Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
01.01.2020
00:10
Posavje v letu 2019
Grafika: ePosavje
Na zadnjega decembra v letu je priložnost, da pogledamo šest dogodkov, ki so se tako ali drugače zapisali v posavsko zgodovino z letnico 2019. Poteza leta, ločitev leta, bomba leta. Beri naprej!

Pregled leta 2019

LOČITEV LETA

V prvih januarskih dneh letošnjega leta je odmevala ločitev leta. Nogometni klub Krško in Nogometna šola Nogometnega kluba Krško sta šla vsak po svoje. Prvi so predlagali nekaj, drugi nekaj, sklicevali so izredne skupščine, novinarske konference, kopali grobove po Stadionu Matije Gubca, na Facebooku so (ne)zvesti navijači komunicirali prek skritih profilov in napovedovali protestne shode. Grožnje so šle celo tako daleč, da so z zadevo ukvarjali tudi policisti. Končalo se je z ločitvijo.

GRADBENIKI LETA

Leto 2019 si bomo očitno zapomnili tudi po drugačnih rušenjih. Konec januarja so začeli z rušenjem objekta belilnice v Krškem, konec marca nadaljevali z miniranjem silosev pri Vipapu in v aprilu končali z rušenjem cestninskih postaj na Drnovem. No, nismo samo rušili v letu 2019. Konec februarja smo se v Krškem zapeljali po tretjem mostu čez Savo, slabih devet mesecev pozneje pa še po celotni obvoznici iz Žadovinka do Gunt. Potiho so začeli z gradnjo odlagališča pri Krki, še tišje je bilo okrog gradnje odlagališča nizko in srednjeradioaktivnih odpadkov.

Most čez Savo v Žadovinku

VREME LETA

O, ja. Že marca so na Savi napeli jadra in stopili na jadralne deske. Letošnje poletje je bilo precej nevihtno, v avgustu smo s cest pospravljali točo in blato, 24. avgusta je potopilo območje med Brestanico in Lisco. Nato je septembra indijansko poletje presekala hladna pošiljka s severa, edini omembe vreden sneg v novi zimski sezoni pa smo dobili šele 13. decembra. In kakor bomo končali leto, ga bomo tudi začeli. Vsaj z vremenom. Posavska mladinska protesta proti podnebnim spremembam v marcu in septembru še niso prišli na prava ušesa.

BOMBA LETA

Bomba leta je prišla povsem za konec leta. Ne zgodi se ravno vsak dan, da izpraznejo največji cestni mednarodni mejni prehod v državi. A v petek, 27. decembra, se je zgodilo prav to. Ruski pianist je kot avtobusni potnik v svoji prtljagi tovoril tudi neznano in predvsem sumljivo napravo, za katero so policisti na rentgenu posumili "TO JE BOMBA". Zadeva je bila resna, izpraznili so celoten terminal in evakuirali osebje in potnike, po prihodu bombnih tehnikov pa se je izkazalo, da je šlo za nožno stopalko za premikanje elektronskih not na tablici. Kot je po ogledu rentgensko sumljive slike povedal 32-letni Rus, je policiste in njihovo skrb za varnost povsem razumel. Še dobro.

NAJBOLJ BRANE NOVICE LETA

In katere so bile najbolj brane novice minulega leta? Težko gremo mimo milijonskega loto dobitka v Brežicah, požiga mostu v Brodu pri Podbočju in informaciji o gradnji novega mostu v Brežicah.

POTEZA LETA

Prenova ePosavje.com

Poteza leta? Ne boste mislili - prenova spletišča, ki ga ravnokar prebirate. Z marcem smo namreč na ePosavje.com preklopili na povsem novo spletišče. Nova podoba strani in nove tehnične zmožnosti so v pravkar končanem letu prinesle žive spletne prenose s posavskih cest - od vseh rušitev v Krškem, odprtja novega mostu in obvoznice, v živo smo bili tudi na zaključni prireditvi projekta Mladi mladim in na bolj zanimivih novinarskih konferencah. Z novo spletno infrastrukturo smo brez težav presegli prek 500 enkratnih obiskovalcev, na najbolj uspešen dan v letu pa smo gostili več kot 16.000 različnih obiskovalcev. In gremo naprej!

(bš)

krško
brežice
sevnica
pregled leta
eposavje

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice