Romunija čez tvoj objektiv: Sevničani na izmenjavi

Romunija čez tvoj objektiv: Sevničani na izmenjavi Foto: Društvo K.N.O.F.

V mesecu aprilu je ŠMRK Društvo K.N.O.F. poslalo 5 prostovoljcev na projekt mednarodne mladinske izmenjave v Romunijo.

Mladinska izmenjava je namenjena mladim od 15 do 28 leta, namenjena je vsem, ki si želijo neformalnega učenja, za vse, ki želijo spoznati še neznane kraje in lepote, spoznati tradicijo, ne pozabimo pa še spoznavanje različnih sodelujočih držav preko njihove tradicije, navezovanje novih prijateljstev, spoznavanje drugih kultur, vrednot in načina življenja vrstnikov iz drugih evropskih držav. Na izmenjavi se poglablja tema, ki je določena vnaprej (foto, video, glasba, šport, mediji...) in nanjo potekajo različne delavnice, aktivnosti, igre, kulturni večeri. Seveda ima vsaka skupina tudi predstavitev svoje države in tako si hitro razširiš svoje znanje in pokažeš svojo državico drugim.

Projekt z imenom »Romania seen trough your camera 2: Moldova« (Romunija čez tvoj objektiv: Moldavija) je potekal v regiji Moldavija med 12.4.2012 in 23.4.2012. Trideset prostovoljcev iz Romunije, Litve, Nemčije, Italije, Portugalske in Slovenije je na izmenjavi poskušalo v svoj objektiv ujeti zanimive in posebne trenutke življenja Roumunov, njihovo prelepo naravo, tradicijo, poskušali so tudi razbiti vse stereotipe in mite o tej čarobni državi, kar jim je po pričevanju udeležencev tudi uspelo. Prostovoljci so na ta način postali mali kulturni ambasadorji Romunije, njihovo delo pa bo uporabljeno za promocijo Romunije preko interneta, radia in zloženk. Mladinska izmenjava je tudi del projekta »Real Romania« (Resnična Romunija), ki ga financira Evropska unija – program Mladi v akciji, preko 5 mladinskih izmenjav bo postavljena spletna stran www.realromania.org, kjer bodo predstavljene vse fotografije, videi ter članki prostovoljcev iz vseh držav, njihovo mišljenje in pogled na Romunijo.

In kakšna je Romunija? Sama kot udeleženka pravim, da je Romunija prečudovita država, zelo razgibana in s komunističnim pridihom, drugje pa urejena, moderna, zelena in mirna. Naužiješ se prečudovite narave, ljudje so topli, prijazni, dokaj odprti, le ponekod se vidi, da niso vajeni turistov. Naješ se lahko zelo dobro po nepredstavljivo nizkih cenah, ne manjka tradicionalnih okusnih jedi in pijač. Romunija je odlična destinacija za miren oddih, če želite izvedeti več, se nam pridružite na fotografski razstavi, ki bo 10. junija na sevniškem gradu. Več informacij o mladinskih izmenjavah: www.knof.si

(Tamara Hrovat)

Poglejte tudi

Pridružite se nam na Facebooku

Pošljite novico