Skip to main content
Torek, 16. april 2024
26.04.2021
18:43
Medijska pismenost
Grafika: ePosavje
Pomembno je, da s pojmom lažnih novic seznanimo tudi otroke, ki so jim (predvsem) na internetu izpostavljeni prav tako kot mi.

Otroci in lažne novice

Šolarje na pasti interneta z različnimi izobraževalnimi vsebinami seznanjajo v šoli, prav tako se na različne načine dotikajo vprašanj lažnih novic, katerih prepoznava je del medijske pismenosti vsakega posameznika.

V Sloveniji se s tem med prvimi ukvarja spletni ČASORIS, kjer najdete veliko poučnih vsebin in filmčkov, namenjenih otrokom, ki opozarjajo na ta problem in šolarje nagovarjajo z »njihovim jezikom«.

Zastrašujoči klovni v Kanadi ubili 23 ljudi Epidemija grozljivih klovnov se je jeseni 2016 razplamtela po celem svetu. Pri tem pa je eno poročilo po svoji grozljivosti še posebej izstopalo. Zgodba se je najprej pojavila v časopisu The Global Sun, kjer je pisalo, da so v klovne preoblečeni državljani ZDA prečkali ameriško-kanadsko mejo in tam začeli morilski pohod. V članku je pisalo, da so Quebecu umorilo štiri ljudi, v New Brunswicku in Ontariu pa šest oziroma 13 ljudi. Seveda je bila novica čista izmišljotina, je pa povzročila kar nekaj strahu in panike.

Vloga staršev pri osveščanju otrok

A poglavitno vlogo pri tem imamo tudi starši. Internet je resnično bogastvo informacij in znanja, ki so na dosegu rok. Obenem pa je tudi odlično orodje za širjenje laži, propagande in razdorov med ljudmi.

Ljudje večinoma težko ločimo resnico od propagande ali izmišljotine. Dejansko so najbolj ranljivi najstniki, ki jim družbena omrežja predstavljajo bistven in verodostojen vir informacij. Ne gre za to, da bi podcenjevali sposobnosti otrok in najstnikov, a dejstvo je da se nad čim hitro navdušijo in da potrebujejo skupino somišljenikov, ki bi ji radi pripadali.

V zadnjem letu so družbenih omrežja polna napačnih informacij in neutemeljenih oziroma nedokazanih trditev. Mednje gotovo sodijo tudi informacije o tem, da s cepivom proti COVIDU 19 v telo dobimo čip, s katerim nas nadzorujejo, veliko je izmišljenih informacij o cepivih, o čudežnih zdravilih, vse več je podpornikov trditve, da je Zemlja ploščata, vse več je skupin ljudi, ki verjamejo v absurdne teorije zarote.

Kako lahko otroku pomagamo ločevati med resnično novico, plačano vsebino in lažjo?

  • Ali ima novica prepoznavnega avtorja?
  • Ali lahko osebi ali mediju zaupate?
  • Ali drugi zanesljivi viri poročajo o tej novici?
  • Se vam zdi novica verjetna?
  • Kdo je plačal za to novico? Kdo je plačan, če kliknete nanjo?
  • Komu bi ta novica koristila ali škodovala?

Tamara Vonta

medijska pismenost

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja