Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
08.02.2020
07:10
Izstop Radečanov iz 1. B SRL
Foto: arhiv ePosavje
Minuli konec tedna je svet rokometa zaznamovala novica, da je bil obračun med LL Grosist Slovan in Rokometnim klubom Radeče Papir Nova odpovedan, ker je moška članska ekipa izstopila iz 1. B lige.

"Gre za splet več okoliščin"

Brez stabilnega finančnega položaja ni jasne prihodnosti

RADEČE Ob vprašanju, kje natanko se je situacija postala nevzdržna, podpredsednik RK Radeče Papir Nova Edi Koritnik odkrito pove, da gre za splet več okoliščin, med katerimi so najtesneje povezani pomanjkanje domačih igralcev, ki vodi v to, da rokometaši od drugod prihajajo v klub, povsod pa je seveda v igri denar, saj rokometaši prejemajo določene mesečne zneske. In brez stabilnega finančnega položaja radeški rokometaši niso mogli jasno začrtati prihodnosti članske ekipe.

Ker je v današnjih časih težko pridobiti sponzorska sredstva, že samo osnovno funkcioniranje pa terja od kluba za od 9 do 11 tisočakov obveznosti do Rokometne zveze Slovenije, je izbijalo in izbijalo ter naposled sodu izbilo dno: sprejeti je bilo potrebno odločitev.

"S cmokom v grlu stopili korak nazaj"

Raje za leto dni iz lige kot v rdeče številke

Po tehtnem premisleku so v klubu po obdobju negotovosti sklenili, da bodo izstopili iz 1.B državne lige. Novica je odjeknila pretekli konec tedna, ko bi RK Radeče Papir Nova moral gostovati pri ljubljanskem klubu ter odigrati prvo tekmo 14. kroga, a so na dan predvidenega obračuna sporočili, da zaključujejo zgodbo glede ligaškega prvenstva. "Ni malo klubov, ki so se prestrukturirali v društva, menjavali imena in se še kako drugače znašli, da bi vendarle obstali v ligi, četudi za ceno negativnega finančnega stanja. Menim, da smo sprejeli pravilno odločitev in četudi s cmokom v grlih, stopili korak nazaj," opisuje Edi Koritnik, ki priznava, da klub nekaj dolga sicer ima, vendar imajo izoblikovan načrt, po katerem naj bi z več manjšimi donacijami do maja letos poravnali vse odprte terjatve.

Radeče, izstop iz 1.B SRL

Vzponi in padci tudi v športnem svetu

Članska ekipa RK Radeče Papir Nova, ki se je v času pred izstopom 1.B državne lige nahajala na 12., 13. mestu lestvice je sicer imela na začetku te sezone dobre obete: 17 igralcev je bilo v radeški postavi; denimo trije porazi z razliko enega gola, ki bi jim – če bi se razpletlo nekoliko bolj radeški ekipi v prid, prinesli spodbudno 6., 7. mesto na lestvici. Tudi število navijačev na tekmah v radeški športni dvorani je za spoznanje naraslo. Nato pa so se začele težave. Ena upokojitev izkušenega igralca, nekaj poškodb in tudi kakšen odhod na račun nezmožnosti združevanja športnih interesov ter službenih obveznosti, in ekipa je postajala vse bolj osiromašena ter nazadnje tako zdesetkana, da je štela le še šest rokometašev.

Čas, da se bolj posvetijo mladim

A rokometni klub, ki ima v Radečah 62 let dolgo tradicijo, ne meče puške v koruzo, četudi je članska postava propadla. "Domače igralce bomo podprli, da gredo v druge klube, tudi glede posojanja igralcev nimamo zadržkov, denimo mladinca Luko Gnidovca smo že na začetku sezone posojali športnim kolegom na Dol pri Hrastniku," pravi Edi Koritnik, ki poudarja, da stanje sicer ni rožnato, da pa bodo ravno zato, da okrepijo bodoče članske vrste, še bolj intenzivno delali s podmladkom. Posvetili se bodo starejšim dečkom, mladincem in kadetom ter z njimi toliko bolj zavzeto delali, "saj pridejo generacije, ko je v radeški šoli le en oddelek in se izmed sedmih, osmih dečkov določenega letnika med rokometaše ne vpiše niti en sam," še opiše učinek številnih razpoložljivih obšolskih dejavnosti Koritnik, čigar sin je tudi rokometaš.

Doroteja Jazbec

rokomet
radeče

Pridružite se nam

Novice iz Posavja