Skip to main content
Četrtek, 22. februar 2024
28.01.2020
14:15
JEK 2, kje smo danes?
Grafika: ePosavje.com
Kako daleč in kje je danes projekt izgradnje drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem? Kot pravijo v GEN energiji, je projekt JEK 2 njihov osrednji strateški razvojni projekt.

V kateri fazi je danes projekt izgradnje JEK2?

"JEK 2 je ekonomska in okoljsko-podnebno utemeljena investicija"

KRŠKO V Skupini GEN nadaljujejo z načrtovanjem projekta izgradnje drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem, ki je – kot pravijo – ekonomsko in okoljsko-podnebno utemeljena investicija in gre sicer za projekt, na katerem intenzivno delajo. "V preteklem letu smo imeli kar nekaj pozitivnih odzivov s strani predsednika vlade, ki prepoznava pomen te infrastrukture, ki jo Slovenija ima na jedrskem področju, se pravi smo jedrska država, ki ima razvito regulativo, imamo razvit regulatorni organ, ne samo proizvodni program v NEK ampak imamo na drugi strani tudi raziskovalni del, dobro razvito raziskovalno sfero, potem gospodarsko industrijski del, ki podpira s servisi NEK," pravi Danijel Levičar, poslovni direktor GEN energije.

Kot dodaja, bodo sodelovali pri pripravi vseh ključnih strateških državnih dokumentov, kot je denimo Nacionalni energetsko-podnebni načrt. "Ko pride v javno razpravo se bomo odzvali in podali naše komentarje, pripombe, prav tako pa tudi potem pri energetskem konceptu Slovenije in podnebnem načrtu."

Potrebe po električni energiji bodo vztrajno naraščale

Na GEN energiji poudarjajo, da bodo potrebe po električni energiji ob predvideni elektrifikaciji mobilnosti ter ogrevanja in hlajenja vztrajno naraščale, zato potrebujejo čim hitrejšo odločitev za izgradnjo druge enote JEK 2.

Kaj pa novi trendi v jedrski industriji?

In kako odgovarjajo na nove trende v jedrski industriji in na tehnološke novosti, ki jih prinašajo manjši modularni reaktorji? "Beležimo nove trende, razumemo da se pojavljajo tudi mali modularni reaktorji, kot ena izmed opcij. Mi po drugi strani moramo razumeti, da so za nas izvedljive tiste opcije, ki so komercialno izvedljive. Majhnih modularnih reaktorjev danes še ni komercialno na trgu," pravi Levičar.

"Za nas bo ekonomija obsega govorila v prid večjim enotam"

V Krškem bodo spremljali razvoj teh projektov. "Ocenjuje se nekako, da naj bi bil leta 2026 prvi takšen reaktor zgrajen v ZDA. Energetska lokacija Krško je primerna z vso infrastrukturo, ki je pripravljena na tej lokaciji. Se pravi od daljnovodov pa do medija za hlajenje. Primerna je tako za majhne, kot tudi za velike enote. Bo pa za nas vedno ekonomija obsega govorila v prid večjim enotam," ob tem še pove poslovni direktor.

Kitajci in Korejci so intenzivni pri investiranju

Kot pravi Martin Novšak, generalni direktor GEN energije, imamo danes na svetu več komercialnih ponudnikov jedrskih elektrarn, kot smo jih imeli še deset let nazaj.

"Danes imamo na svetu več komercialnih ponudnikov jedrskih elektrarn, kot pred desetimi leti"

"Enostavno so izredno intenzivni pravzaprav novi ponudniki jedrske tehnologije Kitajci. Kar z dvema zelo preverjenima rešitvama in tudi v praksi je preverjeno. Tudi Korejci so intenzivni pri investiranju, Rusi so bili vedno intenzivni pri investiranju v nove enote," dodaja Novšak.

"Precej raziskav na majhnih modularnih reaktorjih"

Kot še pove, "je danes komercialno na razpolago več ponudnikov in ne nazadnje tudi precej raziskav se dela na majhnih modularnih reaktorjih, ki pa tako kot je Danijel povedal, potrebujejo še verifikacijo v praksi."

Največji delež je padel na selitev vasi Vrbine

Za ostale aktivnosti doslej manjši delež

V projekt drugega bloka krške nuklearne elektrarne so doslej vložili približno 16 milijonov evrov. Tu notri je všteta tudi selitev vasi Vrbina, na študije in ostale raziskave je padel manjši delež.

(bš)

gen energija
drugi blok
nuklearna elektrarna krško
krško

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja