Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
29.07.2022
11:29
V Društvu za preučevanje rib Slovenije pravijo, da je Upravno sodišče pred dnevi odločilo in zadržalo začetek gradnje hidroelektrarne Mokrice.

O (ne)izdaji gradbenega dovoljenja za HE Mokrice

BREŽICE Kot pravijo na spletni strani društva, je Upravno sodišče je pred dnevi odločilo, "da se za projekt izgradnje Hidroelektrarne Mokrice ne more izdati gradbenega dovoljenja, dokler ne bo dokončno odločilo o tožbi, ki jo je zoper projekt vložilo Društvo za preučevanje rib Slovenije (DPRS). Gre za pomembno odločitev, s katero je ustavljen nov manever investitorjev v HE Mokrice, ki so kljub tožbi skušali od Ministrstva za okolje in prostor (MOP) pridobiti t. i. delno gradbeno dovoljenje in začeti z deli."

Možnost pritožbe

Kakor dodajo v objavi, "imajo investitorji (to so družbe HESS - Hidroelektrarne na Spodnji Savi, Infra in Eles) imajo možnost pritožbe. Vendar Upravno sodišče opozarja, da je »težko popravljivo škodo« naravi, ki sledi taki gradnji, mogoče preprečiti le tako, da MOP do končne razsodbe sodišča ne sme izdati gradbenega dovoljenja, medtem ko lahko nadaljuje z upravnim postopkom njegove izdaje."

Sodna praksa iz lanskega leta

Upravno sodišče se, tako v Društvu za preučevanje rib Slovenije, pri odločitvi sklicuje na sodno prakso oziroma razsodbe Upravnega in Vrhovnega sodišča, ki sta že lani odločali v tovrstnem sporu glede hidroelektrarne Mokrice.

hidroelektrarne
he mokrice
brežice

Pridružite se nam