Skip to main content
V Posavju 12.6° C Torek, 2. marec 2021
05.09.2019
18:50
Foto: ePosavje.com
Na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Novo mesto nadaljujejo s spremljanjem dozorevanja grozdja, njihove objave spremljamo tudi na spletnem mestu ePosavje.com.

"Pospešeno dozorevanje"

Sladkorne stopnje so se zvišale

POSAVJE Kot pravijo v poročilu drugega vzorčenja, podatki drugega tedna spremljanja dozorevanja grozdja kažejo na pospešeno dozorevanje. "Vsebnost sladkorja se je zvišala v povprečju za cca. 9°Oe glede na prejšnji teden, vsebnost skupnih kislin se je v povprečju znižala za 2,5 g/L, pH vrednost se je povišala v povprečju za 0,19," dodajajo v sporočilu.

Tehnološka dozorelost grozdja še ni dosežena, so pa višje temperature dozorevanje pospešile

Višje temperature in suhi dnevi v zadnjem tednu so dozorevanje pospešili. Podatki v drugem tednu spremljanja dozorevanja grozdja kažejo, da tehnološka dozorelost še ni dosežena, zato naj se s trgatvijo ne hiti.

Za pridelavo penečega vina se ponekod že lahko začne trgatev dveh sor

"V odvisnosti od lege, zdravstvenega stanja grozdja ter vremenske napovedi pa svetujemo, da se za pridelavo penečega vina lahko začne trgatev sorte chardonnay in modri pinot," še pravijo. Ob tem opozarjajo, da je potrebno spremljati dozorevanje grozdaj v svojem vinogradu, saj so njihovi zbrani rezultati merodajni le za vzorčene vinograde.

(bš)

vinogradništvo
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam