Skip to main content
V Posavju 14.9° C Nedelja, 5. 2024
20.04.2022
21:45
Motokros dirka na Prilipah
Foto: David Boštjančič
V soboto so na Prilipah pri Brežicah pripravili prestavljeno prvo dirko odprtega državnega prvenstva Slovenije v sezoni 2022, na katerem so odlično nastopili tudi posavski motokrosisti.

Motokros dirka na Prilipah

BREŽICE Na odlično pripravljeni progi v režiji AMD Brežice in njihovih neumornih in prizadevnih članih je sama prireditev stekla, tako kot je že dolgo v navadi brez zapletov.

Po posameznih kategorijah je v najmočnejšem razredu ob odsotnosti Tima Gajserja slavil naš drugi najmočnejši dirkač Trebanjec Jan Pancar pred Petrom Irtom in Luko Kutnerjem. Od posavskih dirkačev se je na uvodni dirki najbolje znašel Matic Žitnik, ki je osvojil skupno sedmo mesto. Dirkača AMD Brežice Klemen Popovič in Sašo Molan sta osvojila enajsto oziroma šestnajsto mesto. V razredu MX2 je zmago slavil povratnik na dirkaške steze Milec (AMD Orehova vas) pred Jako Peklajem in Galom Hauptmanom (oba AMD Šentvid pri Stični). V razredu do 125 kubičnih centimetrov je zmagi v obeh vožnjah suvereno slavil Žan Oven, drugi je bil Tilen Demšič (AMD Orehova vas), tretji pa je bil Mark Muller (Društvo RJ912MX).

V razredu do 85 kubičnih centimetrov je potekal oster boj med četverico dirkačev. Z dvema drug drugima mestoma je dirko na koncu dobil Lukas Osek (Motokros ski Gajser team) pred Notranjcem Petrom Vrhom, ki je stopil na drugo stopničko zmagovalnega odra, na tretjo pa se je povzpel Gal Geršak. Praznih rok, brez zmagovalnega odra, je v četveroboju tokrat potegnil najmlajši med njimi, sicer lanski podprvak v kategoriji do 65 cc Val Slavec. Od posavskih dirkačev smo tokrat videli dobro predstavo Brežičana Vala Miloševiča, ki sicer dirka s hrvaško licenco, saj je v prvi vožnji bil dober sedmi. Žal je v drugi vožnji v prvih krogih padel in doživel zlom ene od kosti desne roke. Poškodba sicer ni težje narave, bo pa perspektivni Brežičan bil prisiljen počivati mesec dni.

Fotogalerija (Foto: David Boštjančič):

Do 65 kubičnih centimetrov

V razredu do 65 kubičnih centimetrov so vsi poznavalci pričakovali dvoboj med lanskim prvakom Slovenije Alexom Novakom in leto dni starejšim Primorcem Taiem Vidovičem. Slednji je le za mišjo dlako uspel biti pred Novakom že na uradnem treningu, saj je bil boljši le za dobro desetinko sekunde. Vse ostale sta že po treningu pustila daleč za sabo. Žal je novopečenemu članu AMD Brežice Novaku na dirk ponagajala tehnika, saj je že v prvi vožnji po treh krogih ostal brez prve zavore tako, da pravega boja in razmerja moči gledalci niso niti videli. Zmagal je Vidovič, pred Novakom, ki je kljub temu, da dve tretjini prve vožnje ni imel prednje zavore prišel z lahkoto do drugega mesta. Kljub poskusom, da ekipa napako na Novakovem motorju odpravi, ni bila uspešna. Druga vožnja je bila preslikava prve, da je po štartu zopet povedel Vidovič in kot v prvo ga je Novak hitro ulovil, i n še bolj agresivno začel z napadi. A kot se je zgodilo v prvi vožnji je tudi v drugo Novaku zopet odpovedala prva zavora in boja za zmago je bilo konec. Alex Novak je tako osvojil drugo mesto, na tretjo stopničko pa se je zavihtel še en primorski dirkač Svit Vižentin. V tej kategoriji je nastopil tudi mladi dirkač iz Blance Rok Gracer, ki sicer dirka s hrvaško licenco. Bil je v boju z Vižentinom za tretjemesto, a je v drugi vožnji podobno kot Novak imel tehnične težave in s prazno pnevmatiko zaključil dirko na skupnem petem mestu.

Do 50 kubičnih centimetrov

V najnižji kategoriji do 50 kubičnih centimetrov, ki šteje le za pokalno prvenstvo, je dirko več kot suvereno dobil mladi osemletnik iz Hrvaške David Dorčić, pred Slovencema Maticem Mačkom in Luko Horvatom.

M.P.

motokros
brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja