Skip to main content
Sobota, 2. marec 2024
08.08.2019
18:33
Foto: Ansat TV
V Termoelektrarni Brestanica so po podpisu pogodb za glavno tehnološko in visokonapetostno opremo za gradnjo drugega nadomestnega plinskega agregata v začetku julija začeli z gradbenimi deli.

Nadaljevanje projekta zamenjave treh plinskih blokov iz leta 1974

BRESTANICA S tem gre za nadaljevanje izvedbe projekta zamenjave treh plinskih blokov iz leta 1974, ki sicer še delujejo, vendar so pri koncu svoje tehnične življenjske dobe, saj je težko dobaviti specifične rezervne dele in bi tako težko zagotavljali današnjo visoko stopnjo razpoložljivosti in zanesljivosti obratovanja.

Teren za temelje bloka 7 je pripravljen

"V mesecu decembru 2018 smo razpisali ti. LOT 1 za dobavo glavne tehnološke opreme in v marcu smo podpisali pogodbo z dobaviteljem," o projektu pove Tomislav Malgaj, direktor Termoelektrarne Brestanica. Dela so v polnem teku in kot še pove Malgaj, "smo pripravili teren za temelje plinske turbine 7."

 

Nov plinski blok z močjo 53 MW

Dela potekajo v stavbi, kjer že stojita turbina in generator šestega plinskega agregata in kjer sta že pripravljena prostor in infrastruktura za sedmi plinski agregat. "Po terminskem planu naj bi se ta projekt končal konec leta 2020, potem sledi tehnični prevzem in poskusno obratovanje," pove Malgaj.

Projekt menjave starih plinskih blokov

Z namestitvijo novega plinskega bloka z močjo 53 MW nadaljujejo projekt zamenjave prvih treh starih plinskih blokov iz leta 1974. "Zmogljivost, ko bo ta blok 7 izgrajen, bomo imeli 450 MW. Ko bomo zaustavili stare plinske bloke, se bo razpoložljiva moč temu primerno znižala," še pojasni direktor.

Ob primernih cenah na trgu bi blok lahko obratoval tudi v komercialne namene

Obratovanje tega bloka bo usklajeno s potrebami, ki se pojavijo v elektroenergetskem sistemu Slovenije, ob primernih cenah na trgu pa bi blok obratoval tudi v komercialne namene. V Termoelektrarni Brestanica so lani sicer odprli šesti plinski blok. Elektrarna je s tem pridobila dodatnih 53 megavatov razpoložljive moči, z novo pridobitvijo pa se je njena moč povzpela na 350 megavatov.

Stari plinski bloki so na izteku življenjske dobe

Kakor dodaja Malgaj, "je bil za Termoelektrarno Brestanico projekt kritičnega pomena, stari plinski bloki so na izteku življenske dobe, ne dosegajo željenih ekoloških parametrov in izkoristek ni več v skladu s pričakovanji električne energije." Vrednost naložbe po predinvesticijskem načrtu znaša 26,45 milijona evrov.

Ansat TV

termoelektrarna brestanica
krško
energetika
posavski tednik
ansat tv

Pridružite se nam

Novice iz Posavja