Skip to main content
V Posavju N/A° C Četrtek, 18. april 2024
07.01.2021
13:25
Nuklearna elektrarna Krško
Foto: arhiv ePosavje
V Nuklearni elektrarni Krško so drugič po letu 2014 letno proizvedli več kot 6 milijard kWh električne energije.

Letna proizvodnja presegla 6 milijard kWh električne energije

"Kakovostno opravljen remont, skrben obratovalni nadzor, premišljeno vzdrževanje"

KRŠKO V letu 2020 so v Nuklearni elektrarni Krško drugič po letu 2014 v svoji obratovalni dobi letno proizvedli več kot 6 milijard kilovatnih ur električne energije. Do tega rezultata so v elektrarni prišli tudi po samodejni zaustavitvi reaktorja po 427. dneh neprekinjenega in varnega obratovanja, ko so varnostni sistemi 29. decembra ob potresu magnitude 6.1 samodejno zaustavili reaktor, elektrarno pa so dva dni pozneje po številnih pregledih opreme in testiranjih uspešno vrnili v obratovanje, na prvi dan letošnjega leta pa tudi na polno moč.

In čemu pripisujejo takšne zasluge?

Ob ostalih dejavnikih tudi ugodni hidrologiji in termodinamičnem izkoristku elektrarne

V elektrarni izpostavljajo, da je bila dosežena proizvodnja za dober odstotek višja od načrtovane. In te številke so, tako v NEK, rezultat kakovostno opravljenega remonta 2019, skrbnega obratovalnega nadzora in premišljenega vzdrževanja. Prav tako je za tak rezultat poskrbela ugodna hidrologija in z njo povezan dober termodinamični izkoristek elektrarne. Ob tem dodajajo, da je več kot 6 milijard kWh električne energije v enem letu tudi "odraz velike zavzetosti sodelavcev ter učinkovitega in proaktivnega odziva NEK po pojavu pandemije novega koronavirusa."

Spomladi jih čaka remont, ta bo tudi v znamenju pandemije

V letu 2021: "Ohranjanje visoke ravni varnosti in obratovalne učinkovitosti"

Letošnje leto bo v elektrarni zaznamoval spomladanski remont, na katerega se že pripravljajo. "Naši izzivi ostajajo ohranjanje visoke ravni varnosti in obratovalne učinkovitosti ter uspešna izvedba spomladanskega remonta, zaključevanje projektov Programa nadgradnje varnosti in upravni postopki oziroma presoje podaljšanja obratovalne dobe elektrarne – ob vseh negotovostih nadaljnjega poteka pandemije," še dodajajo.

(bš)

nuklearna elektrarna krško
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja