Skip to main content
Sobota, 2. december 2023
25.11.2021
08:50
Vhod v salon ponovne uporabe, Krško
Foto: arhiv ePosavje
Mreža za družbeno odgovornost Slovenije je v torek skupaj s partnerji podelila nagrade za Družbeno odgovorne sinergije in nagradila najboljše projekte sodelovanj na področju družbene odgovornosti.

Kostak in Knof prejela nagrado

LJUBLJANA Na razpis je prispelo 11 prijav in v kategoriji velikih organizacij je največ točk prejela družba Kostak, ki sodeluje z Zavodom Knof, socialnim podjetjem. Nagrada je osredotočena na uspešna partnerstva med podjetjem in neprofitnim deležnikom. Posebna pozornost je namenjena inovacijam, kar podjetja spodbuja k ustvarjanju inovativnih rešitev za naslavljanje trajnostnih vprašanj.

Nagrada vključuje kriterije, povezane s pozitivnimi učinki partnerstva, tako na družbo, okolje in ekonomijo kot na podjetje. Da je sodelovanje in družbeno okoljsko inoviranje še toliko bolj potrebno v zahtevni časih, kažejo številni primeri dobrih praks. Zadostno lahko k trajnostnemu razvoju prispevamo le skupaj in z zasledovanjem širših družbenih ciljev namesto le lastnega dobrobita.

Salon pohištva iz ponovne uporabe

Zmagovalec v kategoriji velikih podjetij – družba Kostak v sodelovanju z Zavodom Knof

"Žirija je v okviru letošnje četrte nagrade Družbeno odgovorne sinergije v kategoriji velika podjetja prvo nagrado podelila družbi Kostak in njihovemu partnerstvu z Zavodom Knof za projekt krožnega gospodarjenja s kosovnimi odpadki, ki se izvaja preko ustanovljenega Salona pohištva iz ponovne uporabe in z vključevanjem številnih deležnikov. Čeprav je tovrstnih iniciativ v Sloveniji že kar nekaj, je žirijo prepričala predvsem sistematičnost projekta in partnerstva, v okviru katerega je Kostak zelo dobro operacionaliziral enega izmed trajnostnih modelov krožnega gospodarjenja. Ta omogoča enostavno implementacijo in jasno spremljanje učinkov na okolje. Taka zastavitev daje projektu in partnerstvu dober temelj za dolgoročnost in učinkovitost. V projektu smo prepoznali precejšnjo transformacijsko vrednost, kar je bistvenega pomena za presojo partnerstev v okviru 17. cilja trajnostnega razvoja ZN. S tega vidika je partnerstvo lahko zgled za druge podobne iniciative. Kot popotnico prihodnjemu razvoju pa vidimo še ne v celoti izkoriščen potencial v transformacijskem učenju z aktivnejšim vključevanjem lokalnega prebivalstva ter predvsem mladih, ki bo pripomoglo k spreminjanju stališč in vedenja pri ravnanju s kosovnimi in drugimi odpadki ter s tem tudi doseganje širših družbenih učinkov na dolgi rok," pravijo v obrazložitvi nagrade.

Izpostavili dobro sodelovanje in izvirne načine obnov

Vodja projekta v družbi Kostak dr. Boštjan Vimpolšek se je ob podelitvi nagrade, ki je potekala prek spleta, zahvalil vodstvu za podporo projektu, zavodu Knof za dobro sodelovanje in izvirne načine obnov, še posebej pa sodelavcem, ki skrbijo za redno prevzemanje kosovnih odpadkov na terenu in dosledno izločanje vseh uporabnih kosov oz. predmetov z etnološko vrednostjo.

Mojca Žganec Metelko, direktorica Zavoda Knof, pa je ob prejemu nagrade povedala: "Partnerstvo s Kostakom nam je omogočilo razvoj sistematičnega pristopa k zbiranju, prenovi in prodaji pohištva iz ponovne uporabe ter tudi poročanju o učinkih projekta na okolje in družbo, namreč ob vsakem izdelku na collection.knof.si je pripisan tudi prihranek CO2. S skupnim projektom Salon ikonične znamke pohištva iz prejšnjega stoletja rešujemo pred ognjem, s tem tudi našo oblikovalsko dediščino, saj bi drugače ti predmeti romali v sežig. Zahvaljujemo se vodstvu družbe Kostak za zaupanje in prepoznano priložnost, sodelavcem iz Zbirnega centra Kostak Krško pa za pripravljenost za skupno učenje in vztrajnost pri tej pomembni misiji."

Fotogalerija (Foto: Kostak, d. d.):

Finalista Mikro+Polo in Generali zavarovalnica

Med finaliste v kategoriji malih in srednjih podjetij je žirija uvrstila še projekt Ker nam je mar podjetja Mikro+Polo, ki že vrsto let uspešno sodeluje z zavodom UP-ornik. Njihovo sodelovanje se je začelo z razdeljevanjem odvečne hrane iz kuhinje podjetja, v nadaljevanju pa je podjetje v projekt vključilo tudi kupce in druge deležnike ter zavodu od leta 2020 naprej nudi brezplačen najem prostorov v njihovi poslovni zgrabi.

V kategoriji velikih podjetij se je med finaliste uvrstil projekt The Human Safety Net/Mreža ljudi, ki pomagajo ljudem, ki ga izvajata Generali zavarovalnica in Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje. Z njim želijo finančno pomagati socialno ogroženim družinam, še pomembneje pa je, da jih z namenom zagotavljanja enakih priložnosti opremljajo s kompetencami, s pomočjo katerih se lahko osamosvojijo, zgradijo temelje in polno zaživijo v socialnem okolju.

Vir: Mreža za družbeno odgovornost, Kostak, Knof

krško
kostak krško
zavod knof
video

Pridružite se nam