Skip to main content
V Posavju 7.4° C Ponedeljek, 22. 2024
09.06.2022
13:23
10 let ePosavje TV
Grafika: ePosavje TV
ePosavje TV praznuje deseti rojstni dan. Pogovarjali smo se z dolgoletnimi ustvarjalci naših oddaj. Kako gledajo na začetke televizije, tedaj Ansat TV? Kaj se jim je najbolj vtisnilo v spomin?

10 let ePosavje TV

Katarina Prelesnik je bila novinarka in voditeljica Posavskega tednika, Janja Starc je vodila oddajo Mozaik obrti in podjetništva, Boštjan Arh pa v vlogi Tinčka že skoraj desetletje vodi Meh za smeh. Poglejmo, kako se spominjajo svojih začetkov na naši televiziji.

"Veliko navdušenje in pričakovanje"

Ko se je Ansat TV ustanavljala, je bil to predvsem ogromen izziv, kako postaviti zadeve na novo, kako zasnovati, kakšne zgodbe predstaviti, pojasnjuje Katarina Prelesnik. "Fokus je bil seveda na dobrih vsebinah, dajmo pokazati nekaj pozitivnega, dajmo pokazati utrip, kaj se dogaja v tem okolju. Začeli smo z oddajo Posavski tednik, tej je sledila pogovorna oddaja Posavje na dlani." Sogovornica se spominja, kako zagnana in navdušena je bila celotna ekipa. "Mislim, da smo vsi šli z velikim navdušenjem in pričakovanjem v to, sicer smo vsi že prej delali te zadeve v drugih vlogah, ampak ko se je pojavila ta priložnost, pa mislim, da smo zelo z veseljem zagrizli v to."

"Začetki so bili kar zanimivi"

Boštjan Arh pravi, da so bili začetki kar zanimivi. "Moram povedati, da sem imel kar 'fejst' tremo. Začelo se je pa tako, da me je direktor Tomi Horvat enkrat – mislim, da smo imeli neko predstavo – med predstavo klical in me vprašal, če bi vodil oddajo v liku Tinčka, ki ga že igram v predstavah. Nisem bil takoj za, ker mi televizija ni bila domača in znana, zato sem mu rekel, naj mi da štirinajst dni, da premislim. No, potem sem nekako zbral pogum in sem se odločil, da grem snemat."

"Vsaka oddaja je bila edinstvena"

Janja Starc se je ekipi Ansat TV pridružila leta 2014. Do leta 2017 je vodila mesečno oddajo Mozaik obrti in podjetništva. "V začetku leta 2014 sem se z vašim direktorjem pogovarjala, bilo je sicer bolj v hecu rečeno, da bi lahko imela kakšno gospodarsko oddajo in, evo, je takrat 'ratalo'. Mislim, da smo maja posneli prvo oddajo. Na leto smo imeli okoli deset oddaj, poleti jih ni bilo. To so bile mesečne oddaje, pogovori v studiu, enourne. Mislim, da je bila vsaka edinstvena, nikogar ne bi mogla izpostaviti. Gostili smo tudi diplomacijo, obiskal nas je tudi nekdanji minister, pa veleposlaniki, predvsem pa naši podjetniki, za katere se mi zdi, da so bili zvezde tistega dne in so se zelo dobro odrezali."

Posavski tednik

"Na začetku, ko še nismo imeli postavljenega studia, smo improvizirali. Vedno smo našli kakšno zanimivo lokacijo z neko referenco na vsebino, ki smo jo pripravljali," se spominja Katarina Prelesnik. Prvih nekaj oddaj so posneli zunaj. "Postavili smo se ven in smo snemali. Večkrat je bilo treba to snemanje ponavljati, ker se zmotiš ali rečeš kaj, kar mogoče ni bilo tam napisano, ampak na koncu nam je uspelo sestaviti tiste naše oddaje. Bili smo tudi ponosni na izdelke, ki smo jih pripravili, veseli smo bili tudi, da so nas ljudje lepo sprejeli, da so nas kmalu začeli prepoznavat. Trudili smo se, da so bile vsebine, ki smo jih predstavljali, relevantne za ljudi, da jim pokažemo dobre zgodbe iz lokalnega okolja in tudi, da vključimo čim večji spekter vsebin – od kulturnih do političnih in gospodarskih, pa tudi, da vključimo od najmanjšega človeka do politikov."

Meh za smeh

Prvo oddajo Meh za smeh s Tinčkom so že snemali v studiu. Še enkrat se spomni, kakšno tremo je imel. "Marsikdaj nisem imel takšne treme pred kakšno predstavo, pa sem jih dal že kar nekaj skozi, kot takrat, ko smo začeli s snemanji. Ampak potem se človek vpelje notri, začne delati, vidi, da to ni nekakšen 'bav-bav', je celo lažje, kot na kakšni predstavi, ko se dela v živo, ker lahko kaj izrežeš, kaj ponoviš. Čeprav nismo veliko tega prakticirali, ker se nam je zdela kakšna napaka smešna in želeli smo takšno oddajo tudi narediti, da domač, preprost človek Tinček napoveduje videospote, pove kakšen vic, pokomentira videospote in aktualno dogajanje. To so bili naši začetki z oddajo Meh za smeh."

O gostih v studiu

"To je bilo nekaj drugačnega, nekaj kar ni dneva rutina, a treme ni bilo. V studiu so bili skorajda sami domači, sami poznani," dodaja Janja Starc. Boštjan Arh o gostih v studiu našteje Štiri kovače, Andreja iz skupine Fantje iz Praprotna, Tonija Sotoška. "Toni je naredil špico za oddajo," dodaja Arh. Goste je zbiral tudi iz lokalnega okolja, kjer mu je pri izbiri pomagal prav Sotošek. "Ko je imel svoje koncerte, sem se z gosti dogovoril kar v šoli. Sceno in kamere smo postavili, intervjuje smo imeli pred ali po koncertih. Z Bojanom Žičkarjem sva imela veliko lokacij, hodila sva po terenu in sva imela zunanje oddaje."

Prvi intervju? S predsednikom dr. Türkom

Katarina se spominja svojega prvega intervjuja. "Moj prvi intervju, imela sem ga z dr. Danilom Türkom, je bil doživetje. Zelo sem se pripravljala na to, kako bomo izpeljali, vprašanja so bila zelo premišljena, zadaj je bilo cel kup raziskav, kaj vse bi ga vprašali. Moram priznati, da sem bila precej nervozna, ampak hkrati velika pohvala in poklon dr. Türku, ker on je bil teh zadev vajen, bil je zelo prijeten in hvaležen sogovornik, zavedal se je, da bo zadevo izpeljal brez težav in mu je tudi uspelo, da sem tudi jaz bila videti bolje, kot sem se sama pri sebi počutila."

Mozaik obrti in podjetništva

Za oddajo Mozaik obrti in podjetništva je bila za vsak mesec izbrana tematika, predvsem s področja dejavnosti oz. panog. "Obravnavali smo tudi aktualne zadeve. Vsak mesec smo se prilagajali za sproti. Po navadi so bili tisti, ki so nastopali v oddaji obrtniki, naši podjetniki. Fokusirali smo se, da bi predstavili čim več dejavnosti, tudi poklicev, da bi morda tudi nagovorili mlade, vedno pa se je pojavila kakšna aktualna zadeva," se spominja Janja Starc.

Anekdot je bilo več, kot jih je pričakoval

Boštjan se spominja anekdot, ki jih je bilo več, kot jih je pričakoval. "En gospod me je nenehno iskal na sedežu prej še Ansata, zdaj ePosavja, in spraševal, kje živim, kaj delam, kdaj bom tam … Ni si predstavljal, da mi oddajo posnamemo in gremo, da nismo vedno tam. Ta gospod me je večkrat iskal, sva se pa tudi na kakšni prireditvi srečala, sva se pogovarjala, povedal pa je tudi, kateri videospot bi si želel videti na naši video lestvici."

Ljudje so pogrešali lokalno televizijo

Ansat TV je bila ob svojem zagonu pred desetimi leti dobro sprejeta. "Mislim, da so jo pogrešali to, saj so nam večkrat omenili, da je pred leti že obstajala televizija v Krškem, ki je potem zamrla in je kar nekaj časa ni bilo, mi pa smo bili glede vsebine nekakšen naslednik tiste televizije, kljub temu, da smo začenjali na drugih osnovah, ampak mislim, da je ljudem to veliko pomenilo in da se je lepo prijela," pojasnjuje Katarina Prelesnik in dodaja, da ji je dalo delo na televiziji oz. v novinarstvu zelo veliko širino. "Jaz to najbolj cenim. Da ti širino, spoznaš veliko ljudi, spoznaš veliko dejavnosti, vzpostaviš veliko kontaktov in nisi osredotočen samo na eno stvar. Ker imaš takšno širino, imaš mogoče tudi malo bolj globok vpogled v to, kaj se dogaja v nekem okolju – mislim, da je to največje bogastvo tega poklica in je lep poklic."

Pogovor ob 10-letnici ePosavje TV:

Na lokalnem nivoju so televizije bolj pomembne za lokalne prebivalce

"Vsakem godi, da ga kdo pozdravi, ga malo pohvali," pa dodaja Boštjan Arh. "Sploh, če so pohvale. Sprejemamo tudi grajo. Nedavno, kakšen mesec nazaj, smo dobili pismo, v katerem je pisalo, da bi si želeli več starejših videospotov. Problem pri starejših videospotih je v tem, da niso v dobri kvaliteti, zato delamo na tem, da so novejši, da so boljše kvalitete, zdaj je digitalna televizija, HD, ker starejši posnetki so analogni, imajo slab zvok, sliko, zato se tem videospotom malo izogibamo. Težko jih je tudi dobiti, večinoma jih hranijo nekje doma, niso dostopni na spletu, od koder mi zbiramo naše gradivo."

O trdnih temeljih

"Verjetno še ponavljate stare oddaje, ker mi še kdo reče, da me je videl na televiziji, a odvrnem, da je bilo to posneto že pred leti. Tudi sami so se radi videli na televiziji," pristavi Janja Starc. "Zanimiva izkušnja. Zdi se mi, da so na lokalnem nivoju televizije veliko bolj pomembne za lokalne prebivalce kot na nacionalnem nivoju." Veseli me, da nekdanji Ansat TV, danes pa ePosavje TV, praznuje že 10. obletnico, pa dodaja Katarina Prelesnik. "To pomeni, da so bili tako trdni temelji, kot delo, ki se je nadaljevalo, uspešno in dobro in upam, da bo tako tudi še naprej."

Kot bi rekel Tinček: "Vse je še v božjih rokah"

"Vse je še v božjih rokah (smeh), bi Tinček rekel," za konec pove Boštjan. "Upam, da bomo še snemali, da se bomo imeli 'fajn', da bomo imeli 'fajn' oddaje, da bomo povabili še kakšne goste in da bomo nadaljevali tako, kot smo, da bo oddaja še vedno zanimiva."

10 let ePosavje TV, priznanje

Priznanje ob 10-letnici ePosavje TV

Na slavnostni akademiji Mestne občine Krško ob prazniku je direktor podjetja ePosavje MEDIA, d. o. o., Tomi Horvat iz rok župana Mirana Stanka prejel jubilejno priznanje ob 10-letnici delovanja edine posavske televizije ePosavje TV.

Priznanja so prejeli še Prostovoljno gasilsko društvo Leskovec pri Krškem, Podružnična Osnovna šola Veliki Podlog, Nogometni klub Krško, Čebelarsko društvo Krško, Prostovoljno gasilsko društvo Malo Mraševo, Metalna Senovo, d.o.o., Nogometna rekreacija R-500, Osnovna šola Jurija Dalmatina Krško, Folklorna skupina DKD Svoboda Senovo, Posebni program OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško, Prostovoljno gasilsko društvo Stranje,Center za socialno delo Posavje - enota Krško - Pomoč na domu, Društvo izgnancev Slovenije 1941 - 1945, Občinska turistična zveza Krško,Ženski pevski zbor Prepelice, Športno društvo Plavalček in Zavod Trismegistus (ob 10-letnici).

eposavje tv
eposavje
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja