Skip to main content
Sobota, 30. september 2023
24.02.2022
16:41
Foto: ePosavje.com
Ob včerajšnji razrešitvi dolgoletnega generalnega direktorja GEN energije Martina Novšaka se je za naš medij odzval krški župan. Kaj tovrstne poteze pomenijo za Krško, v kateri ima družba sedež?

'Obglavljenje' GEN energije je bilo pričakovano

Miran Stanko je ob razrešitvi Martina Novšaka presenečen, vendar je dodal, da "je bilo takšnih poskusov v preteklosti kar nekaj. Glede na to, da je bil 'obglavljen GEN-i, je bilo za pričakovati nadaljnji poskus 'obglavljenja' GEN energije in izpeljati celotno zadevo v energetiki v nekoliko drugo smer."

Kaj kadrovske menjave pomenijo za pričakovane naložbe?

Vprašanje je seveda samega interesa teh, ki menjujejo vodstvo, ali imajo sploh interes graditi jedrsko elektrarno ali ne – to je prvo – in drugo, gradnja jedrske elektrarne je zelo velika investicija, prav gotovo pomeni tudi marsikateri 'stranski' zaslužek, tako kot se je dogajalo v Šoštanju pri projektu TEŠ 6, dodaja Stanko. "To ni dobro in mislim, da je prav, da tak projekt vodijo strokovnjaki, ljudje, ki se spoznajo na ta posel. To je prvo, na kar človek pri tem pomisli, vsekakor pa mislim, da je ta celotna operacija, ki se zdaj izvaja, predvolilna, ki pomeni pripravljanje prostora za vse tiste, ki iščejo neka nova delovna mesta, ki so jih imeli prej drugje, na drugih položajih. Vsekakor mislim, da to politično kadrovanje ni dobro, posebej ne za tak objekt, kot je jedrska elektrarna. Vemo sicer, da je tukaj vprašanje GEN energije, da ni neposredno jedrska, ampak GEN je upravljalec in lastnik jedrske elektrarne in prav gotovo bodo poskušali s prsti poseči tudi v jedrsko elektrarno in samo vodenje jedrske elektrarne."

Menjava bi lahko prinesla selitev sedežev GEN energije in GEN-i-ja drugam

Za Krško to lahko dolgoročno pomeni kar velik vpliv, predvsem zaradi tega, ker vemo, da je v Krškem sedež tako GEN energije kot družbe GEN-i. Selitev teh sedežev v neke druge kraje, oddaljene iz Posavja, iz Krškega, bi pomenilo, da se odtuji tako sodelovanje s tema podjetjema in tudi nek posredni ali neposredni vpliv na delovanje jedrske elektrarne, o posledicah menjave vodstva za Krško in posavje razmišlja Stanko. "Tukaj imam v mislih predvsem to, da je ta informacija, ki se pretaka med elektrarno in občino oz. samim prebivalstvom, zelo pomembna. Če tega ni, če to umanjka, potem je seveda zaupanje v jedrsko elektrarno bistveno manjše. Seveda pa bodo, tako kot so že v zadnjih desetih letih in prej, poskušali poseči tudi v rento, ki jo dobivamo. Vse te zadeve se lahko obrnejo negativno za samo občino Krško."

(eP)

krško
energetika

Pridružite se nam

Novice iz Posavja