Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
25.06.2021
07:07
Foto: ePosavje.com
Na junijski seji Občinskega sveta Občine Krško so predstavniki Krke predstavili projekt Sinteza 2 v Krškem, ob čemer so svetniki izrazili dvom zaradi pomanjkanja informacij s strani investitorja.

V Krškem načrtujejo Sintezo 2

Novomeška Krka v Krškem načrtuje širitev proizvodnje, gre za obrat Sinteza 2, ki so ga predstavniki omenjene družbe predstavili na seji krškega občinskega sveta. Kot je uvodoma pojasnila Cvetka Žerajič, je "naša lokacija v Krškem Krkina strateška lokacija za širitev proizvodnje v Sloveniji in s tem tudi pomembna za razvoj samega podjetja. Namen investicije je povečanje proizvodne zmogljivosti in razvojnih zmogljivosti. V Krškem bomo najbrž zgradili nov objekt Sinteze in nov kemijsko-razvojni center, zraven pa tudi pomožne objekte – čistilno napravo, skladišče tekočih surovin, hidrogeniranje in pa razne objekte, ki so pomembni za delovanje same tovarne."

Vrednost investicije ocenjujejo na približno 160 milijonov evrov, gradnja bi trajala približno štiri leta. "Trenutno smo v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja za štiri objekte, in sicer za Sintezo 2, kemijsko-razvojni center, skladišče tekočih surovin in čistilno napravo. V začetku junija smo pridobili gradbeno dovoljenje, ki naj bi bilo pravnomočno julija," je še pojasnila.

 

Direktor proizvodnje učinkovin Andrej Bavdek je dodal, da bo objekt Sinteza 2 za proizvodnjo farmacevtskih učinkovin zgrajen v treh etažah s skupno površino 18.400 kvadratnih metrov ter s kapaciteto 150 ton učinkovin. Objekt Kemijsko analitskega centra bo namenjen analitiki, razvoju učinkovin in kemijskih tehnologij, pet etaž se bo razprostiralo na 8500 kvadratnih metrih. »Zaposlili bomo 200 dodatnih ljudi, 167 zaposlenih bo premeščenih iz obrata Ločna," je še dodal Bavdek. Vodja službe za varstvo okolja Slavko Zupančič pa je poudaril, da zagotavljajo visoko stopnjo varnosti in varstva okolja, vse skladno z zakonskimi zahtevami in EU direktivami.

Dvom in zaskrbljenost občinskih svetnikov

Po obsežni predstavitvi načrtovanega obrata v Krškem je sledila razprava, na kateri so svetnice in svetniki izrazili dvom in zaskrbljenost predvsem zaradi pomanjkanja informacij s strani investitorja. Mag. Nataša Šerbec (SD), ki je tudi predsednica Sveta Krajevne skupnosti mesta Krško je dejala, da so v krajevni skupnosti na temo Sinteze 2 na pobudo občanov večkrat razpravljali.

 

"Slišalo se je marsikaj, vendar mi kot krajevna skupnost nismo imeli nobenih informacij od leta 2014, ko se je odprla Sinteza 1. zato smo v vmesnem času tudi poslali vprašanja glede predvsem okoljske primernosti tega objekta in dobili zagotovilo, da je vse ustrezno, vendar vseeno zaskrbljenost ostaja, sploh sedaj, ko se ta zadeva širi s Sintezo 2, ko bo potrebna presoja vplivov na okolje, zato je toliko bolj potrebno, da bi podjetje sodelovalo s krajevno skupnostjo in obveščalo. Tu bi moral biti vzpostavljen javni monitoring, ker gre za skladiščenje nevarnih snovi," poudarja Šerbčeva.

Tudi župan Občine Krško mag. Miran Stanko je predstavnike podjetja pozval, da javnosti predstavijo načrte in da vzpostavijo redno komunikacijo z lokalnim okoljem o delovanju in načrtih Krkinega obrata.

 

(eP)

krka
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja