Skip to main content
V Posavju 8° C Ponedeljek, 27. marec 2023
09.11.2020
09:07
 Mazda MX30 First Edition
Foto: Toni Glušič
Elektrifikacija se je močno usidrala v avtomobilizmu, tovarne pospešeno razvijajo in izdelujejo povsem električne avtomobile.

Mazda MX30 First Edition

KRŠKO Pri Mazdi so razvili novo MX 30, ki je njihov prvi v tem segmentu. V avtohiši Selmar Celje so nam pripravili to Mazdino novost. Že po simbolični registrski tablici PSSST nam je bilo jasno, da ne bo slišati kakšnega rohnenja. Mazda MX 30 je lično dodelan SUV, katere zunanjost sledi smernicam modelov CX.

Mazda MX 30 nima sredinskega stebrička

Ima pa nova Mazda pa eno zelo zanimivo posebnost, ki jo opazimo, ko nekdo želi sesti na zadnjo klop in preprosto ne najde kljuke zadnjih vrat. Mazda MX 30 nima sredinskega stebrička in zadnja vrata se odpirajo v nasprotni smeri. Kljuka zadnjih vrat se nahaja na notranji strani zadnjega krila. Torej kljuka je, vendar moraš prvo odpreti sprednja vrata, da najdeš to mistično kljuko. To rešitev je imela že legendarna športna Mazda RX 8. Njo je poganjal Wanklov motor z močmi 189 ali 238 konji. Torej vrata so preskočila na SUV in Wankla je zamenjala elektrika.

Avtomobil poganja elektromotor s 105 kW (143 KM) in 265 Nm navora

Mazdo MX 30 poganja elektromotor s 105 kW (143 KM) in 265 Nm navora, ki avto skoraj neslišno požene do hitrosti dobrih 140 km/h kjer je elektronsko blokiran. Do 100 km/h pospeši v 9,7 sekunde. Nova električna Mazda ima v dnu Litij-ionsko baterijo 35,5 kWh, kar je zdajšnjem času relativno malo. Mazda zagovarja smer, da večina voznikov dnevno naredi približno dvakrat po 50 km in zato je 200 km dosega dovolj za uspešno uporabo. Menijo tudi, ker ima manjšo baterijo je tudi lažja kar posledično pomeni, da je še bolj ekološka.

Nova Mazda v notranjosti

Nova Mazda MX 30 je odlično izdelana tudi v notranjosti. Tam boste našli material, ki je tesno povezan z Mazdino zgodovino - pluto. Več o tem in naši vožnji z novo popolnoma električno Mazdo MX 30 pa si poglejte na našem spletnem časopisu https://www.lynx-adrenaline.com.

Tekst in foto: Toni Glušič

mobilnost
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice

Novice iz Posavja