Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
24.02.2022
16:46
Foto: ePosavje.com
"Po moji oceni gre za zelo veliko napako, ki ruši tradicionalno večdesetletno odlično sodelovanje v lokalni skupnosti z energetskimi objekti," se je na razrešitev Novšaka odzval Franc Bogovič.

"Same okoliščine razrešitve niso v ponos korporativnemu upravljanju v Republiki Sloveniji"

"To sodelovanje temelji na spoštovanju strokovnih avtoritet, kot sta g. Novšak in g. Rožman in to je tudi eden od pomembnih faktorjev za družbeno sprejemljivost energetike v Posavju. Sicer pa gre za vrhunskega strokovnjaka ki je bil razrešen pravzaprav brez razloga, na neki seji, ki je bila sklicana zelo na hitro oz. je odločitev padla očitno v zadnjem dnevu in mislim, da tudi same okoliščine te razrešitve niso v ponos korporativnemu upravljanju v Republiki Sloveniji, za nas pa so po mojem prepričanju velika grožnja za dolgoročni razvoj energetike v tem prostoru," je povedal poslanec v Evropskem parlamentu in nekdanji krški župan.

Gre za ugibanje, očitno pa je energetika tisto polje, v katerega je vlada močno posegla, je nadaljeval. "Po mojem prepričanju je bila že prvotna podpora g. Goloba s strani g. Novšaka kot primernega kandidata za predsednika uprave GEN-i-ja, nekaj, kar je bilo dovolj za 'rumeni karton', če smem temu tako reči. To pa, da tudi sedaj, po vstopu g. Goloba v politiko, ni bil dovolj hitro razrešen spor okoli vodenja GEN-i-ja, je bil po mojem prepričanju dokončen 'rdeči karton' za g. Novšaka."

Ob tem je poudaril, da bi morali jedrske objekte voditi ljudje iz okolja, kjer te delujejo. "Če se bo za vodenje GEN energije pripeljalo nekoga iz Ljubljane, mislim, da gre za nezaupanje energetskemu bazenu, ki, če smo pošteni, je svetel del slovenske energetike in slovenskega gospodarstva, ki ej v državni lasti. Tako kot se je vodilo GEN energijo, Nuklearno elektrarno Krško, gradilo energetski bazen v Posavju, se ni gradilo nikjer v Sloveniji. To je bil plod najprej odličnega strokovnega vodenja teh ljudi, poznavanja stroke in tudi spoštovanja okolja, v katerem so bivali in odličnega sodelovanja v tem okolju. Upam, da bo tudi tisti, ki bo nasledil g. Novšaka iz našega okolja, kajti le v tem primeru računam, da bo ta steber še naprej tako uspešen, kot je bil doslej." Bogovič je izrazil bojazen, da gre še za večjo grožnjo, za grožnjo po tem, da nekateri v tej državi vidijo rešitev tudi generalno slovensko energetiko v enem stebru, se pravi ukinitev drugega stebra, "kar pa mislim, da je nesprejemljivo, ponižujoče za ta prostor in povsem ukinja velike ambicije, ki mislim, da so zelo upravičene v tem prostoru. Sam zelo spremljam energetiko v evropskem prostoru, Francija je prejšnji teden najavila šest novih jedrskih elektrarn, v ozadju je še osem dodatnih in sam si ne predstavljam energetske suverenosti drugače, kot z gradnjo jedrske elektrarne tudi v Sloveniji. Vidimo, kaj se dogaja v Ukrajini in mislim, da je resnično to, kar se je zgodilo včeraj, skrajno neodgovorno, škodljivo in to obsojam." Ob tem je odkrito izrazil razočaranje nad dvema članoma nadzornega sveta GEN energije, ki prihajata iz našega okolja. "Eden od njiju, Cveto Sršen, je bil nekoč moj podžupan, danes prvi mož Telekoma, ki je mirno podprl to razrešitev, podobno kot direktorica občinske uprave Občine Brežice Patricia Čuler. Mislim, da jima to ne bo v čast in čas bo sodil tudi ti dve njuni potezi."

(eP)

krško
energetika

Pridružite se nam

Zadnje novice