Skip to main content
V Posavju 4.4° C Petek, 9. december 2022
08.01.2021
14:47
Bojan Jankovič
Grafika: ePosavje
Na senovskem pokopališču smo se v turobnih jesenskih dneh poslovili od še enega legendarnega Senovčana, Bojana Jankoviča.

V SPOMIN

Bojan je bil od zgodnje mladosti predan glasbi, saj je bil že od desetega leta član Pihalnega orkestra DKD Svoboda Senovo. Igral je tudi v ansamblu Galeb, pomagal pri različnih drugih zasedbah bližjnih ansamblov in godb.

Neizmerno radoživ, dobrovoljen in prešernega značaja je bil dobrodošel na vseh dogodkih, kjer je bilo potrebno »držati družbo pokonci«, pa najsi so bile to poroke ali svečani jubileji. Mojstrstvo ob izvabljanju pretanjenih tonov iz trobente je Bojan dokazoval mnogokrat kot prva trobenta na različnih tekmovanjih in revijah godb, sprva zgolj s krško in senovsko, v zadnjih letih je postal nepogrešljiv član Blanških vinogradnikov. Koliko znancev, prijateljev in tudi povsem neznanih ljudi je s Tišino pospremil k večnemu počitku, najbrž niti sam ni vedel. Govorili pa so, da tako ubrano, kot Tišino zaigra Bojan, le redkokdo zmore.

Poleg glasbe je bil Bojan neizmerno ustvarjalen na likovnem področju. Dokler mu je zdravje dopuščalo, je bil snovalec kulis, scenskih dodatkov in rekvizitov za različne kulturne dogodke v kraju. Tudi gledališki nastopi mu niso bili tuji. Največji projekt, ki ga še vedno lahko vidimo, je Mali premogovniški muzej, ki dopolnjuje klet OŠ Senovo in nazorno predstavlja tipična podporja, opremo, prezračevanje in še kaj v senovskem premogovniku.

S svojim bogatim čutom za umetnost in z izkušnjami je z veliko konstruktivnimi predlogi prispeval k boljši organizaciji blanške godbe. Z redno udeležbo na vajah je bil vzor vrstnikom in mladim godbenikom. Kot tehnično spreten je večkrat popravil kakšno notno stojalo. V Bojanovi družbi je bilo vedno prijetno, saj je bil odličen poslušalec, kot naravno inteligenten pa je vedno našel humoren dovtip.

S svojo prepoznavno brado je bil kot maskota blanške godbe. Raje bi bil Bud Spencer, a otroci so ga poimenovali za "Bedanca". Vsi pa smo vedeli, da se je vsakemu, ki mu je prišel bliže, razkril radosten in topel pogled ter mehko in dobro srce.

Težko si predstavljamo gostovanja v tujini brez njegovih humornih vložkov, ki so popestrili in skrajšali dolge poti.

Kot odličen oblikovalec spominkov iz bakra je izdelal več 100 priložnostnih daril za sponzorje, goste na koncertih, glasbene prijatelje in tudi godbene jubilante. Tudi sam je prejel za svojo glasbeno vztrajnost več nagrad in priznanj. Žal pa nam ga je usoda prehitro vzela.

Dragi Bojan, za vse tvoje delo, vso pozitivno energijo, ki si jo pustil med nami, smo ti neizmerno hvaležni.

Če dobro prisluhnemo, lahko iz višav slišimo nežen odmev tvoje trobente v melodiji Chaplinovih Odrskih luči.

Še enkrat hvala za vse!

KD Godba blanški vinogradniki,
Jože Županc, predsednik

Pihalni orkester DKD Svoboda Senovo,
Niko Pavlič, predsednik

(eP)

krško

Pridružite se nam

Poglejte tudi