Skip to main content
V Posavju 10.4° C Sobota, 23. januar 2021
24.12.2020
14:22
Dan samostojnosti in enotnosti
Grafika: ePosavje.com
Na dan samostojnosti in enotnosti, ki ga praznujemo 26. decembra, se spominjamo dogodkov iz leta 1990.

Proslave letos ne bo, zato pa bo dokumentarni film

KRŠKO Pomemben državni praznik v spomin na razglasitev plebiscita v Krškem vsako leto obeležijo z vseposavsko proslavo, a te letos zaradi vsem znanih razmer ne bo. Zato bo na naši televiziji na ogled dokumentarni film, v katerem so svoja pričevanja in spomine delili posamezniki, ki so bili vsak na svoj način vpeti v dogajanje pred tridesetimi leti.

Dnevi svetlobe in upanja v soboto ob 18. uri na ePosavje TV

Občina Krško v sodelovanju z ePosavje TV vabi k ogledu dokumentarnega filma ob dnevu samostojnosti in enotnosti »Dnevi svetlobe in upanja« v soboto, 26. decembra 2020, ob 18. uri na ePosavje TV, na FB strani ePosavje.com in FB strani Posavski obzornik ter spletni strani Občine Krško.

Dokumentarni film ob dnevu samostojnosti in enotnosti

Sodelovali bodo Ernest Breznikar, Marija Gričar, Vida BanDanilo Siter, Goran Rovan, Jože Grajžl, Ivan Mirt, Simfonični orkester Glasbene šole Krško ter učenci OŠ Raka. Ob prazniku bosta čestitala tudi predsednik Državnega zbora Republike Slovenije Igor Zorčič in župan občine Krško mag. Miran Stanko.


Dokumentarni film Dnevi svetlobe in upanja na ePosavje TV.

Naš TV program lahko spremljate pri vseh telekomunikacijskih operaterjih, ki so prisotni v našem okolju:

  • Telemach - programsko mesto 735
  • T2 - programsko mesto 311
  • Telekom - 676 ·
  • A1 - Kombo in starejših paketi – prog. mesto 359 / xplore TV platforma: programsko mesto 327
  • Omrežje d.o.o. – programsko mesto 145

"Tako smo se odločili in mislim, da smo se takrat prav odločili"

Slovenski narod je v trenutkih osamosvajanja bolj kot kdakoli izrazil enotnost

Pred tridesetimi leti je Slovenija s plebiscitom enotno stopila na pot samostojnosti in samoodločanja. "Odločitev je bila decembra, plebiscit je bil izpeljan decembra. Osebno se niti kot novinar, niti kot državljan nisem zavedal pomeni tega," je o dogodkih pred 30 letih povedal Goran Rovan. Kakor dodaja, je slovenski narod v trenutkih osamosvajanja bolj kot kdaj koli izrazil tudi enotnost, ki je združila vse različno misleče v skupnih prizadevanjih. "Seveda smo bili vsi za to, da se nekaj naredi, da se spremeni. Glasovali smo večinsko za, nekateri so verjetno tudi imeli pomisleke, kaj bo sedaj, bo konec seveda, ko bo konec Jugoslavije? Tako smo se odločili in mislim, da smo se takrat prav odločili. Nihče pa ni vedel, kaj nas časa."

Tudi pri Gričarjevih so hranili orožje in strelivo

Pri Mariji Gričar oz. v njeni zidanici so pred osamosvojitveno vojno hranili orožje in strelivo tedanje milice. "Pri tem sem jim dala ključ, lahko so uporabljali vse prostore. Orožje so prepeljali na podstrešje, tam so ga hranili do konca osamosvojitvene vojne. Da je orožje na podstrešju, sva vedela samo midva s sinom, nihče drug."

Goran Rovan

Dnevnik vojnega dopisnika

Goran Rovan je po koncu dogodkih napisal tudi dnevnik vojnega dopisnika. "To je tudi objavljeno. Ko sem delal, sem si zapisoval na neke papirje. Teh papirjev ni nikjer več. Ne vem, ali sem jih vrgel ali sem jih nekomu dal, kje pustil. Tam so bile telefonske številke, imena. Tekste, ki sem jih pošiljal v Ljubljano, niso kot teksti, so bile kot izjave. Nekaj je bilo objavljenega, nekaj tudi ne. Teh zapiskov nimam. Ta dnevnik pa je tak ... V tistem obdobju sem se v živo spominjal vsega, danes bi se težko, če ne bi bilo to zapisano. To je ostalo, ponosen sem, da je nekaj ostalo od tega," dodaja Rovan.

Predsednik Državnega zbora Republike Slovenije Igor Zorčič o pomenu odločitve za samostojnost

Predsednik Državnega zbora Republike Slovenije Igor Zorčič poudarja pomen odločitve za samostojnost. "Mislim, da je bila odločitev o samostojnosti pravilna. Da pa, če danes kdo meni, da neka pričakovanja niso bila izpolnjena, se moramo vprašati, ali danes delamo v redu in ali smo se takrat, pred 30 leti, odločili prav. Slovenija je danes članica najnaprednješe skupine svetovnih držav, to je Evropske unije. Okoliščine, v katerih kot država biva danes, so bistveno drugačne od tistih izpred 30 let. Prepričan sem, da Slovenija primerljivo in uspešno naslavlja probleme in izzive, ki prihaja naproti in da bo tako tudi v prihodnje." Predvsem pa, da je suverena in samostojna v tem smislu, da si po največji meri, kot kadarkoli doslej v zgodovini, kroji lastno usodo, še dodaja Zorčič.

(eP)

krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja