Skip to main content
V Posavju 15.7° C Sobota, 4. julij 2020
18.06.2019
11:24
Foto: Optiweb

Škofjeloško podjetje Optiweb je pred kratkim z velikim zadovoljstvom upihnilo že deseto svečko na torti, ki jo je obeležilo še s selitvijo v nove, modernejše prostore. Ekipa, ki je zrasla iz »one man banda« ustanovitelja Mihe Lavtarja, se je v zadnjih letih razvila v resnega igralca na trgu spletnih storitev, ob kopici novih projektov pa nezadržno raste, zato so stare pisarne že pošteno pokale po šivih. Lavtar je na otvoritvi s ponosom zrl v gručo zadovoljnih sodelavcev in ni skrival navdušenja nad dolgo potjo, ki jo je prehodil od svojih začetkov, ko se je, opremljen le s preprostim namiznim računalnikom in nekaj preprostimi vizitkami, lotil uresničevanja svojih podjetniških sanj. S trdim delom, poštenim in transparentnim pristopom ter trudom za dobro počutje zaposlenih je svoje podjetje pretvoril v cenjenega in zaupanja vrednega ponudnika celovitih spletnih rešitev, ki danes sodeluje s priznanimi domačimi in tujimi podjetji. Spletni strokovnjaki pod njegovim okriljem za naročnike namreč postavljajo tako spletne strani kot tudi trgovine, slednje optimizirajo, obenem pa poskrbijo še za oglaševanje na Googlu ali družabnih omrežjih.

Med stranke, na katere so daleč najbolj ponosni, sodijo večje družbe, kot so Intersport, Hranilnica Lon, Knauf Insulation in ameriški Corsair. Obenem jim je v posebno veselje sodelovanje z lokalnimi podjetji, ki jim z izrazitejšo spletno prezenco lahko pomagajo do boljših poslovnih rezultatov. Mlada ekipa, ki združuje posameznike iz vseh vetrov, od programerjev do analitikov, strokovnjakov za marketing in kreativnih duš, zagon in moč za kakovostno delo črpa predvsem iz odlične delovne atmosfere. Ta je v prvi vrsti posledica Lavtarjevega odnosa do zaposlenih, ki se v Optiwebu ne konča zgolj pri besedah. Vodstvo namreč na različne načine skrbi, da se vsi člani kolektiva pri svojem delu odlično počutijo ter v službo prihajajo z veseljem. Tako na hodnikih ne boste srečali zamorjenih ali zdolgočasenih obrazov, temveč zgolj nasmejane Optiwebovce, ki se naokrog sprehajajo v copatih, uživajo ob zdravih prigrizkih in svežem sadju ter se družijo ob tedenskih športnih aktivnosti. S predanostjo podjetji in voljo do dela, ki ju izžarevajo, hitro okužijo tudi vsakega novega člana ter v njem prebudijo željo po nadaljnjem učenju in brušenju veščin. V svoje navdihujoče delovno okolje Optiweb redno vključujejo tudi študente in praktikante, za katere delo v cvetočem spletnem podjetju predstavlja odlično odskočno desko v svet zaposlitve.

Kakovostna izdelava spletnih strani in trgovin širi njihovo prepoznavnost

Že od ustanovitve podjetja je ena od Optiwebovih glavnih dejavnosti izdelovanje privlačnih in kakovostnih spletnih strani, kasneje pa so se jim pridružile še spletne trgovine. Največ strani zgradijo na odprtokodnem sistemu WordPress, ki velja za daleč najbolj priljubljeno in urednikom prijazno platformo na svetu. Izdelave se vselej lotevajo strateško, saj izdelajo celostno strategijo strankinega spletnega nastopa, preučijo konkurenco ter možnosti optimizacije, obenem pa pod drobnogled vzamejo tudi nakupno pot obiskovalca. Njihova oblikovalska ekipa medtem poskrbi za napredno uporabniško izkušnjo, ki je popolnoma prilagojena uporabnikom in zagotavlja višje možnosti konverzije. Programerska ekipa že med samo izdelavo zagotovi hitro in nemoteno delovanje strani na različnih napravah, jo poveže z družabnimi omrežji ter dodatno optimizira. A Izdelava spletnih strani in trgovin s tem ni končana. Ekipa namreč strankam stoji ob strani tudi, ko se nad spletnim mestom že navdušujejo prvi obiskovalci. Nudijo namreč podporo v primeru težav ter skrbijo, da vse deluje vrez težav.

V zadnjem času jim ogromno dela prinaša tudi izdelava kompleksnejših spletnih trgovin, za katero skrbi vedno večja skupina razvijalcev in projektnih vodij. Ti se vsakemu internetnemu trgovcu posebej temeljito posvetijo, preučijo njegovo dejavnost in predlagajo individualno prilagojene rešitve, ki so optimalne za njegovo dejavnost. Optiwebova ekipa spletno trgovino lahko postavi na platformah Magento, WooCommerce in Shopify. Obenem se zaposleni vse več ukvarjajo z razvojem naprednejših rešitev za upravljanje z večjimi količinami podatkov, ki spremljajo artikle v velikih spletnih trgovinah z razvejanim asortimanom. Njihov trud so že opazila številna podjetja iz Slovenije in tujine, kar jim predstavlja obilo motivacije.

Optimizacija spletnih strani

Optiwebovi spletni strokovnjaki se dobro zavedajo, da za uspeh internetne strani niso dovolj le moderen uporabniški vmesnik, privlačne slike in zanimiva besedila. Stran mora biti namreč prilagojena tako, da jo algoritmi iskalnikov umestijo čim višje med iskalnimi rezultati ter da jo obišče čim več uporabnikov spleta. Vse to spada pod okrilje optimizacije, ki tako predstavlja ključen, četudi pogosto spregledan kamenček v mozaiku izdelave vsake strani, ki se želi uveljaviti med vse večjo konkurenco. Pri Optiwebu je optimizacija spletnih strani ena od temeljnih dejavnosti že vse od rojstva podjetja. Miha Lavtar je namreč že v času, ko okrog sebe niti še ni imel ekipe sodelavcev, vneto raziskoval potenciale kratice SEO (search engine optimization oz. optimizacija za spletne iskalnike) in nabrano znanje pretapljal v prakso, s čimer se uvršča med pionirje tovrstnih dejavnosti pri nas.

Danes za optimizacijo spletnih strani skrbi specializirana ekipa strokovnjakov, ki je zrasla na temeljih Lavtarjevega znanja in je sestavni del vseh ključnih projektov v podjetju. Optiwebovi SEO analitiki aktivno sledijo pogostim spremembam trendov na tem področju, nenehno nadgrajujejo svoje znanje in teorijo testirajo v praksi. Skrbijo namreč, da ja kar največ principov optimizacije upoštevanih že pri načrtovanju spletne strani in trgovine, saj njihova integracija v sam proces grajenja spletišča prispeva k mnogo boljšim rezultatom kot v primeru kasnejše implementacije v obliki dodatkov in popravkov. Prav s tem pristopom so strankam že zagotovili izjemne rezultate, zato ta predstavlja enega od njihovih temeljnih optimizacijskih vodil.

Kot razloži Tomaž Srpčič, vodja SEO oddelka, je uspeh spletne optimizacije v letu 2019 še vedno v veliki meri odvisen od kakovostno optimizirane vsebine ter povratnih povezav, ki jih ima neka spletna stran. To so povezave, ki z drugih spletnih strani vodijo na optimizirano stran, kar je za Google signal, da je spletno mesto zaupanja vredno, relevantno ali popularno. Srpčič dodaja, da se je takšne povezave sicer moč tudi poceni kupiti, a uporabo tovrstnih bližnjic odsvetuje, saj imajo lahko prav nasproten učinek. Sam stavi na izčrpne, informativne, kakovostne vsebine, zgrajene okrog strateško izbranih in pravilno razporejenih ključnih besed. Bistveno je namreč, da se v vsebini spletne strani pojavljajo tiste besede in fraze, ki jih uporabniki spleta dejansko vpišejo v iskalno okence, ko potrebujejo določen izdelek ali storitev. Tako se stran prikaže pravim iskalcem, s čimer se poviša možnost obiska in s tem tudi konverzije oziroma nakupa. Pri tem Srpčič poudarja pomen blogov in novic, ki jih stranka lahko vseskozi osvežuje ter s tem skrbi, da stran ostane aktualna.

Strankam, ki se po pomoč pri optimizaciji obrnejo na Optiweb, SEO strokovnjaki lahko pomagajo na več načinov. V prvi fazi sodelovanja navadno temeljito analizirajo stanje obstoječe strani ter za naročnika spišejo dokument s predlogi za vsebinske in tehnične popravke. Pri tem gre za spremembe, s katerimi spletno mesto zadosti najpomembnejšim algoritmom, ki razvrščajo iskalne rezultate. Analitiki tako skrbno preučijo besedila ter s pomočjo specializiranih orodij in pregleda konkurenčnih aktivnosti sestavijo seznam predlaganih ključnih besed, obenem pa se poglobijo v tehnične vidike, kot so hitrost odpiranja, vtičniki in podobni triki. Na željo naročnika lahko Optiweb predlagane popravke tudi implementira.

V drugi fazi pa se SEO ekipa osredotoči na izboljševanje obstoječega stanja, kar vključuje predloge za nove optimizirane vsebine ter pridobivanje kakovostnih povratnih povezav. Pri tem so vseskozi v stiku s stranko, ki si rezultate njihovega dela lahko kadar koli ogleda tudi sama. To stori s pomočjo povezave do posebnega orodja, ki beleži pozicije določene spletne strani glede na izbrane ključne besede. V praksi to pomeni, da program preveri, na katerem mestu je spletna stran naročnika, če iskalec v Google vnese enega od relevantnih iskalnih pojmov. S tovrstno transparentnostjo se trudijo izgraditi čim boljši odnos s strankami ter dokazati, da z dobro komunikacijo lahko dosežejo pravi rezultat. Člani SEO ekipe z veseljem povedo, da so s svojim poštenim in delavnim pristopom prepričali mnoge, ki bili na začetku skeptični do optimizacije, danes pa so njihove zveste stranke.

Tu je tudi oglaševanje

Kljub poudarku na spletnih straneh in trgovinah pa opis Optiweba ne bi bil popoln brez omembe njihovega marketinškega oddelka. Ta namreč predstavlja eno najhitreje rastočih ekip, ki se posveča spletnim kampanjam na Googlu in družabnih omrežij, s čimer veča prepoznavnost številnih slovenskih in tujih znamk. Njena velika prednost je pisana paleta znanj, ki jih prispevajo najrazličnejši posamezniki, od strokovnjakov za digitalni marketing in analitikov do kreativnih tekstopiscev, oblikovalcev ter specialistov za video in foto vsebine. Širok spekter znanj jim omogoča, da se lotijo skorajda česar koli, svoje veščine pa pilijo na različnih delavnicah ter v sodelovanju s strokovnjaki s tega področja. V zadnjih tednih z velikim veseljem srkajo znanje Maje Voje, strokovnjakinje s področja Growth Hackinga.

Optiweb

optiweb

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja