Skip to main content
V Posavju N/A° C Četrtek, 18. april 2024
19.07.2021
16:04
Martin Novšak, GEN energija
Foto: ePosavje.com
V GEN energiji so pripravljeni na izzive, ki jih čakajo (tudi) od 19. julija dalje, ko so pridobili energetsko dovoljenje za projekt izgradnje drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem.

"Energetsko dovoljenje pomeni začetek pravih aktivnosti"

KRŠKO "V Gen energiji smo zelo veseli, da smo pridobili energetsko dovoljenje za drugi blok jedrske elektrarne v Krškem. Energetsko dovoljenje pomeni začetek pravih aktivnosti za umeščanje v prostor, pridobitve odločitev javnega mnenja in pripravo vseh podlag, s katerimi bomo lahko prišli do končne odločitve za izgradnjo drugega bloka," pravi generalni direktor GEN energije Martin Novšak.

"Pripravljeni na izzive"

Kot dodaja, energetsko dovoljenje pomeni, da so v GEN energiji pripravljeni na te izzive, da zagotovijo Sloveniji nizkoogljično in trajnostno usmerjeno energijo za energijo prihodnosti.

Naslednji koraki? Postopki umeščanja v prostor

In kako naprej? Martin Novšak je za ePosavje.com povedal, da zdaj sledijo postopki umeščanja v prostor. "Ti pomenijo čezmejne presoje vplivov na okolje," pove. Med temi postopki je tudi javna diskusija o izgradnji drugega bloka, izza tega odločitve za izgradnjo, pridobivanje ponudb, pridobivanje gradbenega dovoljenja in začetek gradnje.

Pet plus pet

V GEN energiji računajo, da bi po optimističnem scenariju, tako Novšak, "nekje v petih letih priti do gradbenega dovoljenja in nekje v petih letih do izgradnje."

"Izzivi so na celotni poti"

"Izzivi so na celotni poti. Zelo pomembno je pridobiti politično in javno mnenje, zato da se razume pomembnost energetike, pomembnost nizkoogljičnosti, pomembnost zanesljive oskrbe in konkurenčnosti cene električne energije iz takšnega objekta," še dodaja Novšak.

Kaj vsebuje energetsko dovoljenje?

Lokacija JEK 2 je usklajena s trenutno veljavnim Občinskim prostorskim načrtom Občine Krško, v katerem piše, da je predmetno območje opredeljeno kot območje energetske infrastrukture v občini Krško. Natančna lokacija proizvodnega objekta bo lahko določena in potrjena šele s sprejemom državnega prostorskega načrta. 

V energetskem dovoljenju je zapisano, da gre za jedrski objekt z lahkovodnim tlačnim reaktorjem (PWR), z izhodno močjo 1100 MW (sedanja jih ima nekaj manj), letno naj bi v omrežje poslala približno 9000 gigavatnih ur. Skupni izkoristek naj bi bil 35%, življenjska doba pa 60 let.

(eP)

gen energija
drugi blok
video
energetika
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja