Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
16.03.2021
10:10
Alex Novak, Zlata krila
Foto: Marjetka Štrucl
Mladi, komaj 9-letnik Alex Novak je v ponedeljek na podelitvi Hrvaške moto zveze v zagrebškem hotelu »West In«, na podelitvi najboljšim moto športnikom Hrvaške, prejel prestižno nagrado Zlata krila.

9-letni Alex Novak tretjič zapored do lovorike

BREŽICE Brežičan Alex Novak, letnik 2011, po spletu okoliščin in odličnega hrvaškega trenerja gospoda Pernarja že od leta 2017 trenira in nastopa za klub MCK97 MX Academy-Rens#1 iz sosednje Hrvaške, točneje iz Ključa Brdovečkog, tik ob slovensko-hrvaški meji. Nagrado, ki jo je prejel včeraj, podeljujejo v mladinskih kategorijah in ima isto težo kot osvojitev Zlate čelade za tri osvojene naslove prvaka. Iz slovenskih športnih krogov mu lahko ob ponarodelem Katančevem reku veselo vzkliknemo »Kapo dol«, saj ima Alex rosnih devet let in je že trikrat zapovrstjo osvojil naslov hrvaškega državnega prvaka. To mu je uspelo prvič leta 2018 v kategoriji do 50 cc, v 2019 je to ponovil, v lanski koronski sezoni 2020 pa je leto pred načrtovanim prestopil v kategorijo do 65 cc in prav tako suvereno opravil s konkurenco.

Alexa čakajo novi izzivi, morda tudi Evropsko prvenstvo

Letos mladeniča iz Brežic čakajo novi izzivi tako v hrvaškem in prvič v slovenskem državnem prvenstvu. V kolikor pa bodo v njegovi ožji ekipi uspeli zagotoviti dovolj sredstev za nastope na evropskem prvenstvu do 65 c, pa se bo pomeril prvič tudi v tem najmočnejšem prvenstvu te kategorije na stari celini. Kot nam je povedal njegov oče Aleš, se z rezultati na evropskem prvenstvu ne obremenjujejo, in se za hitro prihajajočo sezono ne postavljajo nikakršni rezultatski okvirji in pogoji, saj bo to učna sezona in spoznavanje konkurence na najvišji ravni v tej kategoriji. Zraven tega pa je potrebno dodati, da bo Alex dopolnil deset let šele 1. avgusta in v tej kategoriji se bo pomeril s fanti starimi tudi do 12 let. To bo še poseben izziv, saj so pri otrocih te starosti razlike lahko precej velike. Zraven je še dodal, da je nastopanje na Evropskem prvenstvu odvisno predvsem od financ in želijo si, da bi jim to tudi uspelo pokriti, saj napredek prinaša le merjenje z najboljšimi.

Alex Novak, Brežice

Leta 2019 je zmagal na dirki v Franciji

Vsekakor ima mladi Brežičan že nekaj mednarodnih izkušenj in uspehov, saj je že leta 2019 presenetil evropsko in svetovno javnost, ko je zmagal na znameniti dirki »Master kids« do 50 cc v francoskem Verdunu. Tudi v tej sezoni imajo v njegovi ekipi namen nastopiti na tej najprestižnejši dirki mladih talentov, ki bo tokrat zopet potekala v Franciji, točneje v mestu Razoy Sur-Serre.

Uspešno v novo sezono

Kako bo mladenič iz Brežic opravil s sezono 2021, bo znano v jeseni, medtem pa bodo mnogi navdušenci nad motokrosom v Sloveniji in Hrvaški zraven našega štirikratnega svetovnega prvaka Tima Gajserja imeli še razlog več, da spremljajo tudi nižje kategorije in se veselijo z uspehi enega ali drugega dirkača. Mogoče pa je prav Alex tisti, ki bo v višjih kategorijah nasledil Tima in s tem v prihodnosti razveseljeval navdušence nad to športno panogo pri nas in po svetu.

Tekst: AMX Racing
Foto: Marjetka Štrucl

brežice
motokros

Pridružite se nam

Zadnje novice