Skip to main content
Petek, 1. marec 2024
06.04.2022
21:48
Šarec, Golob o odlagališču ARAO
Grafika: ePosavje.com
Ob robu torkovih obiskov v Posavju smo predsednika Gibanja Svoboda in Stranke LMŠ prosili za komentar dogajanja na projektu izgradnje odlagališča nizko in srednjeradioaktivnih odpadkov v Vrbini.

Golob in Šarec za ePosavje.com o odlagališču v Vrbini

BREŽICE Na torkovem popoldanskem druženju z volilci v Brežicah smo predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba in predsednika stranke LMŠ Marjana Šarca prosili za komentar dogajanja pri izgradnji odlagališča nizko in srednjeradioaktivnih odpadkov v Vrbini pri Krškem.

Robert Golob (Gibanje Svoboda) o odlagališču NSRAO

"Skrajno neodgovorno, kako se tega lotevamo"

"Mislim, da gre za tako pomembno temo, na katero smo čakali 20 let ali dlje, da je skrajno neodgovorno, kako se tega zdaj lotevamo. Neodgovorno je zaradi več razlogov, ne samo finančnih. Že to, da je finančna konstrukcija za štirikrat presežena, bi moral biti dovolj velik razlog, da bi se ustavili," je Golob komentiral odločitev, da izbor izvajalca gradnje odlagališča zaustavijo, o čemer smo prvi poročali na naših straneh.

O začetni točki in "zavozitvi investicije"

In ni samo to, nadaljuje Golob. "Če bomo na takšni začetni točki, kot smo danes, zavozili to investicijo, potem, ko bomo kdaj ta objekt zares zaprli, smo danes na točki, da bodo stvari, ki so najbolj enostavne, štirikrat dražje od načrtovanega. Če to prenesemo na celotno konstrukcijo financiranja jedrskega objekta, da bodo stroški iz milijarde in dvesto tisoč skočili na pet milijard? Tega si zagotovo ne želimo."

O sumu korupcije

"Mislim, da je čas, da se stvar ustavi in se ponovno premisli celoten projekt ter da se ga naredi na temeljih, ki bodo zdravi in da lahko potem zaključimo vse skupaj. In ne da se že na prvem koraku v resnici srečamo z - meni je žal, da bom tako rekel - s sumi korupcije," je zaključil.

Marjan Šarec (LMŠ) o odlagališču NSRAO

Predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec je v Brežicah povedal, da odlagališče v Vrbini že dolgo čakamo. "Odlagališče je potrebno izgraditi, nas pa skrbi, če bi bile zraven kakšne korupcijske zgodbe. Vemo, da v Sloveniji nobenega projekta nismo speljali brez korupcije. Moramo vedeti, da je 3,2 milijardi znesek, ki ga na leto izgubimo zaradi korupcije in zato naj bo ta projekt izpeljan tako, da tega pojava ne bo in da bo resnično služil svojemu namenu. Ja, mudi se, vendar naj bo pošteno," je še dodal.

energetika
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja