Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
18.06.2020
13:58
ePosavje Media
Konjeniški klub Posavje Krško je 14. junija na hipodromu Brege pri Krškem, ob svojem 96-letnem delovanju kluba in ob prazniku občine Krško, tradicionalno priredil kasaške dirke.

Prve kasaške dirke po razglasitvi konca epidemije

Organizacija dirk po koncu epidemije je potekala v skladu s pravili NIJZ in kot takšna je bila letos prvič brez gledalcev. Slovenske kasaške steze so se zaradi epidemije Covid-19 odprle z dvomesečno zamudo. "Zaradi situacije smo imeli posebno čast, saj smo sezono kasaških dirk odprli ravno v občini Krško," pravijo v Konjeniškem klubu Posavje Krško, ki dirko organizira vsako leto ob občinskem prazniku. Kljub omejitvam je bila organizacija dirk odlična, dodajajo - udeležili so se je številni tekmovalci in kar 44 konj.

Program dirk je vseboval šest točk sporeda

Prva točka je bila dirka za 3- do 14-letne kasače z zaslužkom do 500 evrov na 1.600 metrov, druga z zaslužkom do 2.500 evrov, tretja do 6.000 evrov in četrta do 12.000 evrov. "Posebnost letošnje prireditve je bila spominska dirka Marjana Marsa, dolgoletnega člana kluba, uspešnega tekmovalca in rejca, ki nas je zapustil v januarju leta 2019. Zadnja med dirkami pa je bila dirka francoskih kobil, brez omejitev zaslužka na distanci 1.600 metrov," pravijo organizatorji.

Dirke je odprl Uroš Bernardič, predsednik KK Posavje Krško, se zahvalil vsem udeležencem, sponzorjem ter še posebej Andražu Rumpretu, predsedniku KK Šentjernej, ki je pomagal z iskanjem sponzorjev za izvedbo Velikih kasaških dirk. Odlične boje z dobrimi rezultati smo videli v vseh šestih dirkah, ki so popestrile lep sončen nedeljski popoldan na Bregah.

V prvi dirki je nastopilo 9 konj. Z odličnim kasom je zmagal Don Saxo, z voznikom Jankom Sagajem, izkazala sta se tudi Adele z voznikom Janezom Hrovatom, ki sta osvojila drugo mesto. Na tretjem mestu pa Erotico z Žanom Milanom. 

V drugi dirki že bolj izkušenih kasačev je slavila je Mariposa Peška z voznikom Janezom Dolinškom, ki je tudi s to dirko postavila nov osebni hitrostni rekord s časom 1:17,5 s/km. Na drugem mestu sta pristala Delikatesa in Blaž Babnik, na tretjem pa Laos s Francem Lovrenčičem. Zmagovalcu je pokal podelil najstarejši član KK Posavje Krško Meke Joško st.

V naslednji dirki je slavila Michelle z voznico Darjo Trontelj Dolinšek. V cilj je drugi prikasal Planet z Alojzom Frankom, tretja pa Zarja Jam z Markom Gorencem.

V četrti dirki je zmago slavila Donina z Jankom Sagajem, druga Louise Luna in Rene Haženkovič, tretja pa Fauna V in Branko Seršen.

Na spominski dirki Marjana Marsa je zmagal Take Me Home z Jankom Sagajem. Na drugem mestu Soncka z Ajdo Gorenc. Tudi letos so se na tej dirki izkazali domači predstavniki, saj je tretje mesto je pripadalo Martinu Marsu s kobilo Vilo and Glory, ki je lani na tej dirki zmagala.

Za konec pa so se pomerile še francoske kobile. Slavila je Estelle de la Dive iz KD Slovenske gorice Lenart z voznikom Jankom Sagajem, ki je na ta tekmovalni dal zmago slavil kar s štirimi konji. Druga je bila Carlina Beco in Tjaša Jazbec, tretja pa Elisa Gali in Vito Šadl.

Konjeniški klub Posavje Krško je na dirki sodeloval s šestimi konji iz hlevov Mars, Bernaradič in Humek. Dosegli so eno tretje mesto, tri četrta mesto, eno šesto mesto, Black Rock Glory pa je bila diskvalificirana.

FOTOGALERIJA (foto: Konjeniški klub Posavje Krško)

Tradicionalna dirka kmečkih dvovpreg tokrat ni bila dovoljena

Za hrano in pijačo tekmovalcem in ostalim prisotnim na prvem letošnjem tekmovalnem dnevu v sklopu tekmovalnih dni Kasaške zveze Slovenije v 2020 so poskrbeli predstavniki gostinstva Oblak iz Breg. Tradicionalna dirka kmečkih dvovpreg, v organizaciji domačih rejcev konj ni bila dovoljena zaradi Covid-19 razmer in omejitve 200 oseb na prireditvi.

"Posebna zahvala gre našim zvestim sponzorjem in donatorjem, ki nam ves čas stojijo ob strani, kljub trenutnim kriznim časom verjamejo v nas in nam omogočajo, da klub deluje. Posebna zahvala gre vsem sodelujočim pri organizaciji prireditve," še dodajajo organizatorji dirke.

(eP)

krško
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja