Skip to main content
Četrtek, 7. december 2023
21.09.2021
10:01
Cantarutti, GZS, PCT pogoj
Foto: ePosavje.com
Generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Aleš Cantarutti je ob robu podelitve nagrad najboljšim posavskim inovacijam komentiral tudi uvedbo pogoja PCT in podal podatke o precepljenosti.

O pogoju PCT ter ukrepih vlade glede na nizko precepljenost

KRŠKO Po zadnjih podatkih, ki jih imajo na Gospodarski zbornici Sloveniji, je po besedah njihovega generalnega direktorja Aleša Cantaruttija v povprečju precepljenost proti COVID-19 po podjetjih med 55 in 60 odstotki. "Aktivnosti v zadnjem tednu prispevajo k večjemu interesu in ponovno so se po podjetjih zoorganizirali. Zbornica, z njimi pa tudi regijske zbornice, pomagamo pri cepljenju v samih podjetjih in vse kar lahko komentiram je, da razumemo in da so zaostrovanje ter ukrepi vlade nekje razumljivi glede na relativno nizko precepljenost Slovenije, če jih primerjamo z evropskimi državami," dodaja.

Obvezno cepljenje? Cantarutti: "Še preuranjeno"

"Pozivamo, da se ljudje, zaposleni po podjetjih v čim večjem številu cepijo in da bo ta precepljenost na čimprej na nekem pričakovanem odstotku, ki bo omogočilo koliko toliko varnost pred virusom. Naše stališče je še naprej, da s primerno komunikacijo, s čimveč argumenti ljudi prepričujemo. Po mojem mnenju bi bila prisila, nekakšno obvezno cepljenje, še preuranjena," pravi generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije.

"Testiranje kot takšno ne more avtomatično preiti na breme delodajalca"

In kje vidijo priložnosti za izboljšave? Po mnenju nekdanjega državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, z ministrstva je odšel junija lani, "so predvsem še komunikacije rezerve in rezerve z resničnim dokazovanjem, kako koristno je cepljenje in da je cepljenje pravzaprav edini način v tem trenutku, ki pomaga v boju proti virusu."

Cantarutti: "Cepljenje je še vedno najboljši bolj proti virusu"

Cantarutti ob tem dodaja, "da še vedno stojimo na stališču, da testiranje kot takšno - v gospodarstvu še vedno ostaja PCT pogoj - ne more avtomatično preiti na breme delodajalcev in da je prav, da iz kolektivne odgovornosti preidemo na osebno odgovornost, da vsak posameznik naredi tisto, kar lahko v boju proti virusu. V tem trenutku je po mnenju velike večine epidemiologov in ostalih ekspertov cepljenje še najboljši boj proti virusu."

(eP)

podjetništvo
koronavirus
covid19

Pridružite se nam