Skip to main content
V Posavju 24.4° C Sreda, 29. junij 2022
05.11.2020
14:11
Kam z odpadki, COVID-19
Foto: arhiv ePosavje
Kako ravnati z odpadki iz gospodinjstev v času epidemije? Komunalne službe prosijo, da še posebej skrbno ravnate z odpadki in jim tako pomagate pri nemotenem odvozu odpadkov tudi v prihodnje.

Kako ravnati z odpadki iz gospodinjstev v času epidemije?

KRŠKO V komunalnih službah vse, ki ste okuženi s COVID-19 ali pa sumite na okužbo, prosijo, da še posebej skrbno ravnate z odpadki in se držite priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), saj bodo le tako tudi v prihodnje uspeli zagotavljati redno izvajanje gospodarske javne službe zbiranja in odvoza odpadkov.

Osebne odpadke odložite v vrečo in jo zavežite

Med drugim tako za čiščenje površin predlagajo uporabo vodo in običajnih čistilnih sredstev. Večkrat očistite površine, ki se jih pogosto dotikate, kot so  kljuke, mize, straniščno školjko, pipe umivalnikov. Osebne odpadke, kot so uporabljene robčke, maske, rokavice, ter odpadke od čiščenja prostorov je treba odložiti v plastično vrečo za odpadke in jo, ko je polna, tesno zavezati. Vsebine vreč ne tlačite in se odpadkov po odlaganju v vrečo ne dotikajte več.

Zavezano vrečo hranite ločeno vsaj 72 ur, preden jo odložite med ostale odpadke

"To vrečo nato namestite v drugo plastično vrečo za odpadke in tudi to tesno zavežite. Vrečo je treba postaviti ločeno od ostalih odpadkov (npr. v predprostor, na balkon, na teraso). Shranjena mora biti na varnem mestu, stran od otrok in živali. To vrečo ločeno hranite vsaj 72 ur, preden jo odložite v zunanji zabojnik za ostale odpadke (mešani komunali odpadki)." pravijo v priporočilih.

Ne pozabite na higieno

Druge gospodinjske odpadke odložite kot običajno, po vsakem ravnanju z odpadki in čiščenju pa si roke temeljito umijte z milom ter vodo. 

Priporočila NIJZ za ravnanje z odpadki

  • Za čiščenje površin uporabite vodo in običajna čistilna sredstva.
  • Večkrat očistite površine, ki se jih pogosto dotikate (npr. kljuke, mize, straniščno školjko, pipe umivalnikov ipd.).
  • Osebne odpadke (npr. uporabljene robčke, maske, rokavice) ter odpadke od čiščenja prostorov (npr. krpe za enkratno uporabo), je treba odložiti v plastično vrečo za odpadke in jo, ko je polna, tesno zavezati. Vsebine vreč ne tlačite in se odpadkov po odlaganju v vrečo ne dotikajte več. To vrečo nato namestite v drugo plastično vrečo za odpadke in tudi to tesno zavežite. Vrečo je treba postaviti ločeno od ostalih odpadkov (npr. v predprostor, na balkon, na teraso). Shranjena mora biti na varnem mestu, stran od otrok in živali. To vrečo ločeno hranite vsaj 72 ur, preden jo odložite v zunanji zabojnik za OSTALE ODPADKE (mešani komunali odpadki).
  • Druge gospodinjske odpadke odložite kot običajno.
  • Po vsakem ravnanju z odpadki in/ali čiščenju si temeljito umijte roke z milom ter vodo. 

(bš)

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče
koronavirus

Pridružite se nam