Skip to main content
Torek, 16. april 2024
30.03.2021
15:10
Medijska pismenost
Grafika: ePosavje
Največja medijska revolucija, sredi katere smo, od nas zahteva nova znanja, če ne želimo, da sami postanemo orodje za širjenje laži, polresnic in propagandnih sporočil.

Cepivo proti lažnim novicam

Preverjanje informacij in dejstev

"Tradicionalna pismenost, torej sposobnost branja in pisanja, v današnjem času ne zadostuje več," je že leta 2007 poudarila evropska komisarka za informacijsko družbo in medije Viviane Reding. Dodala je, da se moramo vsi spopasti z digitalnim svetov, v katerem živimo. Pri tem ima izobraževanje pomembnejšo vlogo kot predpisi. 

Preverjanje pri zanesljivih virih

Ena od dobrih navad, ki bi jo morali ponotranjiti, je preverjanje informacij, ki jih dobimo iz virov »sumljive kredibilnosti«. Te informacije preverimo pri zanesljivih virih, kamor vsekakor sodijo javni mediji (RTV) in nacionalne agencije (STA). Seveda ne trdim, da tudi pri njih ne more priti do napak, a zaradi številnih sit in načelom profesionalnosti, ki jih spoštujejo, splavajo na površje in jih odstranijo, še preden povzročijo škodo. 

Preverjanje dejstev

Cepivo proti lažnim novicam

Preverjalnik dejstev - "fact checker"

Odgovore na naše dileme glede določenih informacij, lahko pogosto najdemo tudi na spletnih straneh za preverjanje dejstev. Na primer:

  • Snopes.com
  • FactCheck.com
  • EUvsDiSiNfo
  • HoaxSlayer
  • Politifact
  • Oštro

Močno orožje je tudi zdrava pamet

Velike medijske hiše imajo celo svoje strani, na katerih razširjajo vedenje o lažnih novicah in svoje bralke/bralce, gledalke/gledalce in poslušalke/poslušalce izobražujejo o pasteh nepreverjenih in lažnih novic. https://www.bbc.co.uk/beyondfakenews/

Enostavno povedano: če preberete nekaj, kar zveni nenavadno dobro (»too good to be true«), verjetno tudi je. Zelo verjetno pa je, da boste s širjenjem sumljivih novic in naivnostjo, nekomu vir zaslužka.

Tamara Vonta

medijska pismenost

Pridružite se nam

Poglejte tudi