Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
21.09.2021
21:30
Inovacije GZS Posavje
Foto: ePosavje.com
Na Gradu Rajhenburg so v ponedeljek podelili priznanja za najboljše inovacije regije Posavje za leto 2021. Na razpis so prejeli 11 prijav, med njimi so podelili štiri zlata priznanja.

Najboljše inovacije regije Posavje za leto 2021

KRŠKO Sedemčlanska komisija GZS Posavske gospodarske zbornice, Krško, ki ji predseduje doc. dr. Tomaž Žagar, je prejela enajst prijav na razpis za izbor najboljše inovacije Posavja za leto 2021. Komisija je podelila štiri zlate, tri srebrne, dve bronasti priznanji ter dve priznanji za prispevek na področju inovativnosti.

Na nacionalni nivo ocenjevanja tri zlate inovacije

Na nacionalni nivo ocenjevanja bodo poslali najvišje ocenjene zlate inovacije, inovacijo družbe Kovis d.o.o. – Enodelni železniški zavorni disk za potniški promet, inovacijo družbe TPV AUTOMOTIVE d.o.o. Tovarna Šentlenart – Tesnjenje nosilca baterije s prečnim tesnilnim zvarom ter inovacijo z naslovom Rjavi ovojno-embalažni papir iz recikliranega kartona, ki je nastala v družbi Vipap Videm Krško.

Nacionalna priznanja za inovacije pa bodo podeljena na Dnevu inovativnosti 2021, ki bo potekal 12. oktobra 2021 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani pod sloganom “Nove inovacije, nova realnost”

Zlata priznanja

Enodelni železniški zavorni disk za potniški promet

Inovatorji: Uroš Grivc, David Deržič, Bogdan Blažinč, Ivan Smolej

Prijavitelj: Kovis d.o.o.

Enodelni zavorni disk FLEX za tirna vozila je primeren za višje hitrosti, ter optimalno zmogljiv zaradi kombinacije visoke toplotne učinkovitosti in nizkega zračnega upora. Vpeljuje revolucionaren design nosilcev, ki omogoča zavornemu disku izboljšavo njegovih glavnih lastnosti. Zaradi novega nosilca je zavorni disk možno vliti v enem kosu, hkrati pa je omogočen relativno prosti pomik zavornih plošč med segrevanjem. Zaradi izboljšav ima disk sedaj nižjo maso in večjo obstojnost zavornih površin. Novi patentirani design je moč prenesti na različne velikosti zavornih diskov.

Antibakterijski papir

Inovatorji: Sabina Cesar, Nives Vodišek Kovač

Prijavitelj: Radeče Papir Nova d.o.o.

Razvoj antibakterijskega papirja je prispevek RPN v boju s koronavirusom. Papir smo obdelali s protimikrobnim sredstvom, ki že pozna antibakterijske in fungicidne lastnosti in se uporablja predvsem v tekstilni industriji. Antibakterijski papir ni bil preizkušen samo proti bakterijam, ampak tudi na koronavirus. Rezultati testiranja so pokazali uspešno zmanjšanje mačjega koronavirusa. Papir se prodaja kot pisarniški papir, lahko pa ga prodajajo tudi proizvajalci ovojnic, samolepilnih materialov …

Tesnjenje nosilca baterije s prečnim tesnilnim zvarom

Inovatorji: Boris Menič, Vili Malnarič, Gregor Jordan, Dario Novak, Lea Gregl, Nina Prah

Prijavitelj: TPV AUTOMOTIVE d.o.o. – Tovarna Šentlenart

Inovacija zagotavljanja tesnjenja s prečnim tesnilnim zvarom je implementirana v električno vozilo enega izmed vodilnih proizvajalcev vozil. Z uporabo inovativne rešitve rešujemo problematiko nezanesljivosti zagotavljanja tesnosti obstoječe rešitve. Tesnjenje nosilca baterije dosegamo z globoko penetracijo MIG prečnega tesnilnega zvara do FSW zvara z nasprotne strani. Tako ustvarimo fizično bariero, s katero je preprečeno uhajanje zraka in tekočin iz baterije, kot tudi vdor tekočin in nečistoč. Tako zaščitimo baterijske module pred zunanjimi vplivi in omogočimo varno in brezhibno delovanje električnega vozila. Z implementacijo inovacije v proizvodni proces smo vzpostavili proces, ki je primeren za uporabo v avtomatizirani serijski proizvodnji z visoko zanesljivostjo doseganja tesnjenja.

Rjavi ovojno-embalažni papir iz recikliranega kartona

Inovatorji: Razvojna skupina VIP Brown S

Prijavitelj: Vipap Videm Krško d.d. 

Rjavi embalažni papir VIP Brown S je proizvod, ki je v celoti izdelan iz recikliranih vlaken odpadnega kartona. Vlakna v procesu priprave vlaknin s procesom mikrofibiracije razvlaknimo do stopnje mikrodelcev, ki v fazi mreženja in formiranja papirnatega traku na papirnem stroju ustvarijo potrebno mehansko trdnost. Mehanska trdnost papirja se izraža v raztrgu, razpoku in utržni dolžini. VIP Brown S je proizvod, ki na trgu izpodriva plastične materiale in papir, izdelan iz sveže celulozne vlaknine, predvsem na področju uporabe nosilnih vrečk za dostavo hitre hrane in trgovskih verig. Z vsako tono proizvedenega papirja VIP Brown S odpadni karton vstopi v proces krožnega gospodarstva, ki razbremenjuje okolje v primerjavi s proizvodom iz sveže celuloze za 0,38 t CO2/t recikliranega papirja.

Srebrna priznanja

Uporaba umetne inteligence pri analizi satelitskih slik

Simon Prešern, Lev Prislan, Jan Bohinec, Dijana Makivić Grilc, Peter Svenšek, Ana Marija Marciuš, dr. Ludvik Bartelj

Prijavitelj: GEN-I d.o.o.

V podjetju GEN-I so kot prvi v regiji razvili orodje, ki na podlagi satelitskih slik izračuna višino vode v rezervoarjih na Balkanu. Informacija prvenstveno služi napovedi električne proizvodnje za to regijo. Visoko-resolucijske satelitske slike so prosto dostopne že več let, vendar se je v zadnjem obdobju frekvenca teh slik tako povečala, da se jih lahko uporablja na raznih področjih v gospodarstvu. V našem primeru je bilo potrebno naknadno uporabiti več naprednih metod računalniškega vida s pomočjo katerega smo slike ustrezno predelali in izluščili informacije o vodostaju rezervoarja.

Vstavljanje kontaktov in postopek pritrditve kontaktov z avtomatiziranim nanašanjem kapljic cementa

Inovatorji: Zdenko Perec, Robert Kocjan, Daniel Pirc, Matjaž Strmec, Dejan Štefanič, Boštjan Vidmar

Prijavitelj: Resistec UPR d.o.o. & Co. k.d.

V okviru doseganja ciljev stalnega izboljševanja procesov, izboljšanja kakovosti, zmanjševanja stroškov dela ter omogočanja delavcu prijaznega okolja, smo v podjetju Resistec UPR d.o.o. & Co.k.d. razvili robotsko postajo, s katero smo odpravili ročno operacijo vstavljanja kontaktov v keramično telo in hkrati ročno fiksiranje kontaktov s cementno maso zamenjali z inovativnim postopkom izvajanja iste operacije z robotom. Istočasno smo odpravili ročno manipulacijo odlaganja izdelkov z robotskim na pladnje in nadomestili 100 % vizualno kontrolo z nadzorom preko računalniškega vida (kamer).

Inovativno preklop varilno orodje

Inovatorji: Miran Ferenčak, Katja Sajtl, Kristjan Kežman

Prijavitelj: TPV AUTOMOTIVE d.o.o. – Tovarna Šentlenart

TPV AUTOMOTIVE, ki je pri kupcu Volvo prepoznan kot primarni partner pri dobavi enega najpomembnejših delov popolnoma električnega vozila XC40 Recharge – nosilca baterije, je za izdelavo slednjega razvil inovativno varilno orodje z avtomatskim preklopom, kar operaterju omogoča enostavno, ponovljivo vlaganje velikega števila zahtevnih komponent na varilno orodje. Z inovativnim pristopom in naprednimi sistemi so preprečene reklamacije, ki bi nastale iz naslova komponente privarjene na napačno mesto izdelka. Inovacija je unikatna rešitev in sovpada s poslanstvom ''Povezujemo inovativne rešitve'' ter z vizijo ''Ustvarjamo mobilnost prihodnosti'

Bronasta priznanja

Dobava brezogljične električne energije

Inovatorji: Razvojno strateška ekipa za oblikovanje nove prodajne strategije

Prijavitelj: GEN-I d.o.o. OPIS: GEN-I, ki je z več kot 25-odstotnim tržnim deležem pri gospodinjskem odjemu vodilni slovenski dobavitelj električne energije, je v letošnje leto vstopil s prebojno inovacijo – ELEKTRIKO BREZ CO2. Z januarjem 2021 smo se kot prvi slovenski dobavitelj pri dobavi električne energije v celoti odpovedali fosilnim gorivom, svojim odjemalcem pa ponudili možnost izbire vira njihove elektrike: 100 % Sonce, 100 % Vodo ali 100 % Jedrsko energijo. Z inovacijo bomo pomembno prispevali k zmanjšanju skupnega slovenskega ogljičnega odtisa. Ogljični odtis povprečnega gospodinjstva, ki mu GEN-I dobavlja brezogljično elektriko, pa bo nižji celo za 40 odstotkov.

Postopek pregledovanja zvarov na tankostenskih kotlovskih ceveh z ultrazvočno metodo s faznim nizom

Inovatorji: PAUT team

Prijavitelj: Q Techna d.o.o. Podružnica Krško

Stalno izboljševanje in dodaten doprinos razvitosti sistema nam omogoča, da lahko opravljamo delo bolj produktivno ter brez dodatnih varnostnih omejitev. Za volumetrični pregled zvarov na ceveh se lahko uporabi radiografijo, vendar je pri tem potrebno zaščititi okolje in je delo možno opravljati samo kadar na delovnem območju ni prisotnih ostalih ljudi. S sistemom PAUT in mehanizmom razvitim za pregledovanje zvarov na ceveh se lahko delo opravlja kljub prisotnosti ostalih ljudi, saj pri samem delu ni prisotno sevanje. S tem dosežemo, da delo poteka neprekinjeno in tako povečamo produktivnost.

Priznanje za prispevek na področju inovativnosti

Zeleni Onboarding (ZEON)

Inovatorji: dr. Robert Golob, Daška Levstik, Nina Kovač

Prijavitelj: GEN-I d.o.o.

Trajnost zahteva tako nov način razmišljanja kot delovanja, prav tako bodo morali biti talenti prihodnosti multidisciplinarni. Tega se zaveda tudi GEN-I, zato so ustanovili program Zeleni onboarding, s katerim želijo preplaviti GEN-I z novo miselnostjo, s transformacijami, ki zadevajo najpomembnejše procese v podjetju in spodbuditi zeleno miselnost in trajnostni razvoj. Vse nove zaposlene vključujejo v različne multidisciplinarne ekipe. Slednje delajo na trajnostnih, inovativnih projektih. S programom želijo spremeniti odnosa zaposlenih do dela, spodbuditi razmišljanje izven okvirjev lastnega delovnega področja, medsebojno povezovanje med posamezniki, spodbuditi zeleno miselnosti ter jim omogočiti pridobivanje novih znanj in izkušenj.

Separacija proteinov in škroba

Inovatorji: Marko Katić, Nina Katić, Valentina Žefran, Ivanka Novoselić

Prijavitelj: Mlin Katić d.o.o.

V okviru predstavitve je opisana inovacija separacije proteinov in škroba. S tem smo pridobili visoko kakovostni izdelek – proteinski koncentrat (nad 50 % proteinov). Izdelek je pridobljen s postopkom zračne separacije moke (iz stročnic) na visoko in nizko proteinsko moko, ki imajo visoko vsebnost beljakovin. Prednosti teh visoko proteinskih mok so visoka vsebnost proteinov oz. beljakovin (50 % ali več), so 100 % naravne in v primerjavi s proteinskimi praški ne vsebujejo dodatkov, kot so barvila, ojačevalci okusov, skladkorja in alergenov. S tovrstnimi izdelki se na 100 % naraven način nahrani mišice po vadbi, ter dobi tudi nekaj nujno potrebnih vitaminov in mineralov. Beljakovine pomembno prispevajo k vzdrževanju mišične mase in ohranjanju zdravih kosti.

(eP)

krško
podjetništvo
gzs oz posavje krško

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja