NŠ NK Krško: "Gre za poslovilo nas vseh 21 trenerjev in nov začetek"

NŠ NK Krško: "Gre za poslovilo nas vseh 21 trenerjev in nov začetek" Foto: arhiv ePosavje

Po sredinem sporočilu iz Nogometnega kluba Krško o nadaljnih korakih v preureditvi delovanja nogometne šole, zdaj objavljamo sporočilu za javnost iz Nogometne šole Nogometnega kluba Krško.

  • Poslovilo vseh nas 21 trenerjev in nov začetek

Kot pravi vodja šole Rok Zorko, "še zadnjič v imenu vodje NŠ NK Krško, vam pošiljamo naše sporočilo za javnost po zaključenem delu in enostransko prekinjeni medsebojni pogodbi s strani NK Krško. Gre za poslovilo nas vseh 21-ih trenerjev in nov začetek."

Sporočilo v izvirniku:

Potem, ko je upravni odbor NK Krško prejšnji teden brez vnaprejšnjega opozorila prekinil pogodbo o sodelovanju z Nogometno šolo NK Krško, se je vseh 21 trenerjev nogometne šole odločilo, da zapusti Nogometni klub Krško, saj menijo, da si trenutno vodstvo ne zasluži njihovega zaupanja. Nezaupnico trenutnemu vodstvu so izkazali tudi številni igralci iz vrst mladincev in kadetov, ki pod trenutnim vodstvom svoje prihodnosti ne vidijo več v NK Krško.

Enostranska prekinitev pogodbe brez pravih argumentov

V zadnjem sporočilu za medije, po skupščini NK Krško, smo zapisali, da »zato, ker imamo odgovornost do otrok in staršev bomo še naprej delali na igriščih Stadiona Matija Gubca za dobro Krškega in Posavskega nogometa. To pa bomo počeli toliko dolgo dokler bo spoštovana naša medsebojna pogodba. Obenem pa imamo za svoje delo tudi podporo staršev, trenerjev, lokalne skupnosti in gospodarstva zato smo zgroženi nad odnosom vodstva, ki bi nam moralo zagotoviti svojo podporo.«

Žal je vodstvo kluba NK Krško v petek, 1. februarja, brez vnaprejšnjega opozorila in brez argumentov enostransko odpovedalo pogodbo o sodelovanju z NŠ NK Krško. Trenerji NŠ se ne strinjamo z načinom vodenja NK Krško in vodstvom, ki enostransko sprejema odločitve, ki po našem mnenju niso sprejete za dobrobit mladinskega nogometa, ampak z namenom reševanje dolga članske ekipe.

Da jih zanimajo predvsem finance Nogometne šole, ki so v letu 2018 / 2019 bogatejše za 207.600 eur Uefa sredstev namenjenih izključno za mlade (NZS je v ta namen ustanovila posebno preiskovalno komisijo), so v vodstvu NK Krško potrdili že lansko leto, ko so sestavili osnutek nove pogodbo med NK in NŠ, po kateri bi z vsemi financami Nogometne šole (tudi vadninami, ki jih plačujejo starši, in sponzorskimi sredstvi, ki si jih je nogometna šola zagotavljala sama) upravljal nogometni klub.

Ker vodstvo NŠ nove pogodbe ni želelo podpisati, so v NK priznali, da imajo finančne težave, za likvidnostno premostitev katerih bi začasno potrebovali del Uefa sredstva. V ta namen je bil oktobra 2018 podpisan Aneks k Pogodbi o sodelovanju med NŠ in NK, s katerim je Nogometna šola pristala, da NŠ od novembra prejete prve polovice Uefa sredstev v višini 103.800 evrov 40.000 evrov kot posojilo nameni NK Krško za sanacijo dolga članske ekipe. Drugih 103.800 evrov Uefa sredstev bo NZS nakazala NK Krško julija, a le v primeru če bo NK uspel prikazati, da je novembra prejeto prvo polovico Uefa sredstev zares porabil namensko za otroški in mladinski nogomet.

Po veljavnem Aneksu bi NK Krško moral Nogometni šoli od januarja do maja v petih obrokih po 8.000 evrov odplačati v Aneksu določeno likvidnostno posojilo v višini 40.000 evrov. Do tega ni prišlo, saj je NK Krško do danes NŠ NK Krško namesto z Aneksom določenih 71.800 nakazal le 55.000 evrov – direktor NK Krško Jože Slivšek pa v javnosti ponavlja zavajajočo informacijo, da NŠ NK Krško iz naslova 103.800 evrov pripada le 50.000 evrov.

Zaradi

  • vztrajanja 21 trenerjev, da NK Krško zaradi svojih finančnih težav ne sme slabiti dela z otroki (zavrnitev osnutka nove pogodbe novembra 2018 in vztrajanje, da namenska sredstva za delo z otroki NK Krško v celoti nakaže na NŠ NK Krško), 
  • in ker vodstvo NK Krško nima zadostnih financ ali interesa za izpolnitev svojih zavez do NŠ NK Krško oziroma do v Krškem vadečih otrok,

    je 1. 2. 2019 s strani NK Krško brez opozorila ali argumentiranja sledila prekinitev pogodbe o sodelovanju med NŠ in NK.

V Nogometni šoli NK Krško smo bili največji podporniki in navijači NK Krško. Z igralci, ki smo jih vzgojili v NŠ NK Krško, smo okrepili člansko ekipo in tudi finance članske ekipe, saj je s prestopi domačih igralcev nogometni klub v zadnji treh letih zaslužil 450.000 evrov bruto.

Res je, da smo bili v zadnjem času tudi največji kritik NK Krško, saj smo prepričani, da si krški nogomet zasluži boljše vodstvo, ki bo podpiralo športne interese, spoštovalo pogodbene in druge finančne obveznosti ter delovalo v interesu vseh, tudi najmlajših nogometašev. Nogometni klub krško bi moral delovati odgovorno do vseh – javnosti, otrok, staršev, trenerjev, navijačev, svojih članskih igralcev, ki jim dolguje plače. Verjeli smo, da bodo zaradi svojega velikega finančnega vložka v člansko ekipo in zaradi prihodnosti otrok odgovorno delovanje NK Krško od vodstva le-tega zahtevali tudi predstavniki vodilnih sponzorjev in občine. A na januarskih sestankih predstavnikov NŠ NK Krško z omenjenimi partnerji krškega nogometa, do katerih je prišlo na našo pobudo, smo bili deležni le pokroviteljskih besed o našem odličnem dolgoletnem in strokovnem delu z mladimi.

Naš zadnji poskus vzpostavitve pogovora z vodstvom NK Krško in aktivacije partnerjev krškega nogometa je bil ponedeljkov predlog (4.2.2019), po katerem bi med drugim vsi vpleteni skupaj določili novega predsednika NK Krško in člane upravnega odbora, kjer bi krška stroka imela tretjino predstavnikov. Partnerji krškega nogometa se do našega predloga niso opredelili, vodstvo NK Krško pa je naš predlog pisno zavrnilo.

Pogodba je zagotavljala investicije in razvoj mladinskega nogometa

Nogometna šola NK Krško od leta 2010 deluje kot samostojno in finančno samozadostno društvo z lastnim bančnim računom. Nogometna šola je imela z nogometnim klubom sklenjeno medsebojno pogodbo o sodelovanju, kjer je določeno, da NŠ sama skrbi za razvoj igralcev do članskega nogometa in ji NK denarno priskoči na pomoč le v primeru finančnih težav. NŠ NK Krško od leta 2010 ni potrebovala niti enega evra finančne pomoči NK Krško, saj je vsako leto v skladu z dobrim gospodarjem poslovala pozitivno.

Nogometna šola NK Krško je tekmovalno sezono in svoje delovanje končala kot ena najuspešnejših nogometnih šol v državi in imela v svojih vrstah 8 reprezentantov Slovenije v mlajših selekcijah. V sezoni 2017/18: so naše tekmovalne ekipe zasedle: 6. mesto v 1. slovenski mladinski in kadetski ligi, 2. mesto v 1. slovenski U15 ligi vzhod, 1. mesto v medobčinski U13 ligi Celje. Naši mladi nogometaši so redni gostje domačih in mednarodnih turnirjev, ponosni smo na zmago ekipe U11 na turnirju Alpas s tekmeci, kot so Juventus, Leipzig, Hamburger, Dinamo Zagreb, Crvena Zvezda in Domžale ...

Omenjeni uspehi so rezultat 8-letnega strokovnega in strateškega dela trenerjev. Trenerski kader Nogometne šole šteje 21 trenerjev, od tega jih 19 prihaja iz lokalnega okolja, iz Posavja. Zato trenerji čutimo še toliko večjo pripadnost in odgovornost do lokalnega okolja, staršev in otrok, ki vsakodnevno trenirajo na stadionu v Krškem, Res nam ni vseeno za prihodnost 400 otrok, ki imajo nogomet radi zato bomo naredili vse kar je v naši moči, da jim omogočimo boljšo nogometno prihodnost, vendar ne več pod okriljem NK Krško.

V prihodnjih tednih bomo ustanovili nov nogometni klub in k sodelovanju povabili vse starše in otroke, ki si še naprej želijo strokovnega in strateškega dela trenerjev ter ne želijo, da lahko skupaj s stroko v vsakem trenutku postanejo ujetniki dolgov članskega nogometa v primežu politike.

Razvoj slovenskega nogometa zavirajo nestrokovni in samovoljni politični ter gospodarski veljaki

Na trenerskem predavanju v nedeljo v Ljubljani je nekdanji selektor slovenske članske nogometne reprezentance Zdenko Verdenik dejal, da je največja cokla razvoja slovenskega nogometa zatirana stroka. Ta namreč na igrišču ustvarja nove igralce, v pisarnah pa razvoj zavirajo nestrokovni in samovoljni politični ter gospodarski veljaki. Po oceni vseh 21 trenerjev, ki smo brez evra pomoči vodstva NK Krško od leta 2010 organizacijsko, finančno, kadrovsko in strokovno razvili NŠ NK Krško v eno najbolj cenjenih nogometnih šol na našem delu Balkana, je naše uspešno delo čez noč postalo le še en talec več na dolgem seznamu žalostnih zgodb zatirane slovenske stroke. Za prihodnost lahko le upamo, da vodstvo NK Krško s svojim neodgovornim, stihijskim, arogantnim in maščevalnim delovanjem ne bo povzročilo dokončnega propada NK Krško, da se v Krškem ne ponovi propad Novega mesta, Olimpije, Mure, Zavrča ali Kopra.

Vseh 21 trenerjev enostavno ne verjame v zgodbo, ki jo nepoznavalcem slovenskega nogometa prodaja vodstvo NK Krško – in zato v njej ne bo sodelovalo.

Vodstvo in trenerji NŠ NK Krško


(bš)


Poglejte tudi

Pošljite novico