Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
09.03.2022
18:14
Daljnovodi, Ukrajina
Foto: freepik.com
Iz Černobila v Ukrajini poročajo o izgubi električnega napajanja za jedrske objekte, a pristojni v Sloveniji mirijo prebivalce.

Izguba električnega napajanja za jedrske objekte v Černobilu

LJUBLJANA Na Upravi Republike Slovenije za jedrsko varnost so bili v sredo preko sistema nujnega obveščanja ob izrednih dogodkih Mednarodne agencije za atomsko energijo obveščeni o izpadu 750 kV daljnovod Kijev - Černobil, ki je bil v trenutnih vojnih razmerah v Ukrajini edini zunanji vir električnega napajanja za jedrske objekte v Černobilu.

Hlajenje bazena z izrabljenim gorivom je zaenkrat zagotovljeno za 48 ur

Električno napajanje, ki je potrebno za zagotavljanje hlajenja bazena z izrabljenim gorivom, je sedaj zagotovljeno z dizel generatorji, ki imajo goriva za 48 ur obratovanja. "Trenutno ni podatkov, zakaj je daljnovod izpadel in kdaj bi lahko ponovno začel obratovati. Poleg tega tudi ni podatkov, ali je možno dobaviti dodatno dizel gorivo za pogon dizel agregatov. Glede na trenutno znane podatke ocenjujemo, da tudi ob dolgotrajnejši izgubi električnega napajanja ne bi prišlo do znatnih izpustov v okolje," so zapisali popoldne.

Na Upravi Republike Slovenije za jedrsko varnost kot člani Združenja zahodno-evropskih jedrskih regulatorjev (angleško Western European Nuclear Regulators' Association - WENRA) sodelujejo pri pripravi podrobnejše strokovne ocene morebitnih posledic, ki bi lahko sledile popolni izgubi električnega napajanja.

"Posebej pa ne bi bilo nevarnosti za Slovenijo"

"Morebitna nesreča v bazenu z izrabljenim gorivom v Černobilu ne bi imela daljnosežnega vpliva, posebej pa ne bi bilo nevarnosti za Slovenijo," še ocenjujejo in pravijo, da dogodek spremlja strokovna skupina Uprave za jedrsko varnost, ki bo javnost sproti obveščala o nadaljnjem dogajanju.

(eP)

ukrajina

Pridružite se nam