Skip to main content
V Posavju 20.1° C Petek, 14. avgust 2020
11.10.2019
10:47
Grafika: ePosavje
Problematika pokrajin je znova potrkala na velika vrata. Zakaj nas nihče ne sliši in zakaj bolj kot Posavje potrebuje pokrajino, Posavje potrebuje Slovenija?

Posavje kot (ne)pokrajina ali zakaj nas nihče ne sliši?


Prvič. Presednik uprave Nuklearne elektrarne Krško na novinarskih konferencah že vsaj od leta 2012 opozarja na problematiko skladiščenja nizko in srednje radioaktivnih odpadkov. Kje smo danes? Še niti tri mesece do novega desetletja.

Drugič. V Podbočju že vrsto let, najmanj pa od uničujočih poplav v Kostanjevici na Krki septembra 2010, opozarjajo na nov most čez reko Krko. Kje smo danes? Še niti tri mesece do novega desetletja.

Tretjič. Borci za pokrajino Posavje prav tako že dobro desetletje pihajo v rogove, udarjajo po tipkovnicah in dvigujejo telefone, da bi Posavje v regijski razdelitvi države vendarle dobilo pokrajinsko štampiljko. Kje smo danes? Še niti tri mesece do novega desetletja.


Zakaj nas nihče ne sliši?

Ob vseh treh iztočnicah lahko pridemo do enostavnega sklepa. Zakaj nas nihče ne sliši? Če kje, potem v Posavju vsa ta leta dokazujemo, da regijsko povezovanje ni le občasno uporabna skovanka, ampak lep primer iz prakse. Kot primer uspešnega sobivanja in povezovanja ljudi med Orlico, Gorjanci in Lisco v smiselno in delujočo celoto.

Posavci se povezujejo

Vsakokratni posavski župani in poslanci so se doslej, združeni v Svet regije Posavje, sestali na 80 sejah. Prav na zadnji so sprejeli sklep, da ne podpirajo predloga ureditve Slovenije na regije oziroma pokrajine, ki temeljijo na mestnih občinah kot središčih teh pokrajin. Poslanci so v tem sklicu Državnega zbora ustanovili Klub posavskih poslancev. Ko smo pri klubih, na študenski ravni odlično sodelujejo vsi trije posavski študentski klubi in društva. Posavska podjetja se uspešno povezujejo in skupaj prijavljajo na evropske projekte. "Nov predlog je očitno bolj naklonjen mestnim občinam, kar posledično pomeni več sredstev za te občine in vedno bolj neenakomeren razvoj ostalih, nemestnih občin ter podeželja. In tega vsekakor ne smemo dovoliti," pravi prvi med Krčani.

Posavce razdružujejo

Na drugi strani smo jih v zadnjem desetletju že večkrat dobili »po tintari«. Spomnite se uvoda, problematike odlagališča in problematike mostov - hvala za tretjega krškega in njega obvoznico – ter želja vsakokratne državne oblasti po zniževanju nadomestila za omejeno rabo prostora, ki ga na račun jedrskega objekta dobivajo posavske občine. Spomnit se še na ukinitev Policijske uprave Krško in njeno pripojitev v Novo mesto z obljubo, da se bo na ta račun povečala varnost občanov in jih bo več po terenu.

In zakaj nas nihče ne sliši?

Bolj kot Posavje potrebuje pokrajino, potrebuje Posavje Slovenija. Če ne prej, ko se bo nehal vrteti generator v Vrbini. Potem nas bodo želeli slišati. In zna se zgoditi, da prepozno.

Blaž Šunta

komentar

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja