Skip to main content
V Posavju 10.7° C Ponedeljek, 1. marec 2021
29.08.2019
13:11
Grafika: ePosavje
Če se v posavskih vinogradih že nekaj let borijo z ameriškim škržatom, pa se bodo v posavskih gozdovih zdaj očitno borili s hrastovo čipkarko. Bralci ste nas obvestili o pojavu te tuje rodne vrste.

Po ameriškem škržatu še hrastova čipkarka

Ameriški škržat

Leta 2003 so v vinogradih na severovzhodu in jugovzhodu Slovenije opazili povečanje popularizacije ameriškega škržatka, na najbolj kritičnih območjih je vladno uredbo obvezno zatiranje te žuželke, ki prenaša bolezen zlate trsne rumenice, ki jo na vinski trti opazimo s suhimi in rumenimi listi.

Hrastova čipkarka

In zdaj je po škržatku napadla še hrastova čipkarka. Kot nam je sporočil bralec, so se hrastove čipkarke zelo razmnožile na Čatežu ob Savi, opazili pa so jih tudi v Brežicah in v Selah pri Dobovi.

V Evropo je prišla leta 2000

Kot pravijo na spletni strani tujerodne-vrste.info, "je v Evropo prišla leta 2000 kot slepi potnik s sadikami dreves. Odrasle živali se hranijo s sesanjem soka iz listov na hrastih. Ob večjih napadih, se začne listje sušiti in odpadati, drevo pa oslabi, zato se zmanjša prirastek. Oslabljena drevesa lahko napadejo tudi druge vrste žuželk in gliv."

V jugovzhodni Sloveniji so jo prvič opazili leta 2016

Hrastovo čipkarko so v Sloveniji prvič odkrili šele leta 2016 v jugovzhodni Sloveniji. "Vendar opažamo, da se razmeroma hitro širi, tako da jo lahko danes pričakujemo že kjerkoli pri nas," še dodajajo. Naš bralec pravi, da jih je na Čatežu ob Savi "po zraku letelo več sto. Pridejo na tebe in te ugriznejo kot komarji."

Kako prepoznamo hrastovo čipkarko?

Hrastova čipkarka je drobna, oglata stenica. Telo dorziventralno sploščeno, 3 mm dolgo in 1 mm široko, umazano bele barve. Najlažje jo prepoznamo po mrežastih krilih, katerih vzorec spominja na čipko. Na krilih je nekaj temnih pik. Poleg odraslih stenic, ki prezimijo v razpokah skorje dreves, v času med aprilom in septembrom na spodnji strani listov opazimo predvsem črna jajčeca in sivo-črne ličinke, katerih telo je s številnimi majhnimi trni.

Vir: tujerodne-vrste.info

(bš)

brežice
krško
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja