Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
23.01.2020
14:55
Projekt izgradnje hidroelektrarne Mokrice
Grafika: ePosavje
Hidroelektrarna Mokrice je zadnja v verigi spodnjesavskih elektrarn. Z gradnjo bi po najboljšem možnem scenariju lahko pričeli že jeseni. V teku je namreč pridobivanje vseh potrebnih dovoljenj.

"Želimo si v celoti izkoristiti ekonomijo verige"

Kje je danes projekt izgradnje hidroelektrarne Mokrice?

BREŽICE Skupina GEN in družba Hidroelektrarne na spodnji Savi si prizadevata pridobiti gradbeno dovoljenje za hidroelektrarno Mokrice, ki je pomembna predvsem zato, ker lahko kot zadnja v savski verigi najbolj učinkovito izkoristi akumulacijo vode v celotni verigi. "In to je tisto kar že danes delamo s hidroelektrarno Brežice. Seveda si želimo ekonomijo celotne verige izkoristiti v celoti. Mi smo kot energetska družba seveda zainteresirani, da se to zgodi čimprej. Zaenkrat ne kaže, da bi se gradnja začela, recimo optimistično, pred jesenjo," je povedal Martin Novšak, generalni direktor GEN energije.

"Imamo ljudi, znanje in izkušnje iz spodnje Save"

"Imamo tudi lastne denarne vire, da lahko speljemo ta projekt"

Kot dodaja Novšak, ima skupina GEN skupaj s HESS-om in Holdingom Slovenske elektrarne pripravljene vse vire za izgradnjo Hidroelektrarne Mokrice. "Tako natančno vemo tehnično tehnološke podatke. Imeli smo tudi že razpise za opremo. Projektiranje imamo narejeno do te mere, da lahko nadaljujemo. Imamo ljudi, ki to znajo, nenazadnje imamo izkušnje iz spodnje Save, ki je uspešen projekt. Imamo tudi seveda denarne vire in to lastne denarne vire, da lahko speljemo ta projekt," pove prvi mož GEN energije.

Novšak: "Dejstvo je, da je okoljevarstveno soglasje sodniško razveljavljeno"

Ob tem zaradi ponovnih obravnav postopkov na Agenciji za okolje pričakujejo zamik pričetka investicije. Kot poudarjajo, bodo tudi letos delovali v smeri iskanja ustrezne rešitve za nadaljevanje postopkov pridobivanja soglasij. "Jasno, da smo aktivni pri tem, da spremljamo situacijo, vendar pa nekako ni dorečen postopek, po katerem pravno formalno zapeljati zadeve glede na Naturo, glede na prevlado javnega interesa, itd.," dodaja Novšak. "Trenutno vam ne moremo zelo natančno povedati, kako bo postopek naprej potekal. Dejstvo je, da je okoljevarstveno soglasje sodniško razveljavljeno. Tako, da ne znamo povedati točno kako naprej, niti mi, niti okoljsko ministrstvo ne tisti, ki se s tem ukvarjajo."

Levičar: "Ocenjujemo, da je projekt HE Mokrice potreben"

131 gigavatnih ur električne energije na leto

"Ocenjujemo, da je projekt hidroelektrarne Mokrice potreben in bomo še naprej izvajali aktivnosti na izvajanju tega projekta. Po tem prvem pregledu nacionalno energetskega podnebnega načrta ( NEPN) in sicer zadnje verzije 4.1, tudi ne ocenjujemo, da je ta projekt popolnoma zavržen. Projekta ni več med samimi ukrepi, vendar tudi NEPN sam prepoznava, da bo pri okoljevarstvenem soglasju oziroma pri okoljskem poročilu potreben ponoven premislek," pa je povedal Danijel Levičar, poslovni direktor GEN energije. Hidroelektrarna Mokrice bi na leto proizvedla 131 gigavatnih ur električne energije.

(bš)

hidroelektrarne
brežice
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Zadnje novice