V Krškem drugi dan projekta Dialog mladih (FOTO)

V Krškem drugi dan projekta Dialog mladih (FOTO) Foto: MC Krško

V Krškem je v četrtek in petek potekal regijski dogodek Dialog mladih, ki ga sta pripravila Mladinski svet Slovenije in Mladinska mreža MaMa. Dogodka se je udeležilo preko 50 mladih ter 9 odločevalcev.

“Mladi imajo ideje, ki jim starejši moramo prisluhniti, če želimo ustvariti pravičnejšo družbo” je ob zaključku dogodka poudarila evropska poslanka Romana Jordan. Mladi pa so predlagali več samozaposlovanja na kmetijah in konkurenčnost na trgu; priznavanje neformalno pridobljenih izkušenj; karierno svetovanje od osnovne šole dalje; prilagajanje izobraževalnega sistema spremembam in več kreativnosti in inovativnosti v le tem; ter možnost predstaviteve mladinskih organizacij v obveznih izbirnih vsebinah.

»Politiko morajo ustvarjati ljudje najrazličnejših profilov, saj politika sega v vse pore življenja, zato mora biti realna in smislena.« »Nasvete dajati mladim ni pametno, bolje se je z njimi pogovarjati.« »10 let smo potrebovali, da smo ugotovili, da so se stvari za mlade blazno spremenile. Moja starša sta od zaposlitve do upokojitve delala v isti službi. Mi ne bomo. Danes je situacija za mlade drugačna.«

To so samo nekatere od izjav, ki smo jih slišali od odločevalcev in mladih v burni in konstruktuvni debati na dogodku.

Projekt Dialog mladih« v sodelovanju z mladinskimi centri po Sloveniji in ob podpori Nacionalne agencije programa Mladi v akciji in Urada RS za mladino izvajata Mreža MaMa in Mladinski svet Slovenije. Med aprilom in junijem organizaciji prirejata dvanajst regijskih dogodkov po celi Sloveniji ter tako spodbujata ustvarjanje skupnih idej in ukrepov za večjo participacijo mladih v družbi. Prav posebno pozornost posvečamo tematiki zaposljivosti mladih.

Udeleženci so včeraj, 17. 5., preko različnih neformalnih oblik učenja že analizirali glavne vidike problematike mladinske zaposljivosti, s pomočjo Zavoda za zaposlovanje Sevnica pa so razmišljali o svoji karierni prihodnosti. V popoldanskem času so pripravljali konkretne ukrepe s področij zaposlovanja mladih, brezposelnosti, izobraževanja in mladinske participacije. Te ukrepe pa so danes predstavili odločevalcem in se pogovarjali o implementaciji zamisli mladih.

Danes 18. 5. 2012, ob 10.00 zjutraj so se jim na razpravi pridružili odločevalci iz lokalnega, regionalnega in nacionalnega nivoja. Častna pokroviteljica dogodka je bila dr. Romana Jordan, evropska poslanka. V zelo aktivni debati pa so sodelovali še direktorica Območne službe Zavoda za zaposlovanje Irena Pirc, župan Občine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak, Podžupanja Občine Krško Ana Nuša Somrak, Maja Grabrijan iz Občine Sevnica ter predstavniki RRA Posavje Nataša Šterban Bezjak in Nataša Šerbec. Razpravi sta se pridružila direktor MC Krško Mitja Valentinc in direktor mreže MaMa Uroš Skrinar. Glavni razpravljalci pa so bili seveda mladi, ki so bili na dogodku v velikem številu prisotni oba dni.

Mladiski center Krško

FOTOGRAFIJE (2)

Poglejte tudi

Pridružite se nam na Facebooku

Pošljite novico