Skip to main content
V Posavju -0.1° C Nedelja, 17. januar 2021
26.11.2020
11:30
Vandalizem, sistem za izposojo koles Krčan
Grafika: ePosavje.com
V Krškem so zaradi vandalizma začasno "ugasnili" sistem za izposojo koles Krčan. S primerom se že ukvarja policija, govorili smo tudi s krškim županom, ki je povedal več o tem primeru vandalizma.

Zaradi vandalizma začasno ugasnili sistem za izposojo koles Krčan

KRŠKO V Krškem so zaradi vse pogostejših primerov vandalizma na sistemu za izposojo koles Krčan sistem ugasnili za nekaj časa, kolesa umaknili iz uporabe in jih poslali v popravilo. V sistemu Krčan so do sredine novembra letos zabeležili 311 uporabnikov ter 7049 izposoj, kar je v povprečju deset na dan.

Od 13. novembra kolesa niso več v uporabi

V zadnjih mesecih pa opažali različne oblike vandalizma. Na Občini Krško pravijo, da so namreč vse od začetka septembra kršitelji poškodovali številna kolesa in same postaje, s tem pa povzročili precej škode. Ker je bilo tovrstnih malomarnih dejanj vedno več, posledično pa povzročena tudi vedno večja škoda, so se na Občini Krško odločili in od 13. novembra do nadaljnjega vsa kolesa umaknili iz izposoje. "Nujen je namreč celovit servis koles in obnova postaj za izposojo, ki so bile poškodovane," pravijo na Občini Krško.

"Gre za škodo, ki jo nekateri povzročajo čisto iz namenov dolgočasja"

"V zadnjih treh, štirih mesecih se je začel pojavljati vandalizem"

"Sistem izposoje koles Krčan je lepo zaživel, v to smo vložili približno 215.00 evrov. Precej je bilo uporabnikov, ki so si kolo želeli izposoditi, okoli 300, v tem času je bilo tudi okoli 7000 izposoj. V zadnjih treh, štirih mesecih pa se je začel pojavljati vandalizem. Gre za uničevanje lastnine, od manjših do večjih poškodb, tudi na izposojevalnih postajah. Gre za škodo, ki jo nekateri povzročajo čisto iz namenov dolgočasja, narediti škodo na javni infrastrukturi," nam je v četrtek povedal krški župan Miran Stanko.

Stanko: "Upam, da bodo tudi našli storilce"

Z Občine Krško so, tako župan, dogodke prijavili policiji in policija to preiskuje. "Upam, da bodo tudi našli storilce," dodaja župan. Ker morajo na kolesih opraviti večje posege, so ta sredi novembra umaknili iz obtoka, dokler kolesa in postaje ne bodo popravljene. "Upam, da bomo z nadzornimi kamerami in vsemi ostalimi posegi uspeli, ne samo izslediti, ampak tudi preprečiti nadaljnje vandalizme."

Letno za vzdrževanje sistema koles namenijo okoli 24.000 evrov

Samo v zadnjih nekaj mesecih bo ta strošek večji za okoli 10.000 evrov

V Krškem sicer letno za redno vzdrževanje avtomatskega sistema za izposojo in samih koles namenijo okoli 24.000 evrov. Z dodatno povzročeno škodo bo samo v zadnjih nekaj mesecih ta strošek večji za okoli 10.000 evrov, pravijo na Občini Krško.

Kolesa iztrgali iz stebričkov, uničili mehanizem za zaklepanje

Škoda je toliko večja, saj so kršitelji v zadnjih mesecih s postaj dobesedno iztrgali kolesa, in sicer tako na postaji pri železniški postaji v Krškem, pri Sparu Videm, pri Šolskem centru Krško – Sevnica, pri stavbi Občine Krško prav tako na P+R parkirišču. Kršitelji so kljub video nadzoru iztrgali kolesa iz stebrička, pri čemer so uničili mehanizem za zaklepanje, zlomili okvir kolesa, poškodovali dele kolesa, nekatera kolesa so v celoti uničena ali pa so preprosto izginila. "Kolesa so zmetali stran, v grmovje, težko jih je bilo najti. Nekaj koles nismo našli, nekatere smo našli v Kerinovem Grmu, nekatere drugje. Ta kolesa smo našli na vseh koncih," dodaja krški župan.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com in Občina Krško):

Sistem za izposojo koles Krčan deluje od leta 2017

Začeli so s tremi postajami, nato so jih dodali še več

Brezplačni avtomatski sistem izposoje koles Krčan deluje od jeseni leta 2017. Na Občini Krško so ga v zadnjih letih tudi nadgradili in razširili, za kar so vložili 215.000 evrov proračunskih sredstev. Do sredine novembra letos so zabeležili 311 uporabnikov ter 7049 izposoj, kar je v povprečju deset na dan. Sprva so bile postaje pri občinski stavbi v starem Krškem, na železniški postaji na Vidmu in pri Šolskem centru Krško - Sevnica na Griču, nato pa so sistemu dodali še postaje pri Zdravstvenem domu Krško, na Vidmu nasproti hotela, pri P+R parkirišču ob železnici ter v Brestanici pri parkirišču pred mostom čez Savo. 

Če opazite primere vandalizma na Krčanu, pokličite na 031 474 738

Občanke in občane prosijo za razumevanje in pozivajo vse, da ko bo sistem brezplačne avtomatske izposoje ponovno vzpostavljen, s kolesi ravnajo odgovorno. "Vse občanke in občane prosimo, da v kolikor v prihodnje opazijo vandalizem na sistemu »Krčan«, to sporočijo na telefon 031 474 738," pravijo na Občini Krško.

(bš)

krčan
fotogalerija
krško
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja