Skip to main content
V Posavju 16.8° C Ponedeljek, 26. oktober 2020
14.11.2019
15:06
Martinovanje na Studencu 2019
Foto: Ansat TV
Pretekli konec tedna so v številnih krajih po Sloveniji obeležili praznik vina – martinovo. Tako je bilo tudi na Studencu, kjer so pripravili tradicionalno martinovanje.

Martinovanje na Studencu

Letos jubilejno dvajseto

STUDENEC Društvo vinogradnikov Studenec je že 20. zapored pripravilo prireditev Martinovanje na Studencu. Dogajanje se je začelo s tradicionalno povorko, na kateri so vinogradniki svoje vozove tematsko obarvali. "Pripravljamo doge iz hrastovega lesa," nam zaupa Jernej Divjak iz Društva vinogradnikov Studenec. "V sodu se kuri, od zunaj se ga 'zmaka', da se sod stisne. Tu pa že pripravljajo obroče," ob pogledu na voz še doda Divjak. Društvo vinogradnikov Orlska gora se je predstavilo z likufom. "Likuf je dogodek v vinogradu, ko se zaključijo dela. Lahko je to od spomladi – od rezatve, od vezave naprej – pa vse do trgatve. Ko se trgatev zaključi, je pa tisti zadnji likuf v vinogradu in takrat se takole zberemo ob bogato obloženi mizi, pojemo, spijemo in predebatiramo, kakšna je bila letina,« pojasni njihov član Branko Knez. In čeprav se vinogradniki in ljubitelji žlahtne kapljice v času martinovanja predvsem veselijo nove letine vina, so nekateri od udeležencev povorke izpostavili tudi nekatere bolj kritične teme. Naš sogovornik Stanko Lisec iz vinorodne gore Preska pove, da je prodaja vina bolj slaba, mladina pa bi vinograde najraje posekala. "Mi malo starejši se temu upiramo in to tudi predstavljamo. Mi starejši smo zmagali in trte ohranili, mladi se bodo pa morali navaditi sodelovati in bo šla tradicija vinogradništva pri nas naprej."

 

Jubilejno 20. Martinovanje na Studencu

Martinovanje so na Studencu pripravili že 20. leto zapored, v tej obliki pa od leta 2007. Vsako leto dogodek začnejo s povorko, pove predsednik Društva vinogradnikov Studenec Branko Arih. "Povorke se udeleži približno 150 do 200 članov iz našega in iz sosednjih društev ter prikažejo stare običaje." Martinovanje na Studencu je sicer del prizadevanj za promocijo in prepoznavnost tega območja in njegove tradicije. Prireditev je tako tudi letos privabila veliko število ljubiteljev dobre kapljice in okusnih domačih jedi, saj so znova pripravili Zdenško kuhno. "Pripravljamo jo že 7. leto, letos sodelujejo aktivi kmečkih žena iz celotnega Posavja," dodaja Arih. Obiskovalci so lahko poskusili žajbljev zavitek, palačinke s pomarančnim nadevom, rdeče zelje, kruhove cmoke, zelenjavno juho in še bi lahko naštevali.

Fotogalerija (Foto: Ansat TV):

Vinogradniške igre in kulturni program

Ob druženju priložnost za poklepetanje o letošnji letini

V nadaljevanju večera so sledile še vinogradniške igre in kulturni program s podelitvijo priznanj. Med povabljenimi gosti sta bila tudi cvičkova princesa Simona Petretič ter župan Srečko Ocvirk. "Lepo, da se na Studencu ohranja martinovanje, da se ljudje zberejo in tudi poklepetajo o letošnji letini," pove Petretičeva.

Prispevek h kulinariki in turistični ponudbi

Sevniški župan ob tem doda, da vinogradniška društva veliko pripomorejo k strokovnemu delu vinogradništva in vinarstva, čedalje bolj pa tudi h kulinariki in k turistični ponudbi. "Vinogradniško društvo Studenec je tu zelo močno. Njihova najpomembnejša prireditev Martinovanje na Studencu je zelo močna prireditev, ki obeležuje ta praznik, ki je velik praznik – ne samo praznik vina, ampak tudi zaključek leta, ko se veselimo in smo zadovoljni nad pridelki v vinogradih, na njivah, v sadovnjakih."

Letos so dokončali ureditev društvene kleti

Člani Društva vinogradnikov Studenec so tudi v tem letu izvedli nekaj projektov. "Letos smo dokončali z ureditvijo naše kleti. Pri tem sta nam pomagali Občina Sevnica in Krajevna skupnost Studenec," največ poudarka pa bodo v Društvu vinogradnikov Studenec tudi v prihodnje namenjali strokovnim izobraževanjem in dvigu kakovosti domačih vin, še sklene Arih.

Ansat TV

senovo
vinogradništvo
fotogalerija
posavski tednik
ansat tv

Pridružite se nam

Novice iz Posavja