Skip to main content
Torek, 26. september 2023
10.01.2022
14:41
Nuklearna elektrarna Krško
Foto: arhiv ePosavje
Nuklearna elektrarna Krško (NEK) ponovno obratuje s polno močjo, so sporočili iz NEK. Med vikendom so moč elektrarne znižali na 75 odstotkov.

Nuklearna elektrarna Krško ponovno na polni moči

Zatesnili eno izmed 8400 kondenzatorskih cevi

KRŠKO Med vikendom so namreč zaradi natančne ugotovitve vzroka in odprave manjšega odstopanja kemijskih parametrov komore kondenzatorja moč elektrarne s polne moči znižali na 75 odstotkov. Kot pravijo v elektrarni, so zatesnili eno izmed 8400 kondenzatorskih cevi. "S tem je bil odpravljen vzrok slabšega delovanja kondenzatorja, kar potrjujejo rezultati meritev kemijskih parametrov sekundarnega kroga. Med znižanjem moči smo opravili tudi preglede in vzdrževalna dela, ki zahtevajo znižanje moči," dodajajo.

Kaj je kondenzator?

"Kondenzator je toplotni izmenjalnik, razdeljen je na 4 sekcije in vsaka ima 8400 cevi. Hladnejša savska voda priteka skozi cevi, preko katerih se pretaka izkoriščena para iz nizkotlačnih turbin. Para se ob stiku s hladnimi cevmi (reka Sava) kondenzira – utekočini," ob tem sporočajo iz NEK.

250. dan neprekinjenega obratovanja NEK

10. januar 2022 je sicer 250. dan neprekinjenega obratovanja elektrarne od zaključka rednega remonta 5. maja lani. V lanskem letu je Nuklearna elektrarna proizvedla 5,33 milijarde kilovatnih ur električne energije in za 1,66 odstotka presegla načrtovano proizvodnjo.

(eP)

nuklearna elektrarna krško
krško
energetika

Pridružite se nam