Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
22.12.2019
19:17
Sotla, Rakoveec, 22. december 2019
Grafika: ARSO
Predzadnji decembrski vikend v letošnjem letu bo deževen, največ padavin bo v soboto dopoldne in v nedeljo čez dan, jugozahodni veter se bo še okrepil.

22. december

(19:16) In koliko dežja je padlo v Posavju?

V 12 urah je na Gorjancih padlo 45,2 mm dežja, v Cerkljah ob Krki 33,6 mm, v Krškem 32,1 mm, na Lisci 22,8 mm dežja, najmanj pa na Malkovcu 16,8 mm dežja.

(19:12) Sotla v zgornjem toku močneje narašča

Po podatkih Oddelka za hidrološke napovedi Agencije Republike Slovenije za okolje reka Sotla v zgornjem toku močneje narašča in lahko zvečer in v prvem delu noči poplavi na izpostavljenih območjih v zgornjem toku. "Ponoči in v ponedeljek lahko poplavi tudi v srednjem in spodnjem toku," dodajajo v sporočilu.

(19:10) Gasilci v Dobovi in Presladolu

Ob 13.07 so v Dobovi, občina Brežice, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Veliki Obrež in Gabrje prečrpavali meteorno vodo, ki je ogrožala stanovanjsko hišo. Ob 13.48 pa je v naselju Presladol, občina Krško, meteorna voda poplavila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Rožno so prostore očistili.

(11:15) Reke imajo velike pretoke

Po podatkih Oddelka za hidrološke napovedi Agencije Republike Slovenije za okolje imajo reke po Sloveniji večinoma velike pretoke. Pritoki Mure in posamezni pritoki Krke imajo srednje pretoke. Naraščajo reke Pesnica, Sotla v spodnjem toku in Krka s pritoki. Sava v spodnjem toku, Kolpa v spodnjem toku, Ljubljanica in njeni posamezni kraški pritoki ter Vipava imajo ustaljen pretok, pretoki drugih rek pa se zmanjšujejo.

Pretok Save se bo prehodno zmanjšal, nato pa spet povečal

Sava v srednjem toku, Drava v spodnjem toku ter Ljubljanica se razlivajo. Kraška polja se polnijo. V nedeljo bodo reke v večjem delu države naraščale. Možna so razlivanja zlasti v južni, jugozahodni, osrednji in vzhodni Sloveniji. Pretok Save se bo prehodno nekoliko zmanjšal, nato ponovno povečal, pretoka Ljubljanice in Drave se bosta danes še nekoliko povečala. V ponedeljek in torek bodo reke po Sloveniji večinoma upadale.

Kako kaže?

Petek

Padavine se bodo razširile nad vso državo

Vremenoslovci pravijo, da se bodo zvečer padavine na zahodu okrepile in do jutra prehodno zajele vso Slovenijo. Pihal bo okrepljen jugozahodnik, ob morju jugo, a bo do jutra oslabel.

Sobota

Lahko bo tudi zagrmelo

V soboto bo sprva oblačno, še se bodo pojavljale padavine, deloma plohe, lahko bo tudi zagrmelo. Proti večeru bo dež oslabel, predvsem na vzhodu in ob morju se bo oblačnost trgala.

Nedelja

Zapihal bo severni veter

V nedeljo zjutraj bodo padavine od zahoda ponovno zajele vso Slovenijo. V nedeljo bo sprva deževno, popoldne bodo padavine od zahoda postopno ponehale, na vzhodu šele zvečer. Zapihal bo severni veter, hladneje bo.
 

Jugozahodni veter se bo še okrepil

Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo, Agencije Republike Slovenije za okolje, na vzhodu Slovenije in v višjih legah sunki vetra že presegajo hitrost 50 km/h. Na vremenski postaji Zgornja Kapla tako sunki jugozahodnika dosegajo 90 km/h, na Goričkem 65 km/h in na Trojanah 55 km/h.

Sunki bodo lahko presegli 70 km/h

V petek zvečer se bo nad Slovenijo južni do jugozahodni veter še okrepil, ponoči lahko sunki vetra na Primorskem, na severovzhodu in v višjih legah v sunkih presežejo hitrost 70 km/h.

V soboto zjutraj in dopoldne močnejši nalivi

Od petka zvečer do jutri sredi dneva bo v zahodni, južni in delu osrednje Slovenije predvidoma padlo od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno tudi več. Predvsem v soboto zjutraj in dopoldne bodo nastajali močnejši nalivi.

(bš)

vreme v posavju
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Poglejte tudi