Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
21.05.2019
09:50
Foto: Karate klub Brežice
V soboto je v Postojni potekal mednarodni karate turnir Postojna Open 2019, ki se ga je udeležilo 69 klubov iz osmih držav, tudi iz Avstrije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Madžarske, Italije, Srbije.

Tekmovalci so skupaj opravili 498 nastopov. Karate klub Brežice je zastopala manjša petčlanska zasedba, ki pa je bila izjemno uspešna, saj je domov prinesla kar pet odličij, med katerimi izstopata dve zlati. Prvo zmago si je priborila Ela Petan v kategoriji kate kadetinje, ki je za nameček osvojila še bron v borbah. Nastja Galič pa je ponovno zmagala v absolutni kategoriji članic.

Fotogalerija:

Prva je nastopila Maja Lakner v kategoriji kate mlajše kadetinje (do 3. kyu). Nastopila je zelo odločno in motivirano. Kljub temu je v polfinalu izgubila boj proti kasnejši finalistki iz Italije Sirii Lazzari, v repasažu pa s tehnično dovršeno kato Shishochin gladko zmagala proti Manci Tisnikar in zasluženo osvojila prvo bronasto odličje za Brežičane. Maja ravnokar prestopa v starejšo kategorijo, zato je odličje še toliko več vredno, saj kaže na to, da je mlada tekmovalka res talentirana.

Ela Petan je nastopila v kategoriji kadetinj. Prvo kolo je bila prosta, v drugem je premagala Izo Draksler iz Kranja, v tretjem Italijanko Paolo Bazzani, v finalu pa s kato Suparimpei še eno odlično italijansko tekmovalko Martini Mesaglio. Ela je ponovno dokazala, da je izjemna katašica, saj so njeni nastopi iz tekme v tekmo boljši in izstopajo tako po tehnični kot po atletski izvedbi. Ela je trenutno prav gotovo najbolj kompletna karateistka v Sloveniji, ki dosega vrhunske rezultate tako v katah kot v borbah. Svoje drugo odličje v Postojni je osvojila v kategoriji borbe kadetinje do 54 kg. Borila se je vrhunsko in iz kola v kolo več pokazala. Najprej je po potrpežljivi in dosledni borbi z rezultatom 7: 3 ugnala Uno-Seleno Lukač iz BIH. V polfinalu je naletela na kasnejšo zmagovalko iz Srbije Mio Čačak. Obe sta pokazali ogromno znanja in borba je bila res dramatična. Nasprotnica je Eli zadala kar nekaj močnih udarcev in za las ušla izključitvi, Ela pa se je jezno, a pogumno upirala in to tekmo izgubila z rezultatom 1 : 5. Poraz pa jo je še bolj spodbudil, saj je v repasažu kar poletela. Proti Italijanki Martini Simeone je demonstrirala celo paleto najtežjih tehnik z rokami in nogami in borbo predčasno zaključila s kar tremi čistimi iponi in z z rezultatom 10 : 1 ter zasluženo osvojila še bronasto odličje.

V katah je za konec nastopila tudi naša najboljša reprezentantka Nastja Galič, ki praviloma posega po najvišjih mestih tudi na večjih mednarodnih tekmah. Tokrat je do zlata prišla v treh kolih, premagati pa je morala tudi dve prijateljici, odlični katašici in mlajši članici slovenske reprezentance Nio Ganzitti in Pio Cesar, s katerima se srečujejo na reprezentančnih pripravah in tekmah. Nastja se kljub temu ni pustila presenetiti in je s svojimi izvedbami ponovno navdušila. Dekleta si sicer rada pomagajo med seboj in Nastja kot starejša in bolj izkušena praviloma pomaga mlajšim, ki jo prosijo za nasvet, pa najsi bo to v klubu ali v reprezentanci.

Bronasto odličje v borbah si je priboril Jaka Cerjak v kategoriji mlajši kadeti do 45 kg. Jaka se je v polfinalu odlično branil proti suverenemu Srbu Adrianu Stančiču, a mu je tokrat kljub vidnemu napredku v tehnikah manjkalo še nekaj dodatne samozavesti za odločnejše napade. Jaka je izredno marljiv na treningih in bo sčasoma tudi bolj odločen na tekmah.

Za konec je v kategoriji borbe kadetinje nad 54 kg nastopila Ana Sever, ki je ves čas do svojega nastopa pomagala ostalim Brežičanom in jih spodbujala. Tokrat pa sama ni imela športne sreče, saj ji je žreb izbral za nasprotnico Srbkinjo Lauro Lisac, ki je s kar nekaj premočnimi kontakti Ani celo rahlo poškodovala nos. Ana se zaradi krvavitve ni mogla prav sproščeno boriti, sodniki pa nasprotnici niso dosodili diskvalifikacije, tako je Ana to tekmo izgubila z rezultatom 2 : 4 in ostala brez možnosti za napredovanje.

Karate klub Brežice

brežice
borilni športi
fotogalerija

Pridružite se nam