Skip to main content
Sobota, 24. februar 2024
04.05.2022
16:51
Počivalšek, cene goriva
Foto: ePosavje.com
Vlada z odločitvijo, da ne regulira več cen pogonskega goriva, nagaja in se maščuje za poraz na volitvah, je podražitve bencina in dizla v torek komentiral predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob.

Golob o dogovarjanju, Počivalšek o stabiliziranju

Golob je v torek dodal, da v primeru, če trg ne deluje, je čas za pametno regulacijo. Ob robu obiska v Brežicah je umik regulacije cen komentiral minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek. "Mi smo limitirali cene goriv zaradi nestabilnosti na trgu. V tem obdobju so se zadeve kljub vsemu stabilizirale v smislu količin in v smislu cen, bomo pa preverili vse to, kaj se dogaja na trgu in po potrebi tudi ukrepali."

Golob o pametni regulaciji

Pri podražitvah se Golobu sicer bolj kot vladno nagajanje zdi pomembno to, da je v trenutku, ko trg ne deluje, kar se po njegovem dogaja v Sloveniji, čas za pametno regulacijo. Predsednik Gibanja Svoboda in najverjetnejši kandidat za premiera je opozoril na neverjetno usklajenost cen pogonskih goriv pri trgovcih z naftnimi derivati. Kot je dejal, so podražitve pod drobnogled vzeli tudi njihovi pravniki, v zadnjih podražitvah pa je opaziti sume kartelnega dogovarjanja.

Počivalšek: "Zdaj se dogaja zaradi rast cene osnovne surovine"

Počivalšek ob tem odgovarja, da imamo pri nas tri ponudnike goriva in da je potrebno pogledati prodajo posameznih goriv, ne samo število trgovcev. Minister pravi, da je bila Slovenija edina država, ki je imela regulirane cene marž. "Gre za dve zadevi. V preteklem obdobju smo sprostili cene marž. To kar se zdaj dogaja, se na cenovnem področju dogaja zaradi rasti cene osnovne surovine, ki predstavlja med 40 in 50% cene goriva. Same marže so tam, 4-5 procentov. Preverili bomo zadnja dogajanja in po potrebi ukrepali."

O napovedi avtoprevoznikov po dvigu cen storitev

Ob tem dodaja, da če trg ne deluje, imamo Agencijo za varstvo konkurence, ki ima dolžnost, da te zadeve nadzira in ukrepa. Na vprašanje, kako komentira napovedan dvig cen avtoprevoznikov po dvigu storitev za 10%, Počivalšek pravi, da tega ne more komentirati. "Avtoprevozniki nimajo teh cen, imajo posebne pogodbe s trgovci, po katerih se oskrbujejo. Vsak mora nositi odgovornost, kar ima. Mi bomo preverili dogajanje na trgu cen in po potrebi ukrepali."

video

Pridružite se nam