Skip to main content
Četrtek, 30. november 2023
29.01.2020
12:19
NEPN predstavitev, JEK2
Foto: arhiv ePosavje
V torek so v Ljubljani predstavili celovito dopolnjen osnutek Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta, v katerem je zapisana slovenska energetska politika do leta 2030.

Najkasneje do 2027 sprejejte odločitve o JEK 2

Do leta 2030 za 30 odstotkov manj premoga

KRŠKO Nacionalni energetski in podnebni načrt med drugim opredeljuje cilje za zmanjšanje in opuščanje rabe premoga, do leta 2030 naj bi njegovo uporabo zmanjšali za 30 odstotkov.

Preučitev uporabe možnosti novih jedrskih tehnologij

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je na predstavitvi napovedala  preučitev uporabe možnosti novih jedrskih tehnologij. Kaj pa o projektu JEK 2? Kot pravijo na ministrstvu, najkasneje do leta 2027 napovedujejo sprejetje odločitve o drugem bloku Nuklearne elektrarne Krško (NEK).

V naslednjem desetletju še brez hidroelektrarn na srednji Savi

Osnutek bo v obravnavi do 16. februarja

Zadnji osnutek načrta, ki bo v javni obravnavi do 16. februarja letos, ne predvideva vzpostavitve hidroelektrarn na srednji Savi. Bratuškova pravi, da "predvsem zaradi težav pri umeščanju v prostor." Kljub temu je prepričana, da sta izgradnja in delovanje hidroelektrarn mogoča v sobivanju z naravo.

Med nedokončanimi projekti še izgradnja HE Mokrice

Med nedokončanimi projekti še pred predstavitvijo NEPN-a je tdi dokončanje verige hidroelektrarn na spodnji Savi in izgradnja hidroelektrarne Mokrice.  "Seveda si želimo ekonomijo celotne verige izkoristiti v celoti. Mi smo kot energetska družba seveda zainteresirani, da se to zgodi čimprej. Zaenkrat ne kaže, da bi se gradnja začela, recimo optimistično, pred jesenjo," je povedal Martin Novšak, generalni direktor GEN energije.

(bš)

drugi blok
krško
nuklearna elektrarna krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja