Skip to main content
Četrtek, 28. marec 2024
09.02.2021
20:26
Benjamin Šeško, Red Bull Salzburg
Foto: arhiv ePosavje
Radečan Benjamin Šeško je nedavno debitiral v članski ekipi rdečih bikov v nogometni tekmi 15. kroga avstrijske Bundeslige.

Debi Radečana v članski ekipi Red Bull Salzburg

RADEČE Svojo ljubezen do nogometne žoge je pokazal že v vrtcu. Kako tudi ne, saj je s sestrico Zalo ter njuno mamo hodil gledat svojega očeta Aleša, ki je tedaj branil mrežo, da je ne bi zatresla žoga nasprotnikov. Benjamin Šeško je športno ime nogometnega sveta, ki po mnenju poznavalcev veliko obeta, marsikateri kraju pripaden Radečan pa si šteje v ponos, da je Benjamin že prispeval svoje v vrstah Red Bull Salzburga in si vse bolj prepoznavno utira pot do odličnosti v svojem priljubljenem športu. Njegov nastop na zadnjo januarsko soboto je eden od velikih korakov, saj je debitiral v članski postavi prve lige.

A to ne pomeni, da je prvič dobil veliko priložnost, da se dokaže na zelenicah. Po tem, ko je Benjamin pomahal v slovo NK Domžale in se odpravil proti sosednji Avstriji, je v času prestopa odločilno vlogo odigral Elvis Bašanovič, ki je v vlogi Benjaminovega zastopnika stal tako perspektivnemu nogometašu kot tudi vsej njegovi družini ob strani, v vsem turbulentnem času, ki je prineslo tako vzpone kot tudi padce, ne pozabi poudariti Aleš Šeško.

Ob Benjaminovem prihodu v Avstrijo ga je za sezono in pol Red Bull Salzburg posodil drugoligašu Liefering, kjer je obetaven športnik iz Radeč v skupno klubsko statistiko ducata tekem prispeval tri zadetke in tri asistence, kar je bil očitno zadosten pokazatelj, da je iz pravega testa in Red Bull Salzburg ga je še pred koncem leta 2020 poklical nazaj k sebi.

Od vrtca do klubskih kaljenj

Benjamin, ki je svoje prve nogometne korake utiral v domačem Nogometnem klubu Radeče, se vmes preizkusil v dresu NK Rudar ter se nato vrnil na radeške zelenice. Kmalu je prispel telefonski klic – medse ga je povabil NK Krško, kjer je bil leto in pol in v tem obdobju so Domžalčani še bolj prepoznali potencialno moč lastnih vrst, v kolikor bi jih okrepil Radečan Šeško. "Njegov prvi trener je bil Marjan Ključevšek, ki je pravzaprav Benjamina iz navijaške vloge preusmeril v tekmovalno, z njim je nato delal Igor Pukl in ne smem pozabiti omeniti Mateja Kirbiša – prav on ga je »potegnil naprej", kot se izrazimo v športnem žargonu," pove njegov oče Aleš Šeško, ko ga pobaram, naj nekoliko pobrska po spominu, kako se je pravzaprav razvijala Benjaminova športna pot.

Svoje je prispevalo seveda tudi spodbudno domače okolje, saj je takratni predsednik NK Radeče Simon Žnidar po Šeškovih besedah bil precej vpet v celotno zgodbo Benjaminovega napredovanja, prav tako tudi kasnejši predsednik Simon Bolte. Domači nogometni navdušenci, pa najsi so bili rekreativni športniki, organizacijski kader ali trenersko-tekmovalna srenja - prav vsi so od samega začetka verjeli, da je pred Benjaminom uspešna nogometna pot in podpore mu v domačih Radečah ni nikoli primanjkovalo.

Da je začel obetati res zgodaj dokazuje podatek, da je Benjamin igral z mladimi nogometaši, ki so obiskovali 1. in 2. razred, medtem ko je bil on sam še v vrtcu. In ta vzorec se je nadaljeval z leti v zelo podobni obliki: vedno je namreč brcal s fanti, ki so bili vsaj leto ali dve starejši. Zato ne preseneča, da je Šeško v postavi avstrijskega Red Bull Salzburga igral tudi s tri leta starejšimi nogometaši in z ekipo prišel do polfinala mladinske Lige prvakov. "Ponudbe so, odkar je začel nositi krški dres, prihajale z več koncev, toda nikomur - ne klubom, ne Benjaminu samemu ni bilo v interesu, da bi kjerkoli pretežno sedel na klopi. Pomembno je igrati, se uriti v hitrosti, tehniki in vsestranski dobri kondiciji, na kar pa ni bilo realno računati vsepovsod, od koder so v preteklosti prihajale ponudbe," preudarnost na Benjaminovi poti omeni njegov oče.

Po dveh letih prve inventure

Radečan Benjamin Šeško, rojen leta 2003, ki je od poletja 2019 igralec Red Bull Salzburga, je kot že omenjeno, prvo uradno tekmo v elitni avstrijski konkurenci odigral minulo soboto (30.januarja) – on še mladostnik, a pravih obetov, da mu je bilo že zaupano preigravanje v članski postavi. To, da je leto in pol igral v t.i. satelitski ligi za člane (v 2. ligi) Liefering, je bila uvertura, po kateri je postalo vodilnim v Red Bull Salzburgu jasno, da velja polagati upe na mladega Radečana.

Slovenija, Domžale in Avstrija, Salzburg je precejšnja razlika – v marsičem. V prvi vrsti že s starševskega pogleda, a ker je tudi Benjaminov oče Aleš že vrsto let zaprisežen nogometaš, pozna in razume obe plati, osebno (družinsko) in športno: "Vsekakor je razlika; denimo, ko je šel v domžalski dijaški dom, se sicer zavedaš, da ravno poleg tebe, je pa nekako na dosegu roke, saj gre le za dobro uro vožnje iz Radeč do Domžal. Zgodba s Salzburgom je zelo drugačna. Drug jezik, drugi ljudje – preskok nikakor ni bil lahek, a sedaj ko skupaj analiziramo odločitve in rezultate po približno dveh letih, ni dvoma: Benjamin si športno pot utira v pravi smeri. Zelo na mestu je tudi težnja Avstrijcev glede samega šolanja. Zahtevajo namreč, da se športnik uspešno formalno izobražuje in pili nemški jezik, vzporedno s tem, ko je največji poudarek na treningih, treningih in še enkrat treningih, kdaj tudi 2-3x krat dnevno. Šport in izobrazba gresta pri njih z roko v roki."

Benjamin Šeško, Salzburg

Na sobotni tekmi je Benjaminov klub Red Bull Salzburg v s 3:0 ugnal nasprotnika TSV Hartberg. Benjaminu je trener Jesse Marsch vstop v igro zaupal v 87. minuti tekme, ko je bil nogometni dvoboj pravzaprav že odločen in tudi v statistiko se v tako kratkem času ni uspel vpisati. Kljub temu je Benjaminov nastop v 15. kolu avstrijskega državnega prvenstva pomemben mejnik, saj je 17-letni Radečan odigral prvo člansko tekmo v elitni avstrijski konkurenci, kar je zagotovo dobra popotnica za prihodnost. O perspektivnem Radečanu, nogometašu Benjaminu Šešku bo nedvomno še slišati.

Doroteja Jazbec

radeče
nogomet

Pridružite se nam