Skip to main content
Sobota, 3. junij 2023
17.03.2022
09:00
ARAO, odlagališče v Vrbini
Foto: ePosavje.com
Na ponedeljkovi izredni seji krških svetnikov smo lahko slišali tudi pomisleke, da se pri izbiri direktorja Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO) dogaja podobno kot pred slabim mesecem dni.

Se pri ARAO dogaja podobno kot pri GEN energiji?

KRŠKO Krški občinski svetniki so v sklep ponedeljkovem izrednem seje o kadrovskem dogajanju v GEN energiji dopisali alinejo in pozvali upravni odbor ARAO in Vlado Republike Slovenije, da skladno s predpisanim zakonskim rokom nemudoma imenuje direktorja ARAO in s tem omogoči nadaljnje aktivnosti za izgradnjo odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov. Občinski svetnik iz vrst SMC Aleš Zajc se boji, da se pri izboru direktorja Agencije za radioaktivne odpadke dogaja podobno kot pred mesecem dni, ko so nadzorniki GEN energije odpoklicali dolgoletnega generalnega direktorja GEN energije Martina Novšaka.

"Očitno se bo tudi tam politično kadrovalo"

"Razpis je že potekel, zdaj je tega že dva meseca in očitno se bo tudi tam politično kadrovalo. Upam, da ne. Dosedanji direktor je v redu delal, v komisiji smo bili zadovoljni z njim in upam, da če ne bodo njega, da bodo potrdili nekoga, ki bo kompetenten za to delovno mesto," dodaja Zajc. Mandat dosedanjemu direktorju agencije Sandiju Virška poteče 28. marca letos, razpis za novega direktorja agencije so zaključili 15. januarja letos, a direktorja še niso izbrali. "Kot član komisije za spremljanje izgradnje odlagališča v zadnjih štirih, petih letih, sem bil zelo zadovoljen z dosedanjim direktorjem. Vidi se, da se je direktor trudil in se poskusil reševati zadeve."

V kateri fazi je projekt izgradnje odlagališča?

In v kateri fazi je projekt izgradnje odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov v Vrbini? "Zdaj smo že blizu pridobitve gradbenega dovoljenja, zadeva se ustavlja in bo stala še nekaj časa. Moramo se zavedati, da bo s tem datumom močno okrnjeno delovanje ARAO, ne bo podpisnika. Kar bo za nekaj časa zaustavilo izgradnjo odlagališča," je povedal Zajc. "Vrbinčani kot najbližji sosedje čakamo in gledamo, kaj dogaja. Nič se ne premika, upam, da se bo čim prej." Postopki s pridobitvijo gradbenega dovoljenja za odlagališče bi se z neimenovanjem direktorja agencije znova odmaknili v prihodnost. 

O selitvi ARAO v Krško

Agencijo za radioaktivne odpadke so sicer Ministrstva za infrastrukturo preselili pod Ministrstvo za okolje in prostor. Ob tem Zajc poudarja v dokumentih zapisane obveze, da sedež agencije preselijo v Krško. "Ni prav, da se selitev izvaja na silo in v neke neprimerne prostore, ki so menda celo že kupljeni v prostorih SDK-ja, v prostorih Sklada. ARAO vsekakor za svoje delo potrebuje ustrezne prostore. Še vedno imamo protokol, po katerem naj bi obnovili Šrajbarski turn in tam naredili prostore za ARAO. Na silo seliti agencijo v Krško je brezpredmetno, dokler se ta zadeva ne reši. Dajmo zakopati prvo lopato v Vrbini in začnimo graditi, ptoem se bomo pa ukvarjali s selitvijo in ARAO."

Odlagališče NSRAO v Vrbini, Grafika: ARAO

Kje so vzroki za zamudo pri izgradnji odlagališča?

Na vprašanje o vzrokih za zamudo pri izgradnji odlagališča Zajc odgovarja, "da je odlagališče zelo drago. Tam bo šlo preko 100 milijonov evrov denarja in verjetno je za nekoga prevelik zalogaj, da bi to lahko politično rekli, gremo, bomo projekt zaštartali. Ali pa je interes po tem denarju nekje drugje."

O sredstvih

Občinski svetnik Dušan Šiško (SNS) medtem pravi, da ko so v Ljubljani želeli denar iz Sklada za financiranje razgradnje NEK in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz NEK preusmeriti v proračun, so se Posavci in "naši" poslanci v Ljubljani dogovorili, da ta sredstva ne morejo v proračun. "Ta vlada bo lahko šla, bo prišla nova. Denar bodo videli, zavohali in ga začeli deliti drugam, odlagališče pa se ne bo gradilo."

agencija za radioaktivne odpadke
krško

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja