ure še dobro kazalo Roku Petančiču, pa je zdaj jasno. Ob le enem osvojenem mandatu Liste Marjana Šarca v volilni enoti Novo mesto je mandat dobil Rudi Medved v volilnem okraju Zagorje ob Savi (19,30% glasov).

(21:16) KAKO KAŽE V POSAVJU?

Po skoraj 70% preštetih glasovnic kaže, da bomo iz Posavja imele 4, če ne 5 kandidatov. Tomaž Lisec (SDS), Igor Zorčič (SMC), Peter Dirnbek (Levica) in Dušan Šiško (SNS) so v tem trenutku poslanci novega sklica Državnega zbora, čakamo pa še na podatke iz volilnega okraja Novo mesto Ii: Rezultati iz tega okraja nam lahko prinesejo še enega poslanca, v Sevnici na Listi Marjana Šarca namreč dobro kaže Roku Petančiču.

(21:00) Rezultati volitev po 47,20% preštetih glasovnic

Po 47,20 % glasovnic (20:55) v %
SDS 25,60 %
LMŠ 12,55 %
SD 9,83 %
SMC 9,12 %
Levica 8,86 %
NSi 7,38 %
DeSUS 5,l03
SNS 4,89
SNS 4,32

(20:51) Rezultati še prihajajo...

Za dokončno odločitev o novih poslancih iz volilne enote Novo mesto bo potrebno počakati na končne rezultate. Na Listi Marjana Šarca in Slovenski nacionalni stranki so namreč doslej v začasni imenik novih pposlancev umeščeni kandidati z le nekaj glasovi.

(20:38) Mandati v volilni enoti Novo mesto (51,47% preštetih glasov)

Mandati v volilni enoti Novo mesto Število
SDS 3
SD 2
LMŠ 1
SMC 1
Levica 1
NSi 1
DeSUS 1
SNS 1

(20:35) Počakajmo na zaključke

Glede na razmerja moči v ostalih volilnih enotah in v volilnih okrajih moramo še vedno biti precej previdni pri napovedih. V volilni enoti Novo mesto so do 20:35 prešteli 51,47% vseh glasovnic.

(20:17) Kdo gre v Državni zbor?

Po 17,34% preštetih glasovnic v krškem volilnem okraju, gre v Državni zbor Dušan Šiško s 7,06% prejetih glasov. Iz sevniškega volilnega okraja (po 33,27% preštetih glasovnic) je s 35,85 % glasov zanesljiv potnik v Državni zbor Tomaž Lisec, po 23,02 % preštetih glasovnic pa brez poslanca ostajajo Brežičani.

(20:14) Kako smo volili v Posavju?

Prvi rezultati s posavskih volišč kažejo na premočno zmago Slovenske demokratske stranke. Po slabih 10% preštetih glasov je v Sevnici dobila 35,85 % glasov, v Krškem 26,47 % glasov in v Brežicah 26,57 % glasov.

(19:55) Mandati v volilni enoti Novo mesto

Po doslej preštetih glasovnicah (7,84%) naj bi iz 6. volilne enote SDS dobila 3 mandate, SD in SMC 2, LMŠ, Levica, DeSUS in NSi pa enega.

(19:26) Brglez: "Smo zadovoljni z rezultatom"

"Sem zadovoljen s tem rezultatom, če se bo seveda izkazalo, da bo temu tako. Kaj drugega zaenkrat še težko rečemo, počakajmo na dokončno štetje," je prvi odziv drugega podpredsednika SMC dr. Milana Brgleza. Glede koalicijskih pogovorov pa pravi, da je situacija veliko bolj kompleksna kot na prejšnjih volitvah. "Pustimo času čas," pravi v prvem odzivu.

 Grafika: ePosavje

(19:25) Prvi delni izidi glasovanja po 19:30

Z Državne volilne komisije so sporočili, da bodo prvi delni izidi glasovanja znani po 19.30 uri in ob tem tudi razdelitev 

(19:15) Erjavec: "Mislim, da bomo na koncu imeli boljše rezultate"

"Če bo ostalo pri 5%, bi to bil najslabši rezultat odkar sem predednik stranke. Glasovi niti niso prešteti, niso rezultati Državne volilne komisije in mislim, da bomo na koncu imeli boljše rezultate," je povedal Karl Erjavec, predsednik DeSUSa.

(19:13) Bratušek: "Dosegli smo 5%"

"Kar kažejo vzporedne volitve, smo zelo zadovoljni. Dosegli smo cilj 5%. Hvala kandidatom, ekipi in vsem, ki so pomagali k tem rezultatu," je prvi odziv Alene Bratušek. "Zdravstvo, upokojenci, mladi in Slovenija brez groženj ter izključevanja," pa je odgovorila na vprašanje o morebitni koaliciji.

(19:11) Janša: "Vaše zaupanje sprejemamo z veliko hvaležnostjo"

Sporočilo v izvirniku:

"Hvala vsem, ki ste danes šli na volitve in s tem prevzeli svoj del odgovornosti do domovine in države. Posebej se zahvaljujem vsem, ki ste glasovali za Slovensko demokratsko stranko. Vaše zaupanje sprejemamo z veliko hvaležnostjo. Spoštujemo vsakega, ki je danes odšel na volišče, ne glede za koga je glasoval. In večje spoštovanje gre tistemu, ki obleče trenirko in na volišče gre, kot temu, ki si nadene kravato in ostane doma. Hvala kandidatkam in kandidatom SDS, njihovim štabom, podpornikom in številnim prostovoljcem, ki ste sodelovali v volilni kampanji. Veliko svojega prostega časa, energije in znanja ste porabili za delo na terenu, med ljudmi in za Slovenijo.

"Veseli smo, da je naše sporočilo doseglo toliko ljudi in da smo za program, ki ga je pripravil Strokovni svet SDS, prejeli tako široko podporo. Program Za Slovenijo je plod znanja in izkušenj odborov Strokovnega sveta, pa tudi številnih članov in članic stranke ter vseh, ki ste prispevali svoje predloge zato, da bi bila Slovenija uspešnejša, bolj prijazna domovina za vse. Ni nas strah jutrišnjega dne. Veselimo se ga! Z zaupanjem vseh, ki ste nam danes zaupali svoj glas, smo močni. Zavedamo se, da je odgovornost vsake vlade najprej do njenih državljanov. Da prepozna in dela za njihove potrebe, da skrbi za njihovo varnost, da ščiti njihove pravice in brani njihove vrednote. Slovenska demokratska stranka bo vedno postavila Slovenijo na prvo mesto. Težav in izzivov je veliko, vsak dan je pomemben. Pot, ki je pred nami, je strma in polna ovir. Kot vse poti. Vendar je to pot, ki je najbolj skladna z značajem slovenskega naroda ter zavezo SDS do naroda in domovine. To pot smo izbrali, čeprav vemo, da bo težka in naporna. Bo pa ravno zato iz nas potegnila najboljše, kar znamo in zmoremo. Če bo SDS vodila vlado, jo bomo vodili pravično in za dobro vseh državljank ter državljanov. Vsako odločitev bomo vedno pretehtali v luči tega, kaj bo prinesla temu narodu, predvsem pa generacijam, ki šele prihajajo. To je naša obljuba in zaveza.

Vlada pod vodstvom SDS bo vlada za Slovenijo, ki bo domovina za vse. Slovenijo, ki bo varna. Slovenijo, kjer bo v javnih storitvah red in kjer bodo za vse veljali enaki pogoji. Slovenijo, kjer bo šlo manj za davke in bo več ostalo Slovenkam in Slovencem, državljankam in državljanom Slovenije. Slovenijo, kjer bo vsakdo, ki bo imel dobro idejo, imel možnosti, da jo uresniči. Slovenijo, kjer pokojnina ne bo socialna kategorija, ampak pošteno plačilo za minulo delo. Slovenijo, kjer bo pošteno delo pošteno plačano. Predvsem pa za Slovenijo, v kateri bodo tudi naši prapravnuki govorili slovensko in peli slovenske pesmi. Za Slovenijo, kjer bo Slovencev vsako leto več in za Slovenijo, kjer bomo vsako leto živeli bolje.

Za takšno Slovenijo smo glasovali na plebiscitu leta 1990 in zanjo je vredno dati od sebe najboljše, kar znamo in zmoremo. SDS, njeni članice in člani, vsi, ki ste danes glasovali zanjo, Slovenijo nosite v srcu. Iz ljubezni in upanja je bila rojena, iz ljubezni in upanja je rasla, zaradi ljubezni in upanja bo postala in ostala prijazna domovina za vse."

(19:09) Mesec: "Ne gremo v vlado s SDS in NSi"

"Zahvaljujem se podpornikom in vsem, ki so vodili kampanjo na terenu. Levica je zaključila mandat s petimi poslanci, napovedali smo, da bomo rezultat podvojili in glede na vzporedne volitve bi lahko rezultat podvojili. Pričakujte nas trikrat močnejše. Držali se bomo tega, kar smo obljubili. Ne gremo v vlado s SDS in z NSi, pogovorjali se bomo s sredinskimi strankami, naš cilj je leva vlada. Pričakujte trda koalicijska pogajanja," pa je v prvem odzivu povedal predsednik stranke Levica Luka Mesec.

(19:07) Šarec: "Zmagovalcem želimo uspešno sestavo vlade"

"Še vedno smo na drugem mestu in zmagovalcem želimo uspešno sestavo vlade," pa je bil prvi odziv Marjana Šarca, drugega po vzporednih volitvah.

(19:07) Bulc: "Mislim, da smo z rezultatom lahko zadovoljni"

"Mislim, da smo lahko z rezultatom zadovoljni. Ostali smo evropsko naravnani, to je glavno sporočilo in upam, da bo nova vlada držala držo reform, dobrega za vse ljudi in evropsko usmeritev," je s sedeža SMC povedala Violeta Bulc, podpredsednica stranke SMC.

(19:03) Kakšna bo razdelitev sedežev v parlamentu?

Po rezultatih vzporednih volitev so naredili tudi že razdelitev sedežev po posmaeznih strankah. Zmagovalka volitev SDS bi dobila 25 sedežev, Lista Marjana Šarca 13 sedežev, SMC in Levica po 10, SD 9 sedežev, NSi 7 sedežev, Stranka Alenke Bratušek in DeSUS po 5 glasov, Slovenska nacionalna stranka pa 4 sedeže. To so seveda rezultati vzporednih volitev, 

(19:00) REZULTATI VZPOREDNIH VOLITEV

Ob 19. uri so razkrili rezultate raziskave z vzporednih volitev, ki jih je za RTV Slovenija, Pop TV in Planet TV opravila Mediana. 

Vzporedne volitve (vir: Mediana) v %
SDS 24,4
LMŠ 12,6
SMC 9,8
Levica 9,5
 SD 9,3
 NSi 6,6
 SAB 5,5
 DeSUS 5
SNS 4,3
SLS 2,6
DD 2,0
Pirati 2,0
Zeleni 1,2
ZL 0,7
LNBP 0,7
GSN 0,7

(19:00) Volišča po Sloveniji so se zaprla

Predčasne volitve v Sloveniji so končane, volišča so zaprla svoja vrata. Kaj pravijo vzporedne volitve? Več v nadaljevanju večera.

(18:45) Še 15 minut do zaprtja volišč

(17:41) Posavje do 16. ure

Udeležba do 11. ure 2011 2014 2018
Slovenija 48,50 % 35,67 % 34,23 %
Brežice 43,32 % 35,76 % 30,55 %
Krško 46,15 % 32,60 % 31.49 %
Sevnica 48,50 % 39,60 % 35,09 %
Laško   36,15 % 35,37 %

(17:40) Znana je udeležba do 16. ure

Do 16. ure je glasovalo 34,23% volilk in volilcev, povedano v številkah njih 587.725. Najvišja volilna udeležba (36,88%) je bila v volilni enoti Kranj, najnižja (31,97%) v volilni enoti Postojna.

(13:30) Udeležba do 11. ure v primerjavi s prejšnimi volitvami

Udeležba do 11. ure 2011 2014 2018
Slovenija 18,71 % 15,43 % 17,27 %
Brežice 18,28 % 14,32 % 15,64 %
Krško 18,35 % 15,20 % 16,61 %
Sevnica  20,91 % 17,57 % 18,41 %
Laško   17,54 % 18,55 %

(13:24) Udeležba do 11. ure v Posavju

Na posavskih voliščih so najvišjo udeležbo zabeležili v volilnem okraju Sevnica (18,41%), v volilnem okraju Krško se je do 11. ure odzvalo 16,61% volilcev, v okraju Brežice pa 15,64% volilk in volilcev.

(13:23) Udeležba na volitvah do 11. ure

V Sloveniji je bila do 11. ure 17,27% udeležba, od skupaj 1.712.667 volilk in volilcev jih je glasovalo njjih 295.763. 

(13:20) Volitve 2018 na ePosavje.com

Na ePosavje.com bomo v nedeljskem popoldnevu spremljali predčasne volitve v Državni zbor. Po 19. uri bomo objavili rezultate vzporednih volitev, prve odzive iz taborov, v nadaljevanju večera pa morda tudi že prva imena novih posavskih poslank ali poslancev.

VOLITVE 2018: Kdo so posavske kandidatke in kandidati?

VOLITVE 2018: Druga predvolilna oddaja - soočenje (VIDEO)

VOLITVE 2018: Prva predvolilna oddaja - soočenje (VIDEO)


Več informacij v nadaljevanju dneva, po 19. uri tudi s prvimi rezultati!


(13:15) Kandidatke in kandidati v posavskih volilnih okrajih:

Politična stranka Brežice Krško Sevnica
SMC Igor Zorčič Nicole Radermacher Franc Pavlin
Andrej Čuš in Zeleni Slovenije Andrej Špan Samantha Ferlež Marko Mitja Feguš
Dobra država Božidar Resnik Damjana Pirc Božidar Resnik
Stranka Alenke Bratušek Slavko Bizjak David Imperl Janko Rezec
Lista Marjana Šarca Nika Vrhovnik Miha Škvarč Rok Petančič
SNS Darinka Arh Dušan Šiško Janja Košar
Za zdravo družbo Ksenija Žagar Jože Ganesh Puri Lužar Vesna Di Domenico
Socialistična partija Slovenije Peter Gentile Žiga Novak Vanja Bajt
Piratska stranka Slovenije Jože Pirh Polona Zaletel Rok Deželak
SDS Katja Čanžar Martina Prevejšek Tomaž Lisec
DeSUS Ferdo Pinterič Vlado Bezjak Jožef Žnidarič
SLS Marija Levak Franc Bogovič Zvone Košmerl
Levica Peter Dirnbek Aleš Suša Sašo Jejčič
Gibanje Skupaj naprej Rado Škof Sandi Majcen Ana Klun
Lista novinarja Bojana Požarja Marko Kušar Marko Kušar Maja Košak
Združena levica in Sloga Ivica Medvešek Ruth Bučar Sergej Horvat
Zedinjena Slovenija Manfred Germovšek Franc Šalamon Brankica Hudina Sladič
SSN - Stranka slovenskega naroda Tone Kek Darko Bukovec Darko Bukovec
Solidarnost Marija Marinček Marjanca Kočevar Colarič Anela Vukalić
SD Bernardka Ogorevc Silvo Krošelj Ana Jelančić
Gospodarsko aktivna stranka Iztok Vorkapić Iztok Vorkapić Brane Vovko
NSi Milena Tomše Božidar Humar Robert Kaše


Imate sporočilo za nas? Bi želeli dopolniti zapis? 
Brez težav, pošljite nam sporočilo na info@eposavje.com!

(bš)


Te zanimajo novice iz Posavja?

Pridruži se nam na Facebook strani ePosavje.com:Poglejte tudi

Pošljite novico