Skip to main content
V Posavju 15.4° C Torek, 21. marec 2023
19.01.2021
20:26
Projekt izgradnje hidroelektrarne Mokrice
Grafika: ePosavje
Sredi decembra je Vlada Republike Slovenije izdala odločbo o prevladi javne koristi energetike nad javno koristjo ohranjanja narave v povezavi s pridobitvijo gradbenega dovoljenja za HE Mokrice.

Gradbeno dovoljenje za izgradnjo HE Mokrice že v marcu?

BREŽICE Projekt izgradnje hidroelektrarne Mokrice, zadnje v verigi hidroelektrarn na spodnji Savi, se je v zadnjih letih ustavil pri pridobivanju vseh potrebnih soglasij in dovoljenj. Sredi decembra je Vlada Republike Slovenije izdala Odločbo o prevladi javne koristi energetike nad javno koristjo ohranjanja narave v zvezi z integralnim postopkom izdaje gradbenega dovoljenja za objekt Hidroelektrarne Mokrice.

"Postopki se nadaljujejo, marca pričakujemo gradbeno dovoljenje"

"Pri hidroelektrarni Mokrice je vlada sprejela pomembne odločitve že v preteklem letu z prevlado javne koristi. Tako da se nadaljujejo postopki pridobivanja gradbenega dovoljenja in pričakujemo, da bomo nekje v prvi polovici letošnjega leta, natančneje meseca marca, pričakali gradbeno dovoljenje. To bo potem podlaga za pričetek gradnje," je prejšnji teden povedal poslovni direktor GEN energije Danijel Levičar.

DPRS: "Izid postopka pridobitvanja gradbenega dovoljenja je negotov"

V Društvu za preučevanje rib Slovenije (DPRS) ob tem opozarjajo, da je postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja po integralnem postopku šele v teku, "njegov izid pa je negotov, upoštevajoč spornost projekta oziroma zakonodajo, standarde in strokovna dejstva, na katere opozarjamo zlasti nevladne organizacije s področja ohranjanja narave kot stranski udeleženci v postopku."

Poziv institucijam

Kot so konec decemba še zapisali v društvu, "pozivamo institucije, ki nadzirajo zakonitost postopkov in porabo javnega denarja, kot je Računsko sodišče RS, Državna revizijska komisija (DKOM), da preprečijo morebitno oškodovanje in neracionalno porabo javnih sredstev."

(bš)

hidroelektrarne
brežice
video

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja