Skip to main content
V Posavju 8.4° C Sreda, 28. oktober 2020
06.10.2020
09:14
Grafika: Ansat TV
Kaj se je v Posavju septembra dogajalo na gospodarskem področju? V nadaljevanju objavljamo pregled septembrskega dogajanja v oddaji Gospodarstvo v Posavju.

Gospodarstvo v Posavju, september 2020

Slovenija rešila Nemčijo!

Slovenija je v septembru zagnala vse rezervne kapacitete za potrebe nemškega elektroenergetskega trga. Nemčija je bila namreč tik pred tem, da začne izklapljati uporabnike.

V Sloveniji 350 megavatov rezerve 

V Sloveniji imamo torej rezerve za pol nuklearke, kar je 350 megavatov. Kaj to pomeni v praksi, pa so nam pojasnili na Fakulteti za energetiko Univerze v Mariboru.

Drugi blok NEK

In kje smo s projektom drugega bloka krške nuklearke? Trenutno poteka postopek pridobivanja energetskega dovoljenja, drugi korak pa so postopki umeščanja v prostor.

Pošto na Senovem preoblikovali v pogodbeno pošto

Potem ko so letos ostali brez bančne poslovalnice, krajane Senovega skrbi, da bi kmalu lahko ostali še brez pošte. Predvsem za starejše bi ukinitev poštne poslovalnice pomenilo precejšnje poslabšanje dostopa do poštnih in drugih storitev, ki jih tam zaenkrat še izvajajo. S Pošte Slovenije sicer sporočajo, da ne bodo zaprli pošte na Senovem, pač pa jo bodo preoblikovali v pogodbeno pošto.

Ali lahko ostanejo brez pošte na Senovem? 

Ostajamo pri tej temi. Na Krajevni skupnosti Senovo menijo, da bi ta korak za krajane pomenil velik primanjkljaj. Ker niso bili s tem seznanjeni, nameravajo narediti poizvedbo pri Pošti Slovenije, ali so te predvidene namere resnične.

Podelitev priznanj za najboljše inovacije v regiji v letu 2020

Posavska gospodarska zbornica je na Gradu Rajhenburg podelila priznanja za najboljše inovacije v regiji za leto 2020. Podelili so po tri zlata, srebrna in bronasta priznanja ter priznanje za prispevek na področju inovativnosti.

Predstavitev podjetniškega inkubatorja

Z namenom vzpodbujanja mreženja znanja, nadgradnjo kompetenc in vzpodbujanjem internacionalizacije ter tako imenovanega co-workinga je Občina Krško lani pristopila k rekonstrukciji objekta na naslovu Cesta krških žrtev 44 v Krškem z namenom vzpostavitve podjetniškega inkubatorja. Projekt gradnje je zaključen, predstavili so ga na novinarski konferenci.

Poletni tabor energetike

Dijaki Šolskega centra Krško-Sevnica in Gimnazije Brežice so raziskovali, programirali in ustvarjali na petdnevnem poletnem taboru energetike. Tokratna naloga je bila izdelava robotske roke, ki simulira dvigovanje in spuščanje gorivnih celic v jedrskem reaktorju.

 

(eP)

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja