Skip to main content
V Posavju -1.1° C Sreda, 8. februar 2023
10.04.2019
09:59
Foto: Krka d.d.
V ponedeljek so v Krki s krvodajalsko akcijo začeli 8. Krkin teden humanosti in prostovoljstva.

Tudi letos bodo krkaši prostovoljci vse do sobote, 13. aprila, na številnih dejavnostih po vsej Sloveniji pomagali ljudem in jim polepšali vsakdan.

V ponedeljek so Krkini prostovoljci kri darovali v Novem mestu in Ljutomeru, krvodajalske akcije pa bodo na različnih lokacijah potekale tudi danes. V sedmih letih so samo v okviru Krkinega tedna humanosti in prostovoljstva darovali že 800 litrov krvi. Vsako leto se Krkinim krvodajalcem – v podjetju jih skozi leto daruje kri dobrih 1500 – pridružijo novi. Krvodajalstvo tako ostaja pomemben del Krkine tradicije in odzivi na letošnje vabilo za darovanje krvi kažejo, da je bodo tudi to pot zbrali veliko. Že prvi dan akcije je 85 krvodajalcev darovalo 36 litrov te dragocene, za življenje ključne tekočine.

Prva dva dni Krkine dobrodelne akcije so prostovoljci z veliko dobre volje sodelovali tudi na Rdečem križu in Karitasu, kjer so pripravili 4200 paketov z živili za socialno ogrožene družine in posameznike. Prav tako pa so v humanitarnih ustanovah pomagali razvrstiti 800 kilogramov oblačil.

Do konca tega tedna bodo na različnih lokacijah – od Novega mesta, Ljubljane, Ljutomera, Šentjerneja, Krškega, Strunjana in drugje – zbirali tudi oblačila in druge potrebščine. V sedmih letih so zbrali kar 23 ton oblačil, hrane, knjig, igrač, higienskih in drugih potrebščin za Rdeči križ in Karitas. Samo na prvi dan letošnje akcije so zbrali 546 kilogramov. V sodelovanju z Rdečim križem pa so pomagali prostovoljci pomagali tudi nekaterim posameznikom, potrebnim delovnih rok, tudi na njihovih domovih.

Prostovoljci so se družili in organizirali številne zanimive dejavnosti tudi za stanovalce številnih domov starejših po Sloveniji. Letos jih bodo obiskali kar 28, doslej pa so bili že v Domu starejših občanov Ljubljana Vič – Rudnik (enota Bokalci), v Centru starejših Krško, Domu dr. Janka Benedika v Radovljici, Domu starejših občanov Ljubljana Šiška, Domu starejših občanov Kamnik, Domu Danice Vogrinec Maribor (enota Podbrežje), Centru starejših Trnovo ter Domu starejših v Ljutomeru in v Novem mestu. Do konca tedna pa jih bodo obiskali še 19 drugje po Sloveniji.

Z različnimi delavnicami, predstavitvami in predavanji so razveseljevali tudi otroke in mladostnike iz varstveno-delovnih centrov, šol s prilagojenim programom in ostalih zavodov. Krkini gasilci-prostovoljci so v ponedeljek obiskali otroke Osnovne šole Cvetka Golarja, v torek pa so Krkini prostovoljci organizirali plesno delavnico za učence šole s prilagojenim programom Osnovne šole Dragotin Kette v Novem mestu, za varovance Mladinskega doma Malči Beličeve v Ljubljani pa so organizirali kopanje v Termah Dolenjske Toplice. Varovancem Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič iz Iga pa so na njihovo željo omogočili ogled njihovega obrata Notol 2. Prostovoljci pa so se družili tudi z varovanci Centra za usposabljanje Elvire Vatovec v Strunjanu - skupaj so se odpravili na pohod ter na strunjanski plaži pekli palačinke in se zabavali.

Niso pa pozabili niti na živali. Ves teden bodo zbirali pakirano pripravljeno hrano za muce in kužke, v sredo pa se bo nekaj prostovoljcev v Zavetišču za živali Maribor lotilo urejanje okolice.

Za dobrodelnost je potrebno le veliko in odprto srce. Vsak prispevek ali srčno dejanje šteje. Druženje Krkinih sodelavcev s starejšimi, varovanci varstveno-delovnih centrov in učenci šol s prilagojenim programom je čudovita izkušnja, ki Krkinim prostovoljcem vedno znova potrjuje, da lepa beseda lepo mesto najde, da nasmeh nič ne stane in da je objem najlepše darilo.

Krka d.d.

krka
prejeli smo

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja