Skip to main content
V Posavju 11.7° C Ponedeljek, 6. 2024
03.02.2023
10:39
Leja Glojnarič
Foto: ePosavje.com
Vsestranska atletinja Leja Glojnarič je parašportnica leta 2022. 20-letna Brežičanka je lani na poletni olimpijadi gluhih v Braziliji osvojila zlato kolajno v mnogoboju in skoku v višino.

Na obisku pri parašportnici leta Leji Glojnarič

Leja Glojnarič je, kot pravi, zaradi prirojene naglušnosti še bolj motivirana in si želi še boljših rezultatov, tudi med slišečimi. Obiskali smo jo na treningu, trenira dvakrat na dan, šest dni na teden. Trenutno se pripravlja na evropsko prvenstvo, ki bo avgusta na Poljskem, kjer bo tekmovala v teku na 100 metrov z ovirami in v skoku v višino.

Želje? V višino prek 175 centimetrov, na 100 metrov z ovirami pa pod 14 sekundami

Želi si izboljšati svoj osebni rekord. "Moj osebni rekord na višini imam 174 centimetrov, rada bi pa preskočila več kot 175 centimetrov. V teku na 100 metrov z ovirami bi rada šla pod 14 sekundami," pravi Leja Glojnarič.

Naziva Parašportnica leta 2022 ni pričakovala

Naziva parašportnica leta 2022 ni pričakovala, a ji to priznanje daje dodaten zagon in več samozavesti. "Najbolj sem ponosna na to, da sem na olimpijskih igrah gluhih v Braziliji osvojila dve zlati medalji v disciplini mnogoboj in v skoku v višino. In pa da sem tu spoznala ljudi, ki so res zelo prijazni in dobre športnice, športniki," dodaja.

Po operaciji "še nismo tapravi". A je že podrla dva rekorda

Oče in trener Iztok Glojnarič je ob tem povedal, da treningi potekajo dobro. "Lansko leto avgusta je imela operacijo kolena, tako da trenutno smo še nismo tapravi. Malo jo še boli koleno ob odrivih in ob teku čez ovire. Smo pa že začeli z zimsko sezono. In je recimo v teku na 60 metrov in v teku na 60 metrov z ovirami podrla osebna rekorda," še dodaja Glojnarič.

Leja Glojnarič, Brežice

"Vztrajna in trmasta športnica"

Leja je vztrajna in trmasta športnica, poudarja trener. Zaradi njene naglušnosti pa se marsikdaj pojavijo težave v komunikaciji. "Nekaj govorim. Vem, da moram govoriti na glas. Ampak vedno se  še zgodi, da me ne gleda. - ker večinoma bere z ust. In potem gre ona kar naprej, jaz pa moram z njo teči in jo ustaviti.

"Na desno uho praktično ne sliši več nič"

Neja je naglušna od rojstva, v zadnjem obdobju pa se ji sluh slabša in tudi s pomočjo slušnega aparata sliši slabše. Oče Iztok pravi, "da na levo desno uho praktično ne sliši več nič. Z levim ušesom še sliši 20 procentov, tu nekje okrog 75 decibelov. Bo pa v prihodnosti verjetno čisto izgubila sluh. Jo pripravljamo na to in verjetno, če bo hotela slišati, bo morala na operacijo, da ji vstavijo polžev vsadek.

Leja o Niki: "Ona je res moja vzornica"

Leja se z atletiko ukvarja 11 let, zdaj trenira skupaj svojo dobro leto s starejšo sestro Niko, ki je prav tako vrhunska atletinja. Ena drugi sta navdih in podporo. "Ona mi je res navdih in tudi moja vzornica, kar mi res daje motivacijo in vedno me podpira in mi stoji ob strani, mi daje vedno nasvete za tekmovanja. Ko sem živčna, me zmeraj umiri in mi da pač vso srečo in sem ji zelo hvaležna za to," pravi Leja o starejši sestri Niki.

Nika o Leji: "Zelo, zelo sem ponosna"

Nika pa, da je zelo ponosna na mlajšo sestro. "Zelo, zelo sem ponosna. Marsičemu se odre odreče in res mislim, da bi lahko še marsikaj naredila, da še ni pokazala vsega," pravi starejša sestra. Zato ne dvomi, da bo avgusta na evropskem prvenstvu pokazala, kaj zmore in zna.

brežice
posavski tednik
video
atletski klub brežice

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja