Skip to main content
Torek, 16. april 2024
01.07.2019
18:45
Foto: Karate klub Brežice
V Brežicah so pripravili svečano zaključno akademijo Karate kluba Brežice ob 10. obletnici Gojyu-Ryu karateja v Sloveniji

Vaš glavni namen v življenju ne sme biti izpopolnjevanje karate tehnik, temveč odkrivanje življenja samega skozi karate.

Veliki mojster Meitoku Yagi

10 let Gojyu-ryu karateja v Sloveniji

BREŽICE Naš edinstveni stil karateja je dobil ime »Gojyu-ryu« leta 1930, ko ga je mojster Miyagi tako poimenoval na festivalu borilnih veščin v Tokiu. Že mnogo let pred tem se je tradicija Gojyu Ryu karateja razvijala v zibelki karateja, na Okinavi, v prvem desetletju 21. stoletja pa je ta borilna umetnost prvič prestopila prag naše domovine. Gojyu-Ryu ima dva pomena: duhovni pomen človeka uči o tem, kako biti mehak, vendar po drugi strani trd. Morda se kaj takega sprva zdi nenavadno, celo protislovno, a če pogledamo globlje, lahko opazimo, da vse v življenju deluje prav na tak način. Stvari morajo biti dovolj trde, dovolj čvrste, da vzdržijo moč neomajnega življenjskega toka, a vendar je dobro vedeti, kdaj se je toku potrebno prepustiti. Premehka snov se pod pritiskom splošči, pretrda pa zlomi. Ravnovesje je ključ do uspešnega življenja in tako ravnovesje uči prav Goyju-Ryu karate.

Svečana prireditev

Člani Karate kluba Brežice so ob zaključku sezone pripravili svečano prireditev, ki je bila posvečena deseti obletnici Gojyu-Ryu karateja v Sloveniji, ki ga je bilo kot prvega moč trenirati prav v brežiškem klubu. Ob tej priliki so s svojimi člani uspešno predstavili vse stopnje razvoja karateista. Nastopili so vsi člani s svojimi trenerji in obiskovalcem prireditve pripravili res lepo in enkratno doživetje.

Fotogalerija:

V Karate klub Brežice so leta 2017 praznovali 40 let delovanja

Karate klub Brežice je leta 2017 slovesno proslavil svojo 40. obletnico delovanja. Kot ostali klubi v Sloveniji je na začetku treniral Shotokan karate, ki je bil v osnovi izpeljan iz vaj za treniranje japonske vojske. Kasneje je v svoje treninge vpeljal tudi Rindo Rinjuku in Shito Ryu karate in na številnih obiskih in izobraževanjih na Japonskem in Okinavi leta 2009 pričel trenirati Gojyu-Ryu karate, ki je širnemu svetu poznan iz priljubljenih filmov o Karate Kidu. Za učitelje je izbral družino Yagi z Okinave (Meibukan Gojyu Ryu karate, člani I. M. G. K. A. zveze) in močno nadgradil svoje dotedanje znanje v tem karate stilu. Predsednik zveze je Akihito Yagi, znan tudi po nastopih v filmih (Kuro Obi in High kick girl). Japonsko so tako redno obiskovali tako brežiški trenerji kot najboljši tekmovalci. Ker se tudi v samem svetovnem vrhu trenira in tekmuje v tem stilu, so tudi naši tekmovalci postajali vse boljši. Med njimi velja izpostaviti našo najboljšo tekmovalko Nastjo Galič, članico slovenske članske reprezentance, ki je na velikih tekmovanjih zasedala res visoka mesta in je v letu 2018 postala tudi športnica leta v brežiški občini.

Predstavili nadebudne karateiste

Tokratno akademijo je simbolično odprla ravno Nastja z občuteno odpeto slovensko himno, zaključila pa z vrhunsko izvedbo ene svojih tekmovalnih kat. Trenerka Metka Galič se je v imenu kluba zahvalila vsem članom, tekmovalcem, trenerjem, sodnikom in staršem za izkazano zaupanje in podporo, prav tako pa celotno slovesno prireditev lepo povezovala. Po začetnem govoru in himni so sledili nastopi vseh skupin od najmlajših belih pasov do mojstrskih nastopov črnih pasov, s čimer se je lepo videl razvoj karateistov v brežiškem klubu. Sprva so s svojo zbranostjo, trudom ter pripravljenostjo na delo vse prisotne očarali naši najmlajši (nekateri so šteli celo rosna štiri leta), ki so vsekakor izžarevali duh in bistvo karateja kot načina življenja. Kasneje pa sta nastopili tudi obe tekmovalni skupini katašev in borcev, ki na tekmovanjih redno posegajo po odličjih in so tudi člani slovenske karate reprezentance. Trenersko ekipo sta predstavila Franc in Katja Bajs z izvedbo mojstrske Meibukan kate Tenchi. Med posamezniki velja izpostaviti tudi Luko Cicvarića in kata tim deklic v sestavi Maja Lakner, Maja Lazanski in Tjaša Petković, ki so s svojimi nastopi na akademiji res izstopali. Po nastopu so vsi člani, ki so opravili izpite za višje pasove, dobili zaslužene diplome, klub in donatorji pa so poskrbeli za okusne dobrote, s katerimi so počastili vse prisotne.

Mir, pogum, mehkoba in trdnost

Svečana zaključna akademija Karate kluba Brežice tako ni predstavila zgolj nadobudnih mladih karateistov, ki si na mednarodnih tekmovanjih želijo dosegati odličja, temveč mlade ljudi, ki so vase pripravljeni sprejeti mir in pogum, mehkobo in trdnost. Karate namreč ne oblikuje zgolj dobrih tekmovalcev, temveč dobre ljudi, ki v svet okoli sebe s svojim znanjem vlivajo ravnotežje, ki je za dobro življenje potrebno.

Karate klub Brežice

brežice
karate klub brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja